Lontoolaisäiti sai 11 vuoden vankeustuomion tyttärensä sukuelimien silpomisesta
Tuomiota pidetään merkittävänä ennakkotapauksena silpomisten lopettamiseksi.
HS–Reuters
Julkaistu: 8.3. 20:45
LONTOOLAISÄITI sai perjantaina 11 vuoden vankeustuomion kolmivuotiaan tyttärensä sukuelinten silpomisesta. Kyseessä on Britannian ensimmäinen silpomisesta annettu tuomio.
”Tehdään tämä selväksi: Sukuelinten silpominen on lapsen pahoinpitelyä”, tuomari
Philippa Whipple kertoi ugandalaistaustaiselle kahden lapsen äidille. ”Se on barbaarinen käytäntö ja vakava rikos.”
Tuomari paheksui erityisesti sitä, että silpominen tapahtui kotona, missä lapsen olisi pitänyt saada tuntea olonsa turvalliseksi.
Tytön ghanalainen isä vapautettiin silpomissyytteistä.
SILPOMISTA vastustavat aktivistit juhlivat tuomiota merkkitapauksena.
Myös Britannian sisäministeri
Sajid Javid twiittasi tuomion olevan tervetullut muistutus siitä, ettei silpomista suvaita.
Britanniassa naisten sukuelinten silpominen on ollut lailla kiellettyä vuodesta 1985. Kolme aikaisempaa oikeuteen päätynyttä tapausta ovat päättyneet tuomittujen vapauttamiseen syytteistä. Maksimituomio silpomisesta on 14 vuotta.
POLIISI ALKOI
tutkia tapausta, kun kolmevuotias tyttö oli kiidätetty sairaalaan vakavan verenvuodon vuoksi elokuussa 2017.
Äiti väitti tyttärensä kiipeilleen keittiötasolla ja pudonneen metalliesineen päälle. Tyttö itse kertoi, että ”noita” oli silponut häntä. Tytön isoveli kirjoitti poliisille kirjeen, jossa kertoi äidin olleen silpoja.
Neljä lääkäriä, joista yksi oli silpomisvammojen asiantuntija, totesi vammojen olleen peräisin terävästä esineestä, kuten skalpellista. Niitä ei siis voinut selittää kaatumisella.
ENGLANNISSA ja Walesissa arvellaan olevan noin 137 000 silvottua tyttöä ja naista, Reuters kertoo. Silpomisia on tavattu muun muassa Somaliasta, Sierra Leonesta ja Sudanista peräisin olevilla naisilla ja tytöillä. Silpominen viittaa ulkoisten sukuelinten poistamiseen osin tai kokonaan.
YK:n mukaan maailmassa arvioidaan olevan ainakin 200 miljoonaa tyttöä ja naista, joihin jonkinasteinen silpominen vaikuttaa, useimmat Afrikassa ja Lähi-idässä. YK ja monet muut järjestöt kampanjoivat silpomisen lopettamisen puolesta.