Uutisia Britanniasta

Komentaja sanoo Britannian kykenevän tuhoisaan iskuun

Heikki Hakala | 27.09.2020 | 23:56- päivitetty 27.09.2020 | 23:21

Kenraali vertaa vallitsevaa tilannetta vuoden 1940 ilmasotaan natsi-Saksaa vastaan.

Britannia voi tarvittaessa hajottaa, lamauttaa ja tuhota vihollisensa kriittistä infrastruktuuria kybersodankäynnin keinoin, sanoo maan asevoimien strategista esikuntaa johtava kenraali Sir Patrick Sanders.

Hän on saanut Guardianin mukaan pääministeri Boris Johnsonilta tehtäväkseen varmistaa Britannian aseman johtavana, täyden keinovalikoiman kybermahtina, joka pystyy paitsi puolustautumaan kyberuhkia vastaan, myös toteuttamaan itse hyökkäyksiä.
– Noudattamamme kahtiajako sodan ja rauhan välillä ei enää päde. Vastustajamme käyttävät kaikkia keinoja saavuttaakseen etua sodan kynnystä ylittämättä ja kerryttävät yliotetta salakavalasti ja vääjäämättömästi, kenraali Sanders toteaa.

Vaikka Britannian asevoimien kyky kyberiskuihin on tunnustettu jo pitkään, sitä on kommentoitu julkisesti vain harvoin. Nyt Sanders kertoo hyökkäyksellisiä kybersuorituskykyjä kehitetyn tiiviissä yhteistyössä maan signaalitiedustelusta vastaavan turvallisuusviranomaisen (GCHQ) kanssa.

Kyberhyökkäyksiä voidaan hänen mukaansa kohdistaa vihollisen kriittisiin suorituskykyihin ja infraan. Kohteet voivat olla niin strategisia kuin taktisia, ja niihin saatetaan iskeä joko yksinomaan kybermenetelmin tai rinnan perinteisen sotilaallisen voiman kanssa.

Kuin taistelu Englannista

Britannian viranomaiset ovat olleet toistaiseksi varsin haluttomia ilmaisemaan, millaista kybertoimintaa ne pitävät hyväksyttävänä. Kenraali Sanderskin tyytyy vain toteamaan, että kaikki kyberoperaatiot toteutetaan ”tiukoin laillisin ja eettisin järjestelyin”.

Maan asevoimiin kohdistuu Sandersin mukaan tätä nykyä keskimäärin 60 henkilöstön toimenpiteitä edellyttävää kyberhyökkäystä joka päivä. Jos kyse olisi ilmasodasta, se vertautuisi hänen mukaansa vuoden 1940 taisteluun Englannista, ja kyberoperaatioiden johtokeskus Corsham olisi kuin toisen maailmansodan aikainen hävittäjäesikunta Bentley Prioryssa.

Pääministeri Johnsonin ykkösneuvonantaja Dominic Cummings on Guardianin mukaan kiinnostunut sotilasteknologiasta. Hänen kerrotaan myös ajavan nykyistä suurempaa panostusta kybersodankäynnin suorituskykyihin, joiden odotetaan nousevan keskeiseen rooliin parhaillaan valmisteltavassa puolustusselonteossa.

Tässä vaiheessa on vielä epäselvää, ilmoittaako Johnson tässä yhteydessä pitkään valmisteilla olleiden kansallisten kyberjoukkojen perustamisesta. Ajatuksena on ollut, että joukot toimisivat asevoimien ja GCHQ:n yhteisessä ohjauksessa, mutta hanke on viivästynyt organisaatioiden keskinäisten reviirikiistojen vuoksi.

 
Englannin kirkko ei ole suojellut lapsia seksuaaliselta hyväksikäytöltä, syyttää tiistaina julkistettu riippumaton raportti. Sen mukaan kirkko loi kulttuurin, jossa hyväksikäyttäjät saattoivat piileskellä.

Raportti(siirryt toiseen palveluun) toteaa, että uhrien traumaa on lisännyt se, ettei kirkko ole johdonmukaisesti vastannut saamiinsa valituksiin.

– Epäillyt hyväksikäyttäjät saivat usein enemmän tukea kuin uhrit, raportissa todetaan.

390 Englannin anglikaanisen kirkon pappia tai muuta johtajaa on tuomittu hyväksikäytöstä 1940-luvun ja vuoden 2018 välillä.

Käsiteltävänä on yhä satoja tapauksia.
 
Salamatkustajat uhkasivat öljytankkerin miehistöä Englannin rannikon edustalla, joten Special Boat Servicen täytyi lentää hekoilla paikalle ja pistää jänikset ruotuun.

Seven suspects have been detained after a suspected hijacking involving stowaways on a tanker off the Isle of Wight.
UK special forces completed the operation in nine minutes, BBC Defence Correspondent Jonathan Beale said.
Military assistance had been requested after the stowaways on board the Liberian-registered Nave Andromeda reportedly became violent.
The crew, who were locked in the ship's citadel, are safe.
The Ministry of Defence called the incident a "suspected hijacking" and said Defence Secretary Ben Wallace and Home Secretary Priti Patel authorised the operation in response to a police request.
Mr Wallace said: "I commend the hard work of the armed forces and police to protect lives and secure the ship.
"In dark skies, and worsening weather, we should all be grateful for our brave personnel. People are safe tonight thanks to their efforts."
Mrs Patel tweeted she was "thankful for the quick and decisive action of our police and armed forces who were able to bring this situation under control, guaranteeing the safety of all those on board".
Mr Beale said the individuals were detained after they were met with "overwhelming force".
He said members of the Special Boat Service based at Poole, in Dorset, were involved in the operation, which also featured six helicopters.
A team of Royal Navy divers were also flown in one of the Royal Navy helicopters in case the vessel had been mined but it had not.
Concerns over the crew's welfare were raised at 10:04 GMT when the vessel was six miles off Bembridge, police said.
A spokesman said "verbal threats" had been made towards the crew.
A three-mile exclusion zone was put in place around the vessel.
Richard Meade, editor of shipping news journal Lloyd's List, had earlier said there were thought to have been seven stowaways on board.
He said it was believed they had become violent towards the crew after they attempted to detain them in a cabin.
 
Corbyn'ille monoa.
 
Englanti on hassu maa. Kuningatar Elisabet II myönsi venäläiselle (nykyisin Lontoossa asuvalle) Jevgeni Lebedeville "Hamptonin ja Siperian paronin" arvonimen. Arvonimen myötä Lebedev sai elinikäisen paikan britannian parlamentin ylähuoneesta (house of lords). Voisi kuvitella, että moinen asema antaisi aika hyvän näköalapaikan joihinkin sellaisiin tietoihin, jotka voisivat kiinnostaa Venäjää.

Jevgenin isäukko Alexander Lebedev on entinen KGB:n vakooja ja työskenteli sittemmin myös SVR:ssä (Venäjän ulkomaantiedustelu) ennen ryhtymistään oligarkiksi. Liekö omena pudonnut kauas puusta...
 
Englanti on hassu maa. Kuningatar Elisabet II myönsi venäläiselle (nykyisin Lontoossa asuvalle) Jevgeni Lebedeville "Hamptonin ja Siperian paronin" arvonimen. Arvonimen myötä Lebedev sai elinikäisen paikan britannian parlamentin ylähuoneesta (house of lords). Voisi kuvitella, että moinen asema antaisi aika hyvän näköalapaikan joihinkin sellaisiin tietoihin, jotka voisivat kiinnostaa Venäjää.

Jevgenin isäukko Alexander Lebedev on entinen KGB:n vakooja ja työskenteli sittemmin myös SVR:ssä (Venäjän ulkomaantiedustelu) ennen ryhtymistään oligarkiksi. Liekö omena pudonnut kauas puusta...


Kuulostaa siltä et itse olisin vastaavassa asemassa jättänyt antamatta toverille arvonimeä ja näin pääsyä sit mahdollisesti tietoihin jotka Venäjää kiinostaa. Varmasti kaveri on Putinin ja muiden toverien tuttava et tarvittaessa kyll aina menee Venäjän etu edelle vaikka olisit mitä arvonimiä saanut Britanialta.
 

Kenraalin mukaan länttä vastaan isketään uusin keinoin​


Heikki Hakala | 24.12.2020 | 23:57- päivitetty 24.12.2020 | 13:18

Kiinan ja Venäjän ei-sotilaallisia hyökkäyksiä on kenraali Nick Carterin mukaan äärimmäisen vaikea torjua.

Meneillään oleva koronaviruspandemia on Britannian asevoimien komentajan, kenraali Sir Nick Carterin mukaan tehnyt globaalin kilpailun ja konfliktin luonteen selvästi näkyväksi.

– Kriisin alkuvaiheessa näimme erikoislaatuista kansainvälistä käyttäytymistä suojavarusteista ja hengityskoneista kamppailtaessa. Olemme nähneet harhaanjohtavaa informaatiota, joka aiheuttaa sekaannusta ja heikentää luottamusta, sekä disinformaatiota, joka tahallisesti polarisoi julkista keskustelua covid-19-teemoista, kenraali Carter sanoo Royal United Services -instituutissa (RUSI) pitämässään puheessa.

– Se, mitä olemme tänä vuonna kokeneet, on muistutus siitä, että kansalliseen turvallisuuteemme, arvoihimme ja hyvinvointiimme kohdistuvat uhat ovat muuttuneet ja moninaistuneet. Autoritaariset vastustajamme – käytän tätä sanaa painottaakseni, että kyse ei välttämättä ole vihollisista – näkevät strategisen viitekehyksen jatkuvana kamppailuna, jossa sotilaallisia ja ei-sotilaallisia instrumentteja käytetään minkäänlaisen rauhan ja sodan välisen rajanvedon sitä rajoittamatta, hän toteaa.

Autoritaariset valtiot, kuten Venäjä ja Kiina, katsovat hänen mukaansa olevansa jo nyt osallisina intensiivisessä konfliktissa, jossa ne pyrkivät ennen kaikkea poliittisen sodankäynnin keinoin toisten yhteiskuntien yhtenäisyyttä sekä rapauttamaan niiden taloudellista, poliittista ja sosiaalista kestokykyä.

– Niiden päämääränä on voittaa ryhtymättä sotaan. Ne haluavat saavuttaa tavoitteensa murtamalla tahdonvoimamme ja toteuttaen hyökkäyksiä, jotka eivät ylitä sotilaallisiin vastatoimiin johtavaa kynnystä. Näitä autoritaaristen vastustajien ja ääri-ideologioiden elämäntapaamme vastaan kohdistamia hyökkäyksiä on huomattavan vaikea torjua kajoamatta juuri niihin vapauksiin, joita haluamme suojella. Avoimuutemme tekee meidät niille alttiiksi, kenraali Carter arvioi.

Kenraali Carter on toiminut Britannian asevoimien komentajana pian 1 000 päivää. Toisin kuin useimmat 23 edeltäjästään, Sir Carter on aloittanut sotilasuransa kiväärimiehenä, kertoo brittilehti The Times.

 
Tuomari esti Assangen karkoituksen, edessä mahdollinen US hallinnon valitus

Wikileaks founder Julian Assange cannot be extradited to the United States, a court in London has ruled.
The judge blocked the request because of concerns over Mr Assange's mental health and risk of suicide in the US.
 
Back
Top