
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1442456225286
Sotilaat kaappasivat vallan Burkina Fasossa – useita kuollut levottomuuksissa
ULKOMAAT 17.9.2015 13:09 Päivitetty: 17.9.2015 18:50
Ville Similä
HELSINGIN SANOMAT Aishi Zidan
HELSINGIN SANOMAT
JOE PENNEY / REUTERS
Mielenosoittajat vastustivat presidentin henkivartijakaartin tekemiä pidätyksiä Burkina Fason pääkaupunki Ouagadougoussa eilen keskiviikkona.
Länsiafrikkalaisen Burkina Fason vallankaappausta seuranneissa levottomuuksissa on kuollut useita ihmisiä.
Presidentin henkivartijakaarti pidätti presidentin, pääministerin ja avainministereitä Länsi-Afrikan Burkina Fasossa keskiviikkoiltana.
Torstaina entisen presidentin Blaise Compaoren entinen kansiliapäällikkö Gilbert Diendre oli nimetty Burkina Fason johtoon.
Pääkaupungissa Ouagadougoussa on ollut vallankaappauksen jälkeen mielenosoituksia, joita turvallisuusjoukot ovat yrittäneet hajottaa.
Tiedot uhrien määrästä ovat vielä ristiriitaisia. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan ainakin kymmenen ihmistä on kuollut. Uutistoimisto Reutersin mukaan haastattelemien sairaalalähteiden mukaan kuolonuhreja on ainakin kolme, minkä lisäksi 60 ihmistä on loukkaantunut.
Eliittisotilaiden muodostama 1200 sotilaan henkivartijakaarti on ollut Burkina Fasossa merkittävässä asemassa "armeijana armeijan sisällä".
Kaarti oli Burkina Fasoa 27 vuotta hallinneen presidentti Compaoren vallan tukipilari. Compaore syrjäytettiin lokakuussa 2014 laajojen mielenosoitusten jälkeen. Henkivartijakaarti määrättiin hajotettavaksi kaksi päivää sitten ennen vallankaappausta maanantaina.
Keskiviikkona panttivangiksi otetut ministerit olivat osa siirtymäajan hallitusta. Uudesta presidentistä oli määrä äänestää lokakuun 11. päivänä.
Vallan kaapannut Diendre kiisti torstaina, että vallankaappaus olisi tehty yhteistyössä entisen presidentin kanssa. Hän sanoi armeijan ottaneen vallan, sillä väliaikainen hallitus oli johtanut maata ja järjestänyt vaalit huonosti.
Burkina Fasossa on 17 miljoonaa asukasta. Se on ollut Ranskan ja Yhdysvaltain liittolainen muun muassa taistelussa Malin ääri-islamilaisia kapinallisia vastaan. Vallankaappauksella 1987 valtaan nousseen Compaoren katsotaan kehittäneen maata pääosin hyvään suuntaan, vaikka maasta on myös raportoitu ihmisoikeusloukkauksista.
Sekä Ranska, Yhdysvallat, Afrikan unioni että YK tuomitsivat vallankaappauksen. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kehotti myös osapuolia malttiin ja varoitti, että verenvuodatukseen syyllistyvät joutuvat siitä vastuuseen.