Etiopian taustoitusta koska
@Pihatonttu :
Olen maata seuraillut lähinnä Eritrean perspektiivistä. Aivan ensimmäisenä pitää tajuta se, että Etiopia on ihan oikeasti etnisistä blokeista koostuva liittovaltio jossa asuu kevyesti yli 100 miljoonaa ihmistä. Se on virallisesti yksipuoluejärjestelmä EPRDF:n alla mutta EPRDF koostuu noiden etnisten blokkien omista puolueista. Tämä selittää tilanteen, jossa pohjoisen etnisesti koko maasta viiden pinnan
Tigren Tigrayn (tigret ovat oma pieni poppoonsa Eritreassa) vapautusrintama sai käytännössä vallan koko maassa Mengistun kukistuttua. Nyky-Etiopiaa ei voi ymmärtää ilman tätä.
TPLF:ää johti Meles Zenawi, joka osallistui Mengistun Derg-vallan loppuun johtaneeseen taisteluun myös Eritrean puolella. Kuriositeettinä ja erittäin tärkeänä sellaisena Etiopian ja Eritrean suhteita selittämään pitää mainita, että EPRDF sai sotilaskoulutuksensa Eritrean Kansan Vapautusrintaman (EPLF) riveissä ja avulla. Kun EPLF oli saamassa lopullisesti molliinsa Mengistulta Nakfan kaupungissa (oli ainoa kylä, joka sissiliikkeellä oli enää hallussa), totesi Zenawin johtama EPRDF "On parempi taistella huomenna kuin kuolla tänään" ja he meinasivat lähteä Nakfasta nostelemaan. Tämä taas ei sopinut Eritrean nykyiselle presidentille ja silloiselle sissikenraalille Isaias Afwerkille (joka on edesmenneen Zenawin serkku) ja käytännössä EPRDF pakotettiin eritrealaisten toimesta aseilla uhaten, kunnon NKVD-meininkiin, jatkamaan taistelua. Nakfassa tapahtui ihme ja lopulta sitten 1991
eritrealaisten viisvitosten johtamana EPRDF sai Addis Abeban haltuunsa kun Mengistu oli ensin paennut maasta, muistaakseni Zimbabween (jossa taitaa elää vieläkin).
Zenawi junaili vallassa ollessaan muiden EPRDF:n "puolueiden" pomolistan sellaiseksi, että a) kukaan ei ollut tarpeeksi kyvykäs häntä haastamaan ja b) kukaan ei pystynyt tekemään toistensa kanssa yhteistyötä. Tämän hän junaili salamurhailemalla sun muilla hajoita ja hallitse-metodeilla. Etiopiassa on historian saatossa ollut poliittisessa pelissä panttivankien otto tavallista ja sama meno jatkui/jatkuu. Aikanaan Ras:it polttelivat muun muassa kokonaisia "oppositiossa" olleita munkkiluostareita, munkkeineen. Näinpä Zenawinkin aikana opposition vankiloissa selliosastoja syttyi tuleen itsestään, kymmenine vankeineen.
Noista munkeista tuli mieleen että Etiopiaa on myös mahdotonta ymmärtää ilman että ymmärtää kopti-ortodoksikristillisyyden merkitystä maalle. Kopti-uskonhan sanotaan heijastavan kaikkein lähimmäksi sitä alkuperäistä, Paavalista selvinnyttä, kristinuskoa. Risti kun oli ehtinyt levitä seuduille jo ennen kuin Muhammedin rosvouskonto sai haltuunsa Välimeren etelärannat. Näin ollen Etiopia (tai Abessiniahan se jo silloin oli) oli/katsoi olevansa kristillisyyden puolustaja alueella ja aika hyvin he kuu-uskonnon leviämisen Afrikan sisäosiin onnistuivat alueella torppaamaankin. Etelämpänä Zanzibar sun muut Mombasat kukoistivat orjakauppiaineen mutta keskiseen Afrikkaan, eli esim. Ugandaan islam saapui vasta 1800-luvun puolivälin huitteilla, aloittaen heti brittien dokumentoiman keskinäisten suuntauksiensa tappelun. Uskonto oli eräs syistä, miksi Oromon vapautusrintama lähti nykimään EPRDF:stä ja uskonto on myös yksi syy miksi Oromoita on väestöstä 50% mutta heillä ei ole ollut ennen Abiyetä valtaa. Zenawi esimerkiksi osallistui innolla jenkkien ja brittien kanssa Somalien islamistien (eli kaikkien niiden) kurmoottamiseen somaliassa.
edit: Toinen kuriositeetti: Abiyen noustua valtaan, Addis Abebassa romahtivat omakotitalojen hinnat. Eritoten parempien sellaisten. TPLF kun lähti lähes yhtenä miehenä (tuli niitä jokunen Suomeenkin asti, eritrealaisina...) takaisin kotiseuduilleen, koston pelossa. Pohjoisessa he nyt puuhaavat itsenäistä
Tigreä Tigrayta ja eivät päästä Afwerkin Eritrean pelossaan Etiopian armeijan alueella olevia joukkoja poistumaan, ainakaan rautoineen.
Kaikista näistä syistä johtuen Abiye Ahmed taiteilee kovasti liukkaalla jäällä ja on edelleen tavallaan yhden miehen show. Patohankkeet hiertävät välejä Egyptin ja Sudanin kanssa, johtavia aluepoliitikkoja salamurhaillaan, wuhanilainen jyllää (Zenawin aikaan ja sen jälkeenkin Etiopiasta on saanut lähtöpasseja diplomaatit ja toimittajat, jotka ovat käyttäneet esim. sanaa "kolera". Etiopiassa ei ole ollut koleraa, on vain ollut "vetinen, akuutti ripulitauti". Nälkää ei myöskään ollut, oli vain "lokaalia, akuuttia ravintovajautta") ja vapaat vaalit on luvattu järjestää jo tänä vuonna mutta kukaan ei tunnu haluavan noita vaaleja, ei edes Abiye itse.
Siinä lyhyesti. Lisää ajankohtaisempaa voi lukaista vaikkapa:
https://martinplaut.com/category/horn-of-africa/ethiopia/ Äijä on eritoten Eritrean hallinnon mustalla listalla ja se yleensä on jo luotettavuudelle jonkin sortin tae. Alunperin taitaa olla etelä-afrikkalainen BBC:n (?) toimittaja.