Uutisia Georgiasta

"Georgiaan tunkeutunut tunnuksettomia sotilaita – "puhuvat venäjää"
Georgian viranomaiset kertoivat äskettäin Venäjän sotilaiden tunkeutuneen sen alueelle ja siirtäneen Etelä-Ossetian rajaa 1,5 kilometrillä Georgian alueelle.Verkkouutiset kertoi tapauksesta tässä jutussa.
Georgia menetti Etelä-Ossetian ja Abhasian separatistialueiden hallinnan Venäjän kanssa vuonna 2008 käymässään lyhyessä konfliktissa. Molemmat alueet ovat sen jälkeen olleet käytännössä Venäjän asevoimien hallinnassa. Venäjä on tunnustanut niiden itsenäisyyden, mutta kansainvälinen yhteisö pitää niitä osana Georgiaa.
Stars and Stripes kertoo georgialaisten vastanneen venäläisten toimiin poistamalla heidän alueella sijaitsevaan kylään pystyttämänsä rajamerkin, ja korvaamalla sen Georgian lipulla.
Torstaina joukko aseistettuja miehiä tunkeutui rajan yli kylän lähistöllä.
Lehden mukaan osa miehistä oli aseistettuja ja joillain heistä oli videokamerat. Kun georgialaiset poliisit ja toimittajat lähestyivät miesten asemia, komensivat he heitä pysähtymään ja kertoivat, että ”viranomainen saapuisi pian selittämään heidän aikeensa”. Georgialaisten mukaan ainakin kaksi sotilaista oli heidän puheensa perusteella venäläisiä.
Lehti on julkaissut sivuillaan myös sarjan kuvia tunnuksettomista sotilaista.
Jonkin ajan kuluttua paikalle saapui sotilasjoukon saattama siviilipukuinen mies, joka laski Georgian lipun. Mies esittäytyi paikalla oleville georgialaisille poliiseille ja toimittajille Etelä-Ossetian rajavalvonnan apulaisjohtajaksi. Hän varoitti paikalla olijoita tulemasta lähemmäksi.
Miehet olivat poistuneet paikalta laskettuaan lipun ja on epäselvää, jäikö alueelle vielä tunnuksettomia joukkoja valvomaan tilannetta. Lehtitietojen mukaan georgialaiset poliisit eivät halua eskaloida tilannetta ja olivat noudattaneet tunkeutujien määräyksiä.
Naton joukkojen komentajana vuosina 2009–2013 toiminut amerikkalainen amiraali (evp.) James Stavridis toteaa olevansa huolestunut Venäjän toimista Georgiassa. Hänen mukaansa tilanteen eskaloitumisen mahdollisuudet ovat korkeat.
”Jatkuvien hybridisodankäynnin tapojen käyttämisessä jo ennestään tulenarassa geopoliittisessa pattitilanteessa on katastrofin ainekset”, hän toteaaStars and Stripesille.
"
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/georgiassa_tunnuksettomia_sotilaita-38613
Syy ja seuraus:

Asiasta uutisoivan Moscow Timesin mukaan liikkeen tarkoituksena oli mitä ilmeisimmin BP-öljy-yhtiön omistaman Baku-Supsan öljyputken osan saaminen Venäjän hallitsemalle alueelle.
 
Aika hurjaa. Tämähän on selvä operaatio. Tässä ei reagoida Georgian toimiin, vaan laitetaan Georgia reagoimaan jotta voidaan vastata niihin.
Kumpi on parempi vaihtoehto. Vetäytyä satametriä taaksepäin vai puolustaa koskemattomuutta. Vetäytyminen voisi tuoda lisäaikaa vaikka kuinka paljon. Reagointi pelaa Putinin pussiin. Jos vetäydytään vähän ja isolla resurssilla muuria ja aitaa pystyyn. Raja pitää saada kiinni, tai kohta ei ole mitään rajaa. Vanhan rajan perään ei saisi haikailla.
 
Aika hurjaa. Tämähän on selvä operaatio. Tässä ei reagoida Georgian toimiin, vaan laitetaan Georgia reagoimaan jotta voidaan vastata niihin.
Kumpi on parempi vaihtoehto. Vetäytyä satametriä taaksepäin vai puolustaa koskemattomuutta. Vetäytyminen voisi tuoda lisäaikaa vaikka kuinka paljon. Reagointi pelaa Putinin pussiin. Jos vetäydytään vähän ja isolla resurssilla muuria ja aitaa pystyyn. Raja pitää saada kiinni, tai kohta ei ole mitään rajaa. Vanhan rajan perään ei saisi haikailla.

Itsekin näkisin näin, että tuossa pitää pelata isompaa peliä. Periaatteessa tuo raja mitä ryssät siirtelevät on sekin vain väliaikainen raja ja jos venäjä kaatuu typeryyteensä, niin nuo ossetiat palaavat takaisin käsi ojossa rahaa pyytämään ja sitten sopii vetää rajoja miten lystää. Mitä nyt pitää tehdä, on pitää ryssän touhuista tarpeeksi meteliä, jotta kaikki sikailut tulee esille. Jos vielä saadaan käytettyä tuota syynä uusille pakotteille, niin aina parempi.
 
Georgiassa Venäjän-vastainen mielenosoitus - viikolla Venäjä "siirsi" rajalinjaa
Mielenosoittajat vaativat Venäjää lopettamaan Georgian painostamisen. Tiistaina Georgian ulkoministeriö kertoi Venäjän siirtäneen rajalinjaa kiistanalaisessa Etelä-Ossetiassa reilun kilometrin verran.

Georgian ja Etelä-Ossetian rajalla on piikkilankaa Khurvaletin kylässä, noin 60 kilometriä pääkaupunki Tbilistä. Kuva: ZURAB KURTSIKIDZE / EPA
"Stop Venäjä" luki mielenosoittajien kylteissä eilen lauantaina Georgian pääkaupungissa Tbilisissä järjestetyssä mielenosoituksessa. Uutistoimistojen mukaan mielenosoitukseen osallistui 1 500–3 000 ihmistä.

– Kreml jatkaa voimankäyttöä ja vaikuttamisyrityksiä ja haluaa alistaa Georgian. Olemme kokoontuneet tänne, koska Venäjän aggressiivinen politiikka ei kuulu tälle vuosituhannelle, mielenosoituksen järjestäjä Tamara Chergoleishvili sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Verkkosivusto civil.ge kertoi mielenosoittajien kritisoineen oman hallituksensa Venäjä-politiikkaa toimimattomaksi ja pelkurimaiseksi.

– Venäjän rahoittamat poliittiset voimat vahvistuvat ja jos kehitys jatkuu, saatamme menettää mahdollisuuden elää modernissa eurooppalaisessa valtiossa. Mutta emme anna sen tapahtua, siteerasi verkkosivusto mielenosoittajille puhunutta Georgian entistä EU-suurlähettilästä Salome Samadashviliä.

Rajansiirto nappasi osan öljyputkea
Sytyke mielenosoitukselle tapahtui viikolla, kun Georgia kertoi Venäjän siirtäneen rajalinjaa kiistanalaisella Etelä-Ossetian alueella. Georgian sisäministeriön mukaan venäläisjoukot siirsivät rajapystejä niin, että reilu kilometri tärkeää Kaspianmeren öljyä kuljettavaa öljyputkea siirtyi pois Georgian hallinnasta.

Samalla rajalinja siirtyi lähemmäs Georgian itä-länsi-suunnassa kulkevaa päätietä, jota pitkin pääsee naapurimaihin.

BBC kertoo Venäjän kiistäneen osuutensa tapahtuneeseen.

Etelä-Ossetia on Gerogian maakunta, joka on periaatteessa venäläisjoukkojen hallussa. Venäjä on harvoja maita, jotka ovat tunnustaneet isenäisyyden Georgian sodan jälkeen. Se on sijoittanut sinne joukkojaan ja merkinnyt rajan piikkilangalla.

Rajakylässä osoitettiin mieltä jo aiemmin viikolla.

EU varoittaa jännitteistä
EU:n korkean ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin mukaan rajan siirtäminen on johtanut jännittyneeseen tilanteeseen alueella. Mogherinin lausunnon mukaan provokatiivisia askelia täytyy nyt välttää.

Georgian presidentti Giorgi Margvelasvili totesi, ettei rajalinjan siirtoa voi hyväksyä, mutta sanoi, ettei tapahtunut vaikuta kuljetusreitteihin.
Yle
 
Nbc tehnyt jutun Georgiassa häärivistä jenkkien tankeista. Siellä on myös britit mukana. Tankeilla ammutaan noin 40mailin päässä venäjän rajasta.

Tämä on sitä helposti pimentoon jäävään Putinin vastustusta. Sopivasti Usa kutsui itsensä myös suomeen ja oli myös Moldovassa. Outoa sattumaa että Venäjän uhotessa Usa järjestää yhteisharjoitukset useamman ei natoon kuuluvan venäjän naapurin kanssa.

http://www.nbcnews.com/news/world/u-s-infuriates-russia-sending-tanks-within-miles-border-n577446
 
Aika edullinen kauppa mielestäni.

https://www.armyrecognition.com/nov...ed_javelin_anti-tank_missiles_to_georgia.html

U.S. will delivered Javelin anti-tank missiles to Georgia
November 2017 Global Defense Security news industry
Posted On Saturday, 25 November 2017 10:05

The U.S. State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to Georgia for Javelin Missiles and Command Launch Units for an estimated cost of $75 million. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale on November 17, 2017.

United_States_will_delivered_Javelin_anti-tank_missiles_to_Georgia_925_001.jpg

A U.S. Soldier with 2nd Cavalry Regiment operates a Javelin shoulder-fired anti-tank missile during exercise Allied Spirit VII at the U.S. Army’s Joint Multinational Readiness Center (JMRC) in Hohenfels, Germany, Nov. 16, 2017 (Source picture U.S. MoD)

The Government of Georgia has requested to purchase four hundred ten (410) Javelin Missiles, and seventy-two (72) Javelin Command Launch Units (CLUs) (includes two (2) Javelin Block 1 CLUs to be used as spares). Also included are ten (10) Basic Skills Trainers (BST); up to seventy (70) simulated rounds; U.S. Government and contractor technical assistance; transportation; and other related elements of logistics and program support. The total estimated cost is $75 million.

This proposed sale will contribute to the foreign policy and national security of the United States by improving the security of Georgia. The Javelin system will provide Georgia with increased capacity to meet its national defense requirements. Georgia will have no difficulty absorbing this system into its armed forces.

The prime contractors will be Raytheon/Lockheed Martin Javelin Joint Venture of Orlando, Florida, and Tucson, Arizona. However, these missiles are being provided from U.S. Army stock and the CLUs will be obtained from on-hand Special Defense Acquisition Fund (SDAF)-purchased stock. There are no known offset agreements proposed in conjunction with this potential sale.

Implementation of this proposed sale will require the assignment of approximately one (1) U.S. Government and two (2) contractor representatives to Georgia.

The Javelin system was developed and is built by a joint venture formed by Raytheon and Lockheed Martin. The FGM-148 Javelin is an American-made man-portable anti-tank guided missile and employable fire-and-forget medium-range missile system. Designed to take the fight to the enemy, the compact, lightweight Javelin is ideally suited for one-soldier operation in all environments.

The Javelin missile’s tandem warhead is a high-explosive antitank round. This round utilizes an explosive shaped charge to create a jet of superplasticity deformed metal formed from trumpet-shaped metallic liners. The result is a high velocity jet that can penetrate armor. The Javelin missile has a maximum range of 2,500 m using fire-and-forget missile with lock-on before launch and automatic self-guidance.
 
Pienenä kevennyksenä uutinen pääsiäiseltä :poop:.
Easter in Georgia: Making the perfect paska
The sweet, pungent aroma ... Mountains of paskas
...
All permutations of Georgian paska have the same general idea – it is a tall, round and puffy
...
Some like their paska light and fluffy, brioche-style; others prefer the buttery and crumbly variations
...
Ana says that, for her, paska is a labor of love. “It is really gratifying when they tell you that your paska or, for that matter, anything you worked hard to make, is the best.”
 
Georgia sai Javelinit.

Georgian Defense Minister Levan Izoria stated that Georgia has received a batch of American Javelin anti-tank missile systems Javelin, Georgia Online reported.

"We have already fully purchased the Javelin system, and it has been delivered to Georgia," Izoria said during a speech in parliament.

According to him, the government allocated 23 million lari this year. A similar amount was allocated to the United States for the repair and modernization of helicopters. "This is approximately 50 million lari (about 18.6 million dollars)," said Izoria.

http://uawire.org/georgia-receives-american-javelin-anti-tank-missile-systems
 
Back
Top