Leaderwolf
Respected Leader
Olen sanaton. Ilta-Lehdessä fiksua juttua. Ja mainitaan Trump, ilman että koko teksti keskittyy siitä eteenpäin hänen haukkumiseensa. Ja jopa kritisoidaan Obamaa. Olen sanaton. Toivo elää.
https://m.iltalehti.fi/ulkomaat/201801052200649598_ul.shtml
Iranin mielenosoitukset herättävät toivoa vallankumouksesta ja pelkoa väkivaltaisuuksista
Iranin kansa ansaitsisi demokraattisen yhteiskunnan, Alan Salehzadeh kirjoittaa näkökulmakirjoituksessaan.
Vaikka lukemattomat iranilaiset ovatkin nyt toiveikkaita, että islamistit saadaan viimein kammettua pois vallasta, on hyvin mahdollista, että valtion harjoittama väkivalta vain yltyy ja lopulta tukahduttaa mielenosoitukset. EPA
Iranissa eletään nyt jännittäviä hetkiä.Viimeisen viikon aikana Iranissa on puhjennut laajamittaisia mielenosoituksia hallintoa vastaan. Sadat tuhannet ihmiset ovat marssineet eri puolilla maata vaatien itselleen leipää ja vapautta. Mielenosoittajat vaativat avoimesti koko hallinnollisen järjestelmän uudistamista ja islamistien syrjään astumista.
Koko maailma odottaa henkeä pidätellen, mihin mielenosoitukset vielä kärjistyvät.Iranin vastaus on odotetusti ollut väkivaltainen. Tähän mennessä yli 20 on kuollut poliisin luodeista ja noin 500 ihmistä on pidätetty. Oikeat luvut saattavat olla vieläkin korkeammat.
Väkivaltaista vaientamista
Vaikka lukemattomat iranilaiset ovatkin nyt toiveikkaita, että islamistit saadaan viimein kammettua pois vallasta, on hyvin mahdollista, että valtion harjoittama väkivalta vain yltyy ja lopulta tukahduttaa mielenosoitukset.
Näin kävi vuonna 2009, jolloin Iranissa edellisen kerran puhkesi mellakoiden aalto.Myöhemmin se ristittiin Vihreäksi liikkeeksi.Silloin kaduilla marssivat miljoonat, mutta lopulta liike kuoli väkivallan ja valtion tekemien näennäisten myönnytysten seurauksena.
Nyt puhjenneet mielenosoitukset eroavat Vihreästä liikkeestä kuitenkin monessakin mielessä.
Ensinnäkin, vuonna 2009 mellakat olivat vain pääkaupungissa Teheranissa. Nykyiset mielenosoitukset ovat levinneet melkein koko maahan, ja ovat näin huomattavasti hankalammin kontrolloitavissa.
Toisekseen, Vihreällä liikkeellä ei ollut vallankumousaikeita, he kyseenalaistivat vain vanhoilliset vallanpitäjät. Heitä johtivat “reformistit”, joihin lukeutuu muun muassa entinen pääministeri Mir Hossein Mousavi.Ero reformistien ja vanhoillisten välillä on kuitenkin näennäinen, sillä viime kädessä Iranissa kaikesta päättää uskonnollinen ylijohtaja Khamenei.
Perustuslain mukaan Khamenei on vastuussa ”Iranin islamilaisen tasavallan politiikan yleisestä valvonnasta”. Vaikka nimellisesti Iranissa on kymmeniä erilaisia puolueita, ovat kaikki pakostakin uskollisia islamilaisen tasavallan periaatteille ja sen ylimmälle johdolle. Islamilainen tasavalta on pysynyt pystyssä liki 40 vuotta, kitkutellen nukkevaaleista toiseen.
Nyt nähtävästi kansa on saanut tarpeekseen, eikä reformistien lupaukset pehmeämmästä islamismista saa ihmisiä tyyntymään. Nykyiset mielenosoittajat haluavat rakenteellisia muutoksia, jossa koko valtajärjestelmä vaihtuu ja islamistit asetetaan syrjään. He ovat muun muassa polttaneet Khamenein kuvia ja shiiojen pyhiä paikkoja, eivätkä he tule tyytymään vain näennäisiin uudistuksiin.
Sitä, onnistuvatko he vaatimuksissaan, on tässä vaiheessa mahdoton sanoa.Lukumäärällisesti vallankumousta haluavat ovat enemmistössä. Toisaalta vallanpitäjät ovat hampaisiin asti aseistautuneet ja heillä on pääsy kaikkiin maan rikkauksiin.
Tuki ratkaisevaa
Onneksi kansainvälinen yhteisö ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump etunenässä ovat asettuneet tukemaan Iranin mielenosoittajia. Trump totesi tiukoin sanankääntein heti mielenosoitusten puhjettua, että ne rahat jotka Iran nyt lapioi terrorismin tukemiseen ympäri maailmaa, tulisi ohjata kansalaisten hyvinvoinnin eteen. Hän vaatii Iranin hallitusta kunnioittamaan kansan perusoikeuksia, mukaan lukien oikeutta ilmaista itseään. Myös Hillary Clinton ja John Kerry ovat ilmaisseet tukensa mielenosoittajille, kuten myös Ranskan, Kanadan ja Israelin edustajat. Yhdysvaltojen jälkijunassa näin tekivät myös jotkut Euroopan korkeat virkamiehet kuten Federica Mogherini ja Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel.
Washingtonista on jo kantautunut varoitus, jonka mukaan Yhdysvallat aikoo välittömästi asettaa uusia Iranin vastaisia pakotteita, mikäli mielenosoittajien tappaminen jatkuu.Samalla USA:n YK:n suurlähettiläs Nikki Haley on vaatinut YK:n turvallisuus- ja ihmisoikeusneuvostoilta hätäkokousta liittyen Iranin vallanpitäjien toimiin omia kansalaisia vastaan. USA:n vahva viesti on, että maailman täytyy reagoida siihen, mitä nyt tapahtuu.
Oli Trumpista mitä mieltä tahansa, hänen tukensa Iranin kansalle on erittäin tervetullut. Hän on tähänastisessa politiikassaan vetänyt kovaa linjaa Iranin hallintoa vastaan, mutta on nyt asettunut kansan puolelle. Täysin vastakkaista linjaa veti Obama: hän puolestaan lämmitti USAn ja Iranin välisiä valtiollisia suhteita, muttei liiemmin tuominnut tai puuttunut vuoden 2009 mellakoiden väkivaltaiseen tukahduttamiseen.
Toivo paremmasta
Jotkut saattavat ihmetellä, miksi pitäisi sekaantua Iranin sisäisiin asioihin. Eikö Iranin kansa voi hoitaa itse vallanvaihdon? Vastaus on yksikertainen: Iran itse sekaantuu jatkuvasti poliittisesti ja sotilaallisesti muiden maiden sisäisiin asioihin siinä määrin, että ääri-shiiojen syökseminen pois vallasta toisi merkittävää tasapainoa koko Lähi-itään. …
Iranin uskonnollisen diktatuurin harjoittama ulkopolitiikka on suuri syy Lähi-idän tasapainottomuudelle ja jatkuville konflikteille. Iranin hallinnon ykköstavoite on pitkään ja avoimesti ollut Israelin tuhoaminen.
Jos kansainvälinen yhteisö hengittää riittävän raskaasti Iranin valtakoneiston niskaan, se estää liiallisen väkivallan käytön ja kääntää pelin vallankumouksellisten eduksi. Tällöin olisi mahdollista, että 40 vuotta islamistien ikeessä elänyt kansa viimein saisi vapauden. Papisto on pitänyt valtaa rautaisessa otteessa viime vuosikymmenet ja päättää kaikesta: miten pukeudut, mitä musiikkia kuuntelet, mihin uskot, mitä sanot, mitä et.
Iranin fiksu ja koulutettu kansa on ansainnut viimein valtiomuodon, joka antaa heille mahdollisuuden onnistua ja menestyä maailmassa; valtion, joka ei puutu heidän yksityiselämänsä jokaiseen sopukkaan eikä jakele yhteistä omaisuutta pahamaineisille tahoille kuten ääri-shiioille.
Tasa-arvon periaatteita ei saisi uhrata kaupankäynnin takia. Toivottavasti kansainvälinen yhteisö, Suomi mukaan lukien, ymmärtää minkälaisessa ahdingossa tavalliset iranilaiset elävät, ja tekevät kaikkensa jotta valta vaihtuisi Iranissa rauhallisesti ja sekulaarinen, demokraattinen järjestelmä saataisiin viimein istutettua maahan. Ei pidä jäädä Iranin lobbaajien propagandan vaikutuksen alle. Kansan ahdinko on todellinen.
Alan Salehzadeh
https://m.iltalehti.fi/ulkomaat/201801052200649598_ul.shtml