Uutisia Keniasta

krd

Ylipäällikkö
Tälle maalle ei vielä näyttänyt olevan omaa ketjua. Tilanne varsin väkivalta-altis. Väkivaltaisuuksia vaalien alla ja mm. äänestysjärjestelmän uudistajaa oli kidutettu ennen murhaamista.:
Keniassa maan äänestysjärjestelmän digitalisoinnista vastaava virkamies Chris Msando on murhattu. Kenian vaalikomission puheenjohtajan Wafula Chebukatin mukaan Msandoa oli kidutettu ennen hänen murhaamistaan. Häneltä oli muun muassa revitty kokonaan irti toinen käsi.

Keniassa käydään presidentin- ja parlamenttivaalit elokuun 8. päivä. Vaaleista odotetaan tiukkoja, sillä istuva presidentti Uhuru Kenyatta ja hänet haastava pitkäaikainen oppositiopoliitikko Raila Odinga ovat mielipidemittausten mukaan lähes tasoissa.

Kenian äänestysjärjestelmää on arvosteltu vanhanaikaiseksi. Konsulttiyhtiö KPMG esimerkiksi epäilee(siirryt toiseen palveluun), että äänestäjärekisteriin saattaa kuulua jopa miljoona jo kuollutta äänestäjää.

Vuoden 2013 vaalien yhteydessä äänestysjärjestelmän digitalisointi epäonnistui ja sitä seurannut äänten perinteinen käsinlaskenta oli altis manipuloinnille, BBC kirjoittaa(siirryt toiseen palveluun). Siksi Msandon ajamaa uudistusta kohtaan kohdistui valtavasti odotuksia.

Yhteiskunnallinen ilmapiiri on Keniassa polarisoitunut vaalien alla. Taustalla on pelko väkivaltaisuuksista, joissa 10 vuotta sitten pidettyjen vaalien yhteydessä sai surmansa jopa 1200 kenialaista.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Naivashan alueella, missä suuri osa kymmenen vuoden takaisista väkivaltaisuuksista sattui, on jo nähty äänestäjien pelottelua, Kenian suurin sanomalehti The Daily Nation kertoo.(siirryt toiseen palveluun)

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC syytti nykyistä presidenttiä Kenyattaa kymmenen vuoden takaisista väkivaltaisuuksista, mutta luopui syytteistä todisteiden puutteen johdosta.
https://yle.fi/uutiset/3-9751113?origin=rss
 
Jos alueelta löytyy öljyä ja/tai kaasua ehkä elintaso nousee ja maan asukkailla on vähemmän syytä muuttaa muualle.
Afrikassa perinteisesti käy jotenkin toisin. Mitä enemmän ja monipuolisemmin luonnonvaroja, sitä paskempaan kuntoon maa soditaan. Angolassa tapeltiin kymmeniä vuosia, Länsi-Saharassa tapellaan fosfaatista, Katangan historia on yleisesti tunnettu. Viimeksi yritettiin Mosambikin pohjoiskulmalla saada sekasortoa aikaan.
 
Back
Top