Uutisia Kirgisiasta

Tvälups

Ylipäällikkö
Teinipoika kuoli paiseruttoon Kirgisiassa
il Tiistai 27.8.2013 klo 03.44

Kirgisian viranomaisten mukaan tapaus on maassa ensimmäinen 30 vuoteen.

15-vuotias poika on kuollut paiseruttoon Kirgisian valtiossa Keski-Aasiassa. Asiasta tiedotti maan terveysministeriö maanantaina.

Pienessä vuoristokylässä asunut paimentolaispoika sairastui tautiin uutistoimisto Xinhuan tietojen mukaan 17. elokuuta, mutta oireiden ilmetessä lääkärit eivät osanneet diagnosoida tautia oikein.

Paiseruttotartunta onnistuttiin vahvistamaan vasta nuorukaisen kuoleman jälkeen. Rutto oli tarttunut poikaan ilmeisesti kirppujen välityksellä.

Paiseruttoa on tavattu Kirgisiassa viimeksi 30 vuotta sitten.

Pelko epidemiasta leviää

Kirgisian viranomaiset yrittävät rauhoitella pelkoja mahdollisesta ruttoepidemiasta.

Karanteenissa on tällä hetkellä yli 100 ihmistä, ja yli 2000 ihmistä aiotaan testata paiseruton varalta Issik-Kulin alueella.

Naapurivaltio Kazakstan on ilmoittanut kiristävänsä maiden rajavalvontaa estääkseen taudin leviämisen.

Keskiajalla arviolta 25 miljoonaa ihmistä tappanut mustanakin surmana tunnettu paiserutto on nykypäivänä harvinainen tartuntatauti. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan viimeisimmät tautitapaukset todettiin Perussa vuonna 2010, jolloin 17 ihmistä sairastui tautiin.

Lähteet: BBC, Xinhua, AFP
 
Heh. Sieltä se viimeksikin sai alkunsa.

The Black Death is thought to have started in China or central Asia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Death
 
yle Uutiset Ulkomaat 5.9.2013 klo 15:35
Paiseruttokuolema aiheutti kylien eristämisen Kirgisiassa

Issyk Kulin vuoristoisella järvialueella kymmeniä tuhansia ihmisiä tarkistettiin paiseruton varalta. Teini-ikäinen poika kuoli tautiin ja tiettävästi useita muita oli sairastunut.

Kirgisiassa teinipojan paiseruttokuolema on aiheuttanut suuret viranomaistoimet. Kirgisian terveysviranomaiset sanoivat torstaina, että Issyk Kulin alueella maan koillisosassa voimassa ollut karanteeni on nyt purettu. Lääkintäviranomaiset käyvät kuitenkin yhä läpi ovelta ovelle 37 kylän asukkaat.

Eristykset ja tarkastukset aloitettiin yli kaksi viikkoa sitten, kun 5-vuotias poika kuoli paiseruttoon. Lääkärit ovat tutkineet yli 65 000 ihmistä. Yli 4 000 sairaalassa ollutta ihmistä päästettiin koteihinsa keskiviikkona, kun lisää oireita ei löytynyt. Tiettävästi ainakin useita pojan kanssa kosketuksissa ollutta oli saanut tartunnan.

Terveysministeriön mukaan tartuntalähde on löydetty ja eristetty. Poika oli tiettävästi saanut tartunnan murmelin kirpuista vuorenrinteiden laidunalueilla.

Myös naapurimaassa Kazakstanissa nostettiin valmiutta tautiepidemian varalta. Issyk Kulin järvialue on suosittua matkailuseutua.

Edellisen kerran paiseruttoa on tavattu Kirgisiassa 32 vuotta sitten. Paiserutto eli musta surma tappoi arviolta 25 miljoonaa ihmistä Euroopassa keskiajalla. Bakteeritulehdus leviää ihmisiin tautia kantavien kirppujen puremien välityksellä. Tautia voidaan hoitaa antibiooteilla, ja se paranee täysin, jos hoito aloitetaan ajoissa.

Lähteet:
Itar-Tass, AFP
 
Back
Top