Uutisia Ruotsista - (huom. Ruotsin maahanmuuttopolitiikalle on toinen ketju)

Soldierblue

Eversti
Lahjoittaja
Onko tää juttu mennyt ohi?

Ruotsin PV möy ennen sen sukellus sataman Fårösundissa, mutta halua ostaa sen takaisin. On ollut huhuja että venäläinen oligarki haluaa ostaa sen, sehän olisi iso takaisku Ruotsille

https://www.svd.se/hemlig-prislapp-for-strategisk-hamn-pa-gotland
http://www.expressen.se/dinapengar/rysk-oligark-vill-kopa-ubatshamn-pa-gotland/
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/ryskt-intresse-for-ubatshamnen-pa-gotland
http://cornucopia.cornubot.se/2017/02/okunskap-om-ubatshamn-i-farosund.html


 
Viimeksi muokattu:
Hieman pinnallinen, mutta meni ilman asiavirheitä :)
Tuo otsikko jo sinänsä vähän ontuu, koska kaikki jotka ovat seuranneet Ruotsin puolustusvoimien tilannetta tässä muutaman vuoden aikana kyllä tietävät sen "oikean syyn" miksi kutsunnat palautetaan - koska puolustusvoimilla on ollut tuhansien miesten (ja naisten) vaje. Ja minun ymmärtääkseni ruotsalaiset eivät ole sitä juuri peitelleetkään
 

hansai

Ylipäällikkö
Mikä tekee Ruotsin televerkoista niin haavoittuvia?


Säpo: Ulkomaiset vakoojat hyökkäävät Ruotsin televerkkoihin

Hyökkäyksissä ei Säpon mukaan ole kysymys yksittäistapauksista, vaan ne ovat olleet systemaattisia.
Ruotsissa tapahtuu tällä hetkellä vakoilua, jotka on suunnattu suoraan yritysten ja valtion virastojen tietojärjestelmiin, vahvistaa turvallisuuspoliisi Säpon turvallisuusosaston varajohtaja Linda Escar TV4-kanavalle yksinoikeudella antamassaan haastattelussa.

Escar sanoo TV4:lle, ettei hyökkäysten takana ole ainoastaan hakkereita tai ulkomailla olevia tiedustelijoita, vaan myös Ruotsissa olevia toimijoilta.

Kysymyksessä on Escarin mukaan ensimmäinen kerta, kun ulkomaiset vakoojat hyökkäävät Ruotsissa nimenomaan Ruotsin televerkkoon, joka on hänen mukaansa haavoittuvainen kohde.

Escar sanoo haastattelussa, ettei hyökkäyksissä ole kyse yksittäistapauksista, vaan ne ovat systemaattisia ja tapahtuvat monella tasolla. Hän ei kuitenkaan suostunut paljastamaan, mitkä maat ovat olleet niissä mukana.

Lakiasiantuntija Johan Wiktor on ruotsalaislehti Expressenin mukaan kuitenkin sanonut TV4:lle, että hyökkäysten takana ovat mitä todennäköisimmin kaksi maata: Venäjä ja Kiina.

Hänen mukaansa mailla olisi erilaiset motiivit hyökkäyksille.

Venäjän motiivina voi olla puolustus. Kiinaa puolestaan kiinnostaa talous, hän sanoo.
http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005124794.html?ref=rss

Kenties hieman aihetta sivuava juttu kun tarkkaan lukee...

https://www.bloomberg.com/view/articles/2016-07-26/huawei-conquers-the-world-except-the-u-s
 
Viimeksi muokattu:
Tykkäykset: PSS

Rajajääkäri

Kenraali
Lahjoittaja

Ohhoh..onpa suuri summa. Ruotsissa maahanmuuton kustannukset ovat noin 70 miljardia kruunua vuodessa. Joidenkin lähteiden mukaan, tuohon summaan ei ole laskettu aivan kaikkea. Siis vajaa 8 miljardia euroa vuodessa!!!

Kun tuo 500 miljoonaa Ruotsin puolustusvoimille myönnettiin, siitä tehtiin oikein spektaakkeli julkisuudessa, mutta hyvin hiljaa yritetään on olla matu-kuluista.
 

hansai

Ylipäällikkö
Ruotsin Löfven kutsuu koolle hätäkokouksen jengirikollisuuden vuoksiRuotsin pääministeri Stefan Löfven on kutsunut koolle hätäkokouksen koskien viime aikojen useita jengipiirien ampumatapauksia.

”Tämä on liikaa. Järjestäytynyt rikollisuus on kukistettava”, hän sanoo uutistoimisto TT:n haastattelussa.

Kokous pidetään niin sanotun turvallisuuspoliittisen neuvoston kesken torstaina. Neuvostoon kuuluu Löfvenin lisäksi ulkoministeri Margot Wallström, puolustusministeri Peter Hultqvist ja varapääministeri Isabella Lövin sekä kunkin ministerin valtiosihteerit. Mukaan kutsutaan myös muun muassa poliisin ja veroviranomaisen edustajia.

Löfven toteaa TT:lle, ettei hän ole huolissaan siitä, että poliisi olisi menettämässä kontrollin tapahtumista. Hän haluaa kuitenkin olla varma siitä, että ”kaikki kivet käännetään” ongelmien ratkaisemiseksi.

Sekä Tukholman että Malmön rikollispiireihin liittyvät ammuskelut ovat herättäneet viime aikoina laajaa huomiota Ruotsissa. Tukholmassa huoli pulpahti jälleen pintaan, kun viime viikolla sattui kaksi jengipiirien kaksoismurhaa liki perätysten.

Tukholman poliisi kertoi tässä yhteydessä, että sen poliisialueella on käynnissä 12 eri jengikonfliktia.

Viime viikkoon mennessä poliisi laski Tukholmassa 17 ammuskelutapausta alkuvuoden aikana, joissa seitsemän oli kuollut ja 14 haavoittunut.

Ruotsin rikostilastoja pitävän viranomaisen Brån tilastot osoittavat, että juuri ampuma-aseväkivalta on yleistyneet viime vuosina Ruotsissa. Rikollisuus kaiken kaikkiaan ei sen sijaan ole yleistynyt vaan pikemminkin vähentynyt.
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005127005.html?ref=rss
 
Uutta tyrmistyksenaihetta Ruotsista - trikooasu. :rolleyes:

Ruotsalaisten voimailijoiden uusi trikooasu tyrmistytti – ”Tämän täytyy olla pila”
http://www.is.fi/muutlajit/art-2000005126442.html
Ruotsalaisten painonnostajien trikoot herättävät tunteita.

Maajoukkueiden asut eivät ole aina esteettisiä napakymppejä. Joskus vaatesuunnittelijoiden luomukset eivät miellytä kantajiaan ja yleisöä lainkaan, kuten nyt on käynyt Ruotsin painonnostomaajoukkueen kisa-asuille.

Ruotsin painonnostajat tavoittelevat parhaillaan menestystä EM-kisoissa Tanskassa. Ruotsalaiset saivat heti alkuun aihetta riemuun, kun 17-vuotias Smilla Hedström voitti Euroopan mestaruuden uudella maailmanennätyksellä.

Jos twiitti ei näy, sen voi katsoa täältä.

Hedströmin hieno saavutus jäi kuitenkin kiivaamman puheenaiheen varjoon. Juniorien päällä nähdyt kisatrikoot ovat herättäneet länsinaapurissa rajua keskustelua.

Kiiltävästä kankaasta, rististä ja viikinkikypärästä tehty kansallisromanttinen yhdistelmä on saanut kovia tuomioita muun muassa yhteisöpalvelu Twitterissä.

Asua kritisoi kovasti mm. amatööritason nostaja Richard Drott, joka avautui aiheesta kunnolla Twitter-tilillään.

– Uudet maajoukkuetrikoot ovat ruminta, mitä olen nähnyt sen jälkeen, kun Klokov (entinen venäläisnostaja Dmitri Klokov) julkaisi urheiluvaatemallistonsa, Drott kirjoitti.

– Tämä on todellakin täysin surkeaa. Ihme, ettei kukaan ole puuttunut tähän aiemmin. Huomaa, miten pienestä liitosta on kyse, Drott jatkoi viitaten Ruotsin painonnostoliiton päätökseen valita kyseinen asuste maajoukkueelle.

– Tämän täytyy olla pila, muusikko Gustave Gurra säesti.

Ruotsalaislehti Expressenin mukaan kritiikkiä asuja kohtaan on tullut kasvavassa määrin.

Ruotsin painonnostoliiton puheenjohtaja Robert Ericsson vakuutti lehdelle, että suurin osa trikoita koskevasta palautteesta on ollut positiivista.

– Tietenkin otamme huomioon, mitä ihmiset ajattelevat. Kolikolla on aina kaksi puolta. Itse otan asiaan neutraalin kannan. Sponsorimme Titan ehdotti tätä asua, ja se hyväksyttiin.
 

Herman30

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Tuohan on hieno, kuvaa sitä mitä Ruotsi pitisi olla eli ei mitään mikä muistuttaa uus-kalifaattia.
 

Merten sheriffi

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Tukholmassa kahakoitiin ulkoilmajuhlassa, kahta puukotettiin
Molempia tapauksia tutkitaan murhayrityksenä.Tukholmassa kahta ihmistä on puukotettu eilen ulkoilmajuhlan yhteydessä kaupungin keskustan tuntumassa. Molempia tapauksia tutkitaan rikosnimikkeellä murhayritys, uutistoimisto TT kertoo.

Kungsträdgårdenin puistossa järjestetyllä tulifestivaalilla puhkesi iso kahakka, poliisi kertoo Aftonbladet-lehdelle. Puukotusten lisäksi poliisi on saanut tapahtumaan liittyen ilmoituksia pahoinpitelyistä ja sukupuolisesta häirinnästä.
 
Tukholmassa kahakoitiin ulkoilmajuhlassa, kahta puukotettiin
Molempia tapauksia tutkitaan murhayrityksenä.Tukholmassa kahta ihmistä on puukotettu eilen ulkoilmajuhlan yhteydessä kaupungin keskustan tuntumassa. Molempia tapauksia tutkitaan rikosnimikkeellä murhayritys, uutistoimisto TT kertoo.

Kungsträdgårdenin puistossa järjestetyllä tulifestivaalilla puhkesi iso kahakka, poliisi kertoo Aftonbladet-lehdelle. Puukotusten lisäksi poliisi on saanut tapahtumaan liittyen ilmoituksia pahoinpitelyistä ja sukupuolisesta häirinnästä.
Tällaista mä oon aina halunnut: oikea tunnelmallinen, lähi-itäläinen ilta.
 
Tukholmassa kahakoitiin ulkoilmajuhlassa, kahta puukotettiin
Molempia tapauksia tutkitaan murhayrityksenä.


Tukholmassa kahta ihmistä puukotettiin ulkoilmatapahtuman yhteydessä tiistai-iltana kaupungin keskustan tuntumassa. Molempia tapauksia tutkitaan rikosnimikkeellä murhayritys. Ketään epäiltyä ei ole otettu kiinni.

Kungsträdgårdenin puistossa järjestetyllä tulifestivaalilla puhkesi iso kahakka, poliisi kertoo Aftonbladet-lehdelle.

Virkavalta sai hälytyksen ydinkeskustaan Sergelin torille, koska sieltä löytyi puukosta saanut mies. Uhrin uskotaan saaneen vammansa Kungsträdgårdenissa, josta hän oli tullut torille. Sairaalaan viedyn vammat ovat vakavia, mutta eivät hengenvaarallisia. Tämän lisäksi toisen miehen kerrotaan saaneen vammoja puukotuksesta.

Tulinäytöksiä ja musiikkia sisältäneen ulkoilmatapahtuman nimi oli Chaharshanbeh Soori, jota juhlitaan liki iranilaista uuttavuotta. Puukotusten lisäksi poliisi on saanut tulifestivaaliin liittyen ilmoituksia pahoinpitelyistä ja sukupuolisesta häirinnästä.

STT, TT
Keskisuomalainen
 

hansai

Ylipäällikkö
Näitä tuntuu riittävän..

Ampumavälikohtaus Tukholman pohjoispuolella – epäilty pakeni autolla

Aftonbladetin mukaan paikalta löydettiin kolme loukkaantunutta, joilla ei kuitenkaan ollut ampumavammoja.
Åkersbergassa Tukholman pohjoispuolella on tapahtunut ampumavälikohtaus, uutisoi ruotsalaislehti Aftonbladet verkkosivuillaan.

Ensitietojen mukaan paikalta löytyi kolme loukkaantunutta – kahdella oli teräaseen aiheuttamia vammoja ja yhtä oli suihkutettu pippurisumutteella. Vammojen vakavuudesta ei ole tietoa.

– Mutta emme ole tavanneet ketään, jolla olisi ampumavammoja, Tukholman poliisin tiedottaja Anna Westberg kertoo lehdelle.

Poliisi hälytettiin Åkersbergan keskustaan illalla puoli kymmenen jälkeen paikallista aikaa, kun useat ihmiset olivat kuulleet laukauksia.

Alueelle on lähetetty useita poliisipartioita ja helikopteri. Ketään ei ole vielä otettu kiinni, mutta silminnäkijöiden mukaan epäilty tekijä olisi poistunut paikalta autolla.

Poliisi on käynnistänyt esitutkinnan tapauksesta. Rikosnimikkeenä on murhan yritys.
http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005128888.html?ref=rss
 

Rannari

Ylipäällikkö
Åhlensin tavaratalolla Tukholman keskustassa oli eilen pientä häpeninkiä juuri kun kävelimme siitä ohi. Laskimme kadulta 13 poliisiautoa vaikka näimme tietysti korttelin vain kahdelta sivulta. Jokaisella uloskäynnillä oli jalkapartio ja pitkä rivi paloautoja parin korttelin päässä kohdalla kytiksessä. Varmaan pommiuhka tms. mutta evakuointia ei lopulta tehty.

Hyvin saavat näköjään kalustoa liikkeelle ja kopterikin oli saatu ilmaan. Kyllä Suomi-poliisit varmasti katsovat keskisalko pystyssä Naapurin kalustoa.

Ruotsin poliisilla näkyy olevan hyvin koptereita. Ja tietysti myös UAV:t. Resursointi on silläkin sektorilla vähän eri tasolla kuin Suomessa.
 

adam7

Ylipäällikkö
Ruotsissa kertaustoimintaa

Laajus ei ole ihmeellinen, 113 reserviläistä, mutta tässä on siis kyse mekanisoidussa pataljoonassa järjestetyssä harjoituksesta ja SA joukon harjoituksesta. Se mikä tässä on hieman erilaista meidän harjoituksiin, on että harjoitus kestää kolme viikkoa. siinä ehtii jo harjoitella. Puolustusministeri paikalla kun joukkoa varustetaan.

Harjoituksen lopussa osallistuvat isompaan harjoitukseen nimeltä Vintersol. (Korjataan: Vintersol on helmikuussa alkavien jamaaliskuun loppuun kestävien talviharjoitusten "kokoomanimi".)

http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2017/03/plikten-framfor-allt/

Plikten framför allt
FRÅN GREKLAND TILL KRIGSFÖRBANDSÖVNING I NORRBOTTEN
Av: Jesper Sundström | Vintersol 2017 – 16 mars 2017 kl: 15.54
Efter många års frånvaro från det militära ryckte sammanlagt 113 värnpliktiga soldater in på Norrbottens regemente onsdagen den 15 mars. Under drygt tre veckor ska de genomföra krigsförbandsövning med 191:a mekaniserade bataljonen. Den som rest längst för att delta är stridsvagnschefen Marcus Lindblom som till vardags bor i Aten. Och han tvekade inte när inkallelsen kom.
– Jag ville verkligen göra det här. Göra min plikt. Och det känns bra. Sen ska det självklart bli riktigt kul att träffa de gamla lumparpolarna.Den långväga värnpliktssoldaten Marcus Lindblom som rest ända från Aten för att delta i krigsförbandsövningen intervjuas av media som var på plats för att följa de inryckande under mobiliseringsskedet.Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Drygt tio år sedan sist. Nu är de tillbaka för krigsförbandsövning med 191:a mekaniserade bataljonen.Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Försvarsminister Peter Hultqvist och regementschefen överste Mikael Frisell i samtal med de värnpliktiga soldaterna.Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
”Jag gjorde värnplikten 2010 på Södra skånska regementet, P 7, i Revingehed. Jag utbildades till vagnchef på stridsfordon 90. För mig är det självklart att ställa upp när man blir inkallad. Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig men det känns spännande att komma in på repetitionsutbildning.” säger Mattias Varedian, Borlänge.Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Regementschefen överste Mikael Frisell berättar för media om övning Vintersol. Flankerad av försvarsminister Peter Hultqvist och Michael Carlén, chef för 191:a mekaniserade bataljonen.Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Bussar med värnpliktiga anländer. I drygt tre veckor ska de göra sin plikt och delta i 191:a mekaniserade bataljonens krigsförbandsövning.Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
På väg mot logementen med den civila packningen.Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Mycket prylar blir det.Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Inskrivning och registreringFoto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Krigsförbandsövningen är en av delarna i vinterns övningsperiod som går under namnet Vintersol 2017, ett historiskt avstamp mot uppbyggnaden av framtidens krigsförband. I Försvarsmakten är det första gången på många år som systemet med samtliga personalkategorier ska testas: heltid- och deltidstjänstgörande, inneliggande omgång rekryter samt pliktinkallad personal. Vid Norrbottens regemente är det också första gången på länge en krigsförbandsövning med en hel bataljon genomförs.

ANDRA PLIKTTJÄNSTGÖRINGEN PÅ KORT TID
Onsdagens inryck är det andra för Marcus Lindblom sen oktober då han och de övriga värnpliktiga stridsvagnssoldaterna på bataljonen genomförde en veckas krigsförbandskurs i stridsvagnssimulator i Skövde.
– Innan krigsförbandskursen var jag lite skeptisk till min och de övriga besättningarnas utbildningsstatus. Efter tio års frånvaro trodde jag att man skulle ha glömt allt men det gick väldigt snabbt att bli varm i kläderna. Att göra sig redo för strid tog väldigt lång tid i början men efter en tre, fyra dagar gick det väldigt mycket snabbare. Det satt liksom i ryggmärgen.

Och kort därefter kom inkallelsen till en drygt tre veckor lång krigsförbandsövning.
– Det är klart att det blir lite påfrestande med familj, jobb och allt men min fru stöttar mig i det här och tycker att det är något jag ska göra. Grekland har värnplikt så det var heller inget konstigt för min arbetsgivare. För min del blir det ett ganska skönt avbrott från det vardagliga livet i en storstad som Aten. Det är ju inte så ofta jag är hem till Sverige så det ska bli kul att få uppleva den svenska naturen igen.

Och förväntningarna är stora.
– Jag tror det blir riktigt kul och att vi kommer att göra bra ifrån oss trots många år i civila kläder. De flesta moment kommer dock ta längre tid för oss värnpliktiga än för yrkessoldaterna som gör det här till vardags. Sen hoppas jag att de pushar oss hårt övningsmässigt, ungefär på samma sätt som på slutövningarna under värnplikten. Man vill ju inte bara sitta av tre veckor i skogen, säger Marcus Lindblom.

FÖRSVARSMINISTERN PÅ PLATS
Strax innan lunch anlände försvarsminister Peter Hultqvist med sällskap till Boden för att besöka Vintersol. Efter en kort genomgång av regementschefen, överste Mikael Frisell besökte försvarsministern soldaterna på olika platser i mobiliseringskedjan. Och han verkade mycket nöjd med vad han såg och fick höra.
– Jag upplever att de jag pratat med är väldigt positiva människor som på olika sätt vill bidra. De flesta verkar tycka att det ska bli både intressant och spännande att genomföra krigsförbandsövningen.

Nyligen återaktiverade regeringen värnplikten som legat vilande sedan 2010, något som enligt försvarsminister Peter Hultqvist behövs för att nå målen rörande vår militära förmåga.
– Den professionella organisationen fungerar bra, är väl rustad och direkt gripbara om någonting händer. Men den täcker inte upp numerären. Vi behöver fler soldater för att fylla upp våra förband och vi måste också ta till vara på den värnpliktsreserv vi har sedan tidigare. Nu får vi ett system med både värnpliktiga och yrkessoldater, ett system Norge har och som säkerligen även kommer att fungera bra i Sverige.

VÄL FUNGERANDE MOBILISERING
Det är många år sedan en mobilisering av det här slaget genomfördes i Boden men trots det har allting flutit på smidigt genom hela kedjan.
– Det har gått enligt plan. Vi har lyckats med det vi ville och jag är jättenöjd, säger major Tomas Lundberg, utbildningsansvarig för mobiliseringsskedet.

Även personalen på servicecenter är nöjda.
– Vi sitter just nu och utvärderar gårdagen här. Och bortsett från småsaker är vi överens om att det har gått väldigt bra, faktiskt över förväntan. Vi är mycket nöjda, mycket tack vare de positiva och intresserade soldaterna. Det underlättar hela arbetet, säger Eric Swärdh, tjänsteförrättande chef vid servicecenter i Boden.

Nu väntar en dryg veckas förberedande utbildningsmoment i Boden och Tåme. I slutet av vecka 12 bär det sen av upp till Jokkmokksområdet för att påbörja Vintersols förbandsskede där 191:a mekaniserade bataljonen anfaller ner mot Boden understödda av 91:a artilleribataljonen.
 
Viimeksi muokattu:

adam7

Ylipäällikkö
No laitetaan nyt tämäkin, koska tässä selitetään miten Ruotsin kodinturvaan päästään.

Eli jos on aiempi sotilaskoulutus, kuten varusmiespalvelu tai uudempi peruskoulutus mennään joka tapauksessa kolmen päivän tutustumiskoulutuksen kautta, jossa mm. AK4 koulutetaan (armeijahan käyttää AK5:ttä).

Jollei tuota koulutusta ole, pitää siis joko käydä 4 kk peruskoulutus tai 2 viikon koulutus joka on avustaviin tehtäviin otettavien koulutus + tämä 3 päivän tutustumiskoulutus

http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2017/03/introduktionsutbildning-for-nya-hemvarnssoldater/

Introduktionsutbildning för nya hemvärnssoldater
Av: Lars-Eric Sundin | Hemvärnet – 16 mars 2017 kl: 09.04
Vägen till att bli hemvärnssoldat kan se ut på olika sätt. En del har gjort värnplikt tidigare, varit anställda soldater eller till och med yrkesofficerare. Andra kommer direkt från en grundutbildning eller, om de är specialister, från grundutbildning för frivilligpersonal.
- Jag är intresserad av att hjälpa människor, det är det som är drivkraften, berättar Malin Jonsson, en av de som just nu går introduktionsutbildningen.


  • 1/4
De nya soldaterna har blandade åldrar och bakgrund.Foto: Lars-Eric Sundin
Foto: Lars-Eric Sundin
Kapten Roger Pettersson har varit yrkesofficer och vet hur man gör en avlämning.Foto: Lars-Eric Sundin
Kim Langseth bekantar sig med Ak 4.Foto: Lars-Eric Sundin
Oavsett bakgrund så måste alla genomgå tre dagars introduktionsutbildning innan de placeras i sina förband. Denna gång gällde det de två bataljoner som stöds av Örebro-Värmlandsgruppen. Då tilldelas utrustning och under tre dagar finslipas kunskaperna. De som söker sig till hemvärnsförbanden har lite olika bakgrunder inom det civila eller militära. Det är bra för förbanden att personalen har kunskaper från olika verksamheter.

DRAS TILL DET GRÖNA
Kim Langseth kommer från Karlstad. Hon gjorde sin värnplikt som militärmusiker i bland annat Arméns trumkår och var hemvärnsmusiker under en period. Därefter blev hon fast anställd som skyttesoldat och har tjänstgjort i en stab som logistiker på Försvarsmaktens logistik men har också jobbat civilt som väktare och ordningsvakt. Drömmen är att bli militärpolis, men dit har hon inte kommit än.

- Jag saknade det gröna livet och ville tillbaka igen, berättar Kim om sitt val att söka till hemvärnet.
-Här ska jag göra intro under tre dagar, jag ska lära mig hantera Ak 4 , ett nytt vapen för mig. Jag ska lära mig militär sjukvård och får träffa nya kamrater, säger Kim.
-Mycket är bekant, grönkläder har varit en stor del av mitt liv under många år, jag har det inom familjen också, det är tredje generationen. Det föll sig naturligt när jag gjorde värnplikten att jag ville fortsätta med detta.

SPECIALISTER BEHÖVS
Malin Jonsson från Karlstad kom till hemvärnet via den frivilliga försvarsrörelsen. Dessa bemannar specialistbefattningarna i hemvärnsförbanden. För att bli sjukvårdare får man genomgå en grundläggande soldatutbildning för frivilligpersonal (GU-F) om två veckor och därtill två grundkurser om nio dagar, totalt 160 timmar. Så följer den introduktionsutbildning som Malin nu går. Därefter är hon är klar att komma till sitt kompani
-Jag är intresserad av att hjälpa människor, det är det som är drivkraften, jag håller på mycket med hälsa och utbildar mig till idrottscoach, berättar Malin.

TILLBAKA TILL FÖRSVARET
En helt annan bakgrund har kapten Roger Pettersson. Han var yrkesofficer vid IB2, Värmlandsbrigaden, fram till nedläggningen år 2000. Likt många andra som slutade i Försvarsmakten under de stora förbandsnedläggningarnas tid fann han banan in i en civil karriär inom management, organisationsutveckling och ledarskap. Nu går han hemvärnets introduktionsutbildning för att sedan placeras på en stabsbefattning.

- En kollega och läget i världen har gjort att jag känner att jag vill bidra med det jag kan. Det är väldigt kul att se att det finns en sådan god anda, hemvärnet har varit olika behandlat under åren, säger Roger Pettersson

Under introduktionsutbildningen kommer eleverna bland annat i kontakt med vapenhantering och säkerhet, sjukvårdstjänst och genomför skarpskjutning. Man får en genomgång om hemvärnets resurser och uppgifter, och om möjligheter till vidare utbildning för utökade uppgifter som befäl eller instruktör.