Ruotsin Alko vastustaa Suomen uutta alkoholilakia
Systembolaget kirjelmöi Euroopan komissiolle suomalaisten ankarista juomatavoista.
28.3.2017 klo 07:02
Ruotsalaiset ovat huolissaan suomalaisten tulevaisuudesta – siinä tapauksessa, että Suomen uusi alkoholilaki hyväksytään. Ruotsi onkin tarttunut tomerasti toimeen ja Ruotsin Alko eli Systembolaget on lähettänyt Euroopan komissiolle. Siinä Suomi halutaan pelastaa vapaamieliseltä alkoholipolitiikalta. Ajatuksena on pitää suomalaiset Alkon kaitsevassa otteessa vastakin. Perusteiksi ruotsalaiset kertovat suomalaisten ryypiskelevän huomattavasti enemmän kuin pohjoismaiset naapurinsa Ruotsi ja Norja.
Suomessa kännäyskulttuuri
"Alkoholin kokonaiskulutus Pohjoismaissa on 10,4 litraa puhdasta alkoholia vuodessa aikuista kohti, joka on vähemmän kuin EU:n keskiarvo 12,5 litraa. Pohjolassa Ruotsin ja Norjan kokonaiskulutus on merkittävästi pienempi kuin Suomessa", kirjeessä todetaan. Hienotunteisesti he ohittavat siteeraamastaan Maailman terveysjärjestön (vuodelta 2009!) tiedon, että suomalaisten kulutus jää EU:n keskitasosta 0,2 litraa puhdasta alkoholia.
Ruotsalaiset jatkavat ryöpytystään: Suomalaiset kuuluvat pohjoiseen juomiskulttuuriin, jossa vallitsee kännäys – juodaan enemmän, mutta harvemmin. Uusi uhka on havaittu siitä, että kännäystä tasoittamaan on tullut kasvava arkijuominen. Jos Suomi sallii uuden lakiesityksensä mukaisesti vapauksia alkoholin myyntiin ja saatavuuteen, kulutus lisääntyy, kansanterveys kärsii ja lasten tilanne kärsii, kun vanhemmat ryyppäävät entistä enemmän, ruotsalaiset todistelevat.
Direktiivin mukaan mennään
Systembolagetin hallituksen puheenjohtajan Kenneth Bengtssonin ja toimitusjohtajan Magdalena Gergerin allekirjoittama kirje on kommentti Suomen lakiluonnokseen komission ilmoitusmenettelyssä, joka perustuu EU-direktiiviin 2015/1535. Direktiivin tarkoituksena on antaa komissiolle ja jäsenmaille mahdollisuus tutustua uusiin ehdotettuihin määräyksiin ja säädöksiin. Jos havaitaan, että ehdotus on ristiriidassa EU:N, jonkin jäsenmaan tai vaikkapa sisämarkkinoiden kanssa, ehdotuksesta voi antaa erilaisia lausuntoja.
Lausuntokierros venyttää esimerkiksi lain valmistumisaikataulua. Ruotsin kirjeen tapaiset huomautukset eivät välttämättä hidasta tahtia, mutta heidän esittämiinsä kommentteihin on komission mukaan vastattava mahdollisimman tarkasti. Ruotsalaisten kirjelmöinti voi saada virkamiehet kirskuttelemaan hampaitaan, mutta kenties pahempaa on luvassa. Itse komission toimet voivat saada käden puristumaan taskussa nyrkkiin.
Komission lausunto venyttää aikataulua
Suomen alkoholilakiluonnos on joulukuun puolivälissä viime vuonna. Kommentteja pitää odottaa kolme kuukautta. Odotusaika umpeutui 15. kuluvaa kuuta. Komissio on kuitenkin päättänyt antaa lakiluonnoksesta "yksityiskohtaisen lausunnon". Se on EU-kieltä ja tarkoittaa ettei laki ole vielä taputeltu. Siinä on komission mielestä joku valuvika ja odotusaikaa rapsahti toiset kolme kuukautta kesäkuun puoleen väliin. Komission sisämarkkinaosaston tiedottajan Lucía Caudet'n mukaan "yksityiskohtainen lausunto" ei ole jäsenvaltioiden toivomuksesta julkinen, jotta "siitä voidaan käydä avointa dialogia".
Syynä ehkä verkkokaupan kielto
Maanantaisten tietojen mukaan Suomi olisi narahtanut nettimyynnistä. Alko saisi hoitaa bisnestä verkkokaupan keinoin, mutta etämyynti toisesta EU-maasta Suomeen ei olisi sallittua. Lakiesityksessä oleva etämyyntikielto ei komission mukaan kävisi yksiin EU:n sisämarkkinasääntöjen kanssa. Tietoa ei ole vahvistettu. Mutta jos näin on, niin Suomen pitää antaa komissiolle selvitys toimista, joihin se aikoo ryhtyä "yksityiskohtaisen lausunnon" takia. Sitten vielä tarkistetaan lain hyväksymisen jälkeen, onko toimiin todella ryhdytty.