Uutisia Serbiasta

Itse itselleni vastaten. ULLATUUS.
"Dacic identified the attacker as Milos Zujovic, a resident of Mladenovac, a city located 50 kilometers southeast of the capital Belgrade. Zujovic, who is 24 0r 25, is a "convert" who goes by the religious name Salahuddin, Dacic said, without giving any more detail.

Salahuddin was a Sunni Muslim general who defeated the Crusaders at the Battle of Hattin in 1187, capturing Jerusalem and reestablishing Muslim control of the Holy Land."
 
Serbian Novi Sadissa rautatieasema on osittain romahtanut ja puhutaan tällä hetkellä jo kahdeksasta kuolonuhrista sekä yli kolmestakymmenestä loukkaantuneesta. Tällä hetkellä syyksi ei epäillä terrorismia, vaan kesemmällä päättynyttä remonttia, joka on saattanut aiheuttaa onnettomuuden.

Kuvia esim. täällä:

Video:
 
Viimeksi muokattu:
Serbian Novi Sadiin on nyt lauantai-illaksi odotettavissa jälleen jättimielenosoitus, kertoo telex.hu

Mielenosoitus on jo käynnissä ja kolme siltaa tukittu liikenteeltä. Jutun mukaan myös:

”Autolla tulee jatkuvasti lisää osallistujia eri puolilta Serbiaa, ja moottoritielle Novi Sadin edessä olevalle maksuportille on muodostunut kilometrin pituinen jono. Kaupungin viranomaiset tekivät pysäköinnin ja kaupunkikuljetukset ilmaiseksi lauantaille. Myös Belgradin taksinkuljettajat liittyivät mukaan, liittoutuivat ja ilmoittivat lähtevänsä sunnuntaina Novi Sadiin niin monella autolla kuin tarvitaan, jotta kaikki paikalle ilman autoa menneet pääsisivät kotiin ilmaiseksi.”

Pääministeri ja Novi Sadin pormestari ilmoittivat erostaan jo viime viikolla. Tähän mennessä mielenosoituspaine ei ole vielä kuitenkaan riittänyt itse päämuftin, Unkarin Orbánin (lausu: kyrbäänin) tapaisen itsevaltaisen hallintohimmelin kehittäneen presidentti Vučićin (lausu: kusičin) eroon.
 
Tänään on taas Belgradissa mielenosoituspäivä. Unkarilainen telex.hu kertoo seuraavaa:

Serbian pääkaupungissa Belgradissa järjestetään massiivinen hallituksen vastainen mielenosoitus 15. maaliskuuta. Mielenosoitukset ovat jatkuneet Novi Sadin rautatieaseman katon romahtamisesta viime vuoden marraskuun 1. päivänä, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että Serbia tuottaa omaa maaliskuun 15. päivän nuorisoaan, liikettä selässään kantavia opiskelijoita. Tämän päivän mielenosoituksen otsikko on myös Viidestoista viidestoista – viittaus Novi Sadin uhreihin. Vaikka he eivät protestoi suoraan Aleksandar Vučićia vastaan, vaan korruptoitunutta järjestelmää vastaan, joka ei valitse ansioiden ja tiedon, vaan yhteyksien perusteella eikä ota vastuuta, presidentti Vučić itse on selvästi hermostunut lakkaamattomasta liikkeestä.Serbian hallitsevien puolueiden kannattajat eivät eroa toisistaan. Tämä saattaa selittää sen, miksi lauantaina, mielenosoituspäivänä, auto ajoi kaupungin keskustaan virtaavan väkijoukon sekaan ja loukkaantui kolme ihmistä. Tämä oli ensimmäinen vastaava tapaus mielenosoitusten alkamisen jälkeen. Mielenosoitukset kuitenkin etenevät toistaiseksi rauhallisesti, ja ne vaikuttavat lähes koko Belgradin keskustaan ja antavat tilaa myös ironisille esityksille, kuten suuren Troijan hevosen paikalle raahaamiseen. Mielenosoittajat pelkäävät myös provokaatioita ja roistoja, joten he keksivät sinisen soihdun ratkaisun: jos järjestäjä sytyttää sinisen soihdun, jokaisen sen havaitsevan on poistuttava alueelta välittömästi.

Mielenosoituksen piti virallisesti alkaa kello 16 kansalliskokousrakennuksen edestä, mutta sen vaikean saavutettavuuden vuoksi järjestäjät kutsuivat mielenosoittajat N1:n mukaan keskustan Slavija-aukiolle. Joten ohjelma viivästyi, alkaen kello 5 puheilla ja lauluilla. Järjestäjät pyysivät erityisesti, että kukaan ei käyttäisi pyrotekniikkaa, mutta väkijoukossa näkyi silti soihdut ja jopa sähinkäiset räjähti siellä täällä.Lauantain mielenosoitusta haittasivat monet "sattumat". Perjantaiaamuna pysäytettiin rautatieliikenne pommiuhkaukseen vedoten koko maassa, ja sitten ilmoitettiin, että lauantaina Novi Sadin ja Belgradin välisellä moottoritiellä tehdään korjauksia, joten useat pääkaupunkiin päin päin olevat kaistat suljetaan vaiheittain. Iltapäivällä kuljetusyritykset ilmoittivat peräkkäin, että ne aloittavat lauantaina lennot Belgradiin joko sunnuntain aikataulun mukaan tai ei ollenkaan. Lauantaiaamuna poliisi määräsi Belgradin kuljetusyrityksen lopettamaan kaupunkiliikenteen kokonaan ja palauttamaan kaikki ajoneuvot autotalliinsa. On ominaista, että siellä oli mies, joka vei mielenosoittajat omalla pienellä moottoriveneellänsä Savajoen yli kohti ruuhkaista keskustaa.Koska paikalle on suunniteltu ennätysmäärä poliiseja, epätavallisen suuri määrä on jäänyt lomalle tai sairauslomalle. Poliisi eversti puhuessaan Belgradin viikkolehdelle Vreme sanoi: "Kuinka voisin lähettää poliisin kahta lastani vastaan? He olivat kaikissa mielenosoituksissa Belgradista Novi Sadin kautta Kragujevaciin, ja nyt he ovat jälleen ulkona Belgradissa."Serbian diaspora järjesti solidaarisuusmielenosoituksia useissa muissa Euroopan kaupungeissa, ja N1 raportoi tällaisista mielenosoituksista muun muassa Bergenissä Norjassa, Zürichissä Sveitsissä ja Thessalonikissa Kreikassa. Ja tietysti useissa muissa Serbian kaupungeissa järjestetään mielenosoituksia (niille, jotka eivät matkustaneet Belgradiin), sanomalehti kirjoitti esimerkiksi Nišistä.

Kardinaali László Német, metropoliita ja Belgradin arkkipiispa, seisoi opiskelijoiden puolesta Facebookissa Szabad Magyar Szón mukaan. "Haluan ilmaista syvimmän osanottoni ja rukoukseni. Rohkeutesi ja päättäväisyytesi taistella totuuden ja oikeuden puolesta on merkki toivosta ja uskosta Serbian parempaan tulevaisuuteen", kirjoitti unkarilaissyntyinen kirkonjohtaja, joka muistoi Novi Sadin tragediaa ja pyysi mielenosoittajia olemaan provosoimatta itseään. Hän myös kiitti hallitusta mielenosoitusten turvaamisesta tähän mennessä ja pyysi niitä estämään väkivaltaa.

1. marraskuuta 2024 Novi Sadin aseman katto romahti, tappoi 15 ihmistä ja aiheutti valtavia aaltoja Serbian yhteiskunnassa. Sittemmin kuluneet neljä ja puoli kuukautta ovat ravistaneet Serbiaa ytimeen: mielenosoitukset alkoivat korruptiota, epäpätevyyttä ja vastuussa olevien rankaisematta jättämistä vastaan, ja sitten ne kiihtyivät, kun näihin protesteihin kohdistettiin satunnaista väkivaltaa.Yliopistojen ammatit ja lakot alkoivat vuoden 2024 lopulla, kun opiskelijat ottivat mielenosoitusten järjestämisen - erittäin hajautetulla organisaatiolla - ja liittyivät erilaisiin yhteiskunnan ryhmiin maanviljelijöistä opettajiin lakimiehiin. Tyypillistä oli, että kun mielenosoittajat estivät talvella Novi Sadin sillan, taksinkuljettajat tarjoutuivat viemään heidät sinne ilmaiseksi.Kuten kenttäraportissamme kerroimme, nuoret ovat erittäin järjestäytyneitä, kurinalaisia ja kommunikoivat lähes yksinomaan sosiaalisessa mediassa julkaistujen lausuntojen ja ilmoitusten kautta. He ovat alusta asti voimakkaasti välttäneet yhteistyötä minkään tason poliittisten puolueiden kanssa ja hyvästä syystä. Tämä aiheutti valtavaa päänsärkyä presidentti Aleksandar Vučićille ja hänen hallitukselleen, koska he eivät kyenneet yhdistämään häntä mihinkään oppositiopuolueeseen ja siten mustamaan niitä.Aluksi viranomaiset omaksuivat huomiotta jättämisen strategian luottaen siihen, että koska julkista televisiota ja useimpia tiedotusvälineitä johtaa luotettava, hallitusystävällinen joukko, uutiset saarroista tavoittaisivat vain harvat. Nopeasti kävi selväksi, että paljon suurempi osa väestöstä tuki yliopisto-opiskelijoiden liikettä ja sai tietoa muista lähteistä kuin hallitus oli odottanut, joten hallitsevan Serbian edistyspuolueen (SNS) oli ymmärrettävä, että sen on pakko käsitellä asiaa.Vučić ja hänen tiiminsä väittivät ensin, että kaikki yliopisto-opiskelijoiden vaatimukset oli jo täytetty, ja sitten presidentti yllättynyttä teeskennellen ilmoitti julkisessa televisiossa, että hänelle oli todellakin kerrottu, että kaikki Novi Sadin rautatieaseman kunnostukseen liittyvät asiakirjat oli jo julkistettu. Tämän jälkeen julkistettiin erityisesti nuorille kehitetty valtion etuoikeutettu asunnonhankintatoimenpide, mutta silläkään ei ollut toivottua vaikutusta.

Serbian johto alkoi sitten turvautua ankarampiin menetelmiin. Yliopisto-opiskelijoita syytettiin ensin yhteistyöstä Kroatian salaisen palvelun kanssa. Syyttäjän pidätettyä useita tragediaan syyllistyneitä henkilöitä, serbialaiset nuoret eivät olleet tyytyväisiä tähän ja saarrot säilyivät, koska hallitus ei edelleenkään kyennyt täyttämään heidän muita vaatimuksiaan.Vučić itse laajensi syytöksiä yhteistyöstä ulkomaisten salaisten palveluiden kanssa, kun hän alkoi väittää, että "tietyt ulkomaiset piirit" halusivat sekaantua Serbian sisäisiin asioihin ja että he rahoittivat opiskelijamielenosoituksia. Televisiohaastattelussa kyyneleet silmissään hän kuvaili pitkään, kuinka stressaavaa tämä kaikki oli hänen "köyhälle isälleen" ja kuinka "köyhä mies juoksi presidenttitaloon sydämestään särkyneenä" kysyäkseen häneltä "mitä nyt tapahtuu".Samaan aikaan useat mielenosoituksiin osallistuneet yliopisto-opiskelijat saivat uhkausviestejä puhelimiinsa. Oli myös tapauksia, joissa hupulliset hahmot uhkasivat mielenosoittajia kadulla hyökkäämällä heidän perheisiinsä. Useiden viikkojen ajan tapahtui säännöllisesti, että katosromahtamisen uhrien päivittäisissä rauhanomaisissa muistotilaisuuksissa ajettiin autoja väkijoukkoon ja kerran Novi Sadissa liikettä edistäviä tarroja kiinnittäneitä nuoria (mukaan lukien tyttö) pahoinpideltiin hallituspuolueen toimistoon ryntäneiden miesten toimesta.

Jotain on kuitenkin selvästi muuttunut viimeisen viikon aikana. Vučić omaksui kovemman sävyn, ja muutaman kerran hän oli nähtävästi levoton tapahtumista. Viikonloppuna hän vieraili Kovačica-nimisessä kaupungissa, jossa häntä buutettiin saapuessaan. He tekivät tämän niin äänekkäästi, että vaikka mielenosoittajat karkotettiin noin sadan metrin päässä olevan rajoituksen taakse, Vučić itse joutui reagoimaan tilanteeseen. Hän sanoi: "En ymmärrä näitä ihmisiä, mitä he yrittävät saavuttaa sillä, että viisikymmentä ihmistä täällä viheltää?... Mutta loppujen lopuksi tämä on demokratiaa, sitä on kunnioitettava." Kun toimittaja kysyi, voisivatko mielenosoittajat pysäyttää presidentin, hän vastasi: "No, älä vitsaile, ihmiset rakastavat minua!"

Pian sen jälkeen, kun yliopisto-opiskelijat ilmoittivat tapahtumasta, jonka oli tarkoitus olla "kaikkien aikojen suurin mielenosoitus" Belgradissa, 15. maaliskuuta, Serbian parlamenttirakennuksen edessä olevalla aukiolla, Vučić vihjasi toistuvasti, että "tämä on näiden tapahtumien loppu". Pian puistoon ilmestyi ryhmä, joka miehitti osan aukiosta, eristi puiston ja pystytti sitten telttoja. He kertoivat julkiselle televisiolle olevansa "yliopistoopiskelijoita, jotka halusivat oppia". Yksi heidän vaatimuksensa on esimerkiksi, että tunnit voivat jatkua ja että opetusministeriö laatii suunnitelman poissaolon korvaamiseksi.Vaikka julkinen televisio omistaa erikoisraportin siitä, että sinne kokoontuneet pelaavat pingistä tai lautapelejä, puiston uudet asukkaat pidättäytyvät tiukasti lausumasta riippumattomille medioille. Nova.rs sai kirjeenvaihtoa puistossa leiriytyneiden Whatsapp-ryhmältä, jossa vain ryhmän ylläpitäjät postasivat, mukaan lukien tiedot siitä, milloin ja kuinka kauan heidän tulisi viipyä puistossa joka päivä sekä osoite, johon "mielenosoittajien" tulisi mennä päivän päätteeksi hakemaan päivärahansa. N1-info-uutisportaalin toimittajalle tarjosi päivärahaa nainen - joka sanoi olevansa hallituksen kannattaja - vastineeksi muutaman päivän leiriytymisestä puistoon.Riippumattomien uutisportaalien mukaan viikon aikana puiston telttaleirille on "muuttunut" yhä enemmän ihmisiä, joiden ikä viittaa siihen, että he eivät ole yliopisto-opiskelijoita. Useat heistä osoittautuivat pienempien Serbian kaupunkien valtionyhtiöiden johtajiksi tai paikallispuolueen aktivisteiksi tai kenties kunnan työntekijöiksi.Heitä seurasivat entisen Red Hatsin (JSO) veteraanit. Aiemmin valtion turvallisuuteen kuulunut ja raaoista menetelmistään kuuluisa erikoisyksikkö perustettiin Slobodan Milosevicin presidenttikaudella ja osallistui kaikkiin 1990-luvun suuriin Balkanin sotakonflikteihin. Useat heidän jäsenistään on tuomittu sotarikoksista ja kansanmurhasta, kun taas heidän entinen johtajansa on edelleen vankilassa Serbian entisen uudistusmielisen pääministerin Zoran Djindjićin salamurhan järjestämisestä.

Kaiken tämän rinnalla Vučić on toistuvasti todennut, että heillä on "luotettavaa tietoa siitä, että lauantaina on odotettavissa suuri määrä väkivaltaisia tekoja", koska "yliopisto-opiskelijoiden" teltta sijaitsee osittain eduskunnan ja mielenosoituksen suunnitellun paikan välissä, useat oppositiopoliitikot ja analyytikot ovat varoittaneet, että he ovat selvästi valmistautuneet provosoimaan ministeriään provosoimaan rauhanomaista mielenosoitusta Hän siirsi Pionir Parkissa yliopisto-opiskelijaksi ilmoittavan ryhmän toiseen paikkaan ennen maaliskuun 15. päivää, minkä he uskovat myös ministerin olevan poliisilain 29 §:n mukaan velvollinen tekemään.Presidentti Vučić itse otti torstaina vastaan valtuuskunnan "yliopisto-opiskelijoista, jotka haluavat opiskella" ja pyysi heitä "menemään kotiin lauantaina ja palaamaan seuraavana päivänä väkivallan välttämiseksi". Presidentti lisäsi myös, että jos he silti päättävät jäädä tänne, "valtio suojelee heitä, mutta et voi olla varma, etteivät jotkut ihmiset alkaisi heitellä kiviä".Lauantaista mielenosoitusta edeltävinä päivinä pääkaupunkiin saapui kuitenkin poikkeuksellisen paljon traktoreita kuljettavia kuorma-autoja eri puolilta maata. Pohjois-Banatin maanviljelijäyhdistyksen johtajan mukaan kyseessä on traktoreita, jotka eivät ole läpäisseet teknistä katsasta, mutta ne lähtevät kuitenkin lauantaina kohti keskustaa. Monet uskovat, että viranomaisten tavoitteena voi pelottelun lisäksi olla myös liikennekaaosten aiheuttaminen. Perjantaiaamuun mennessä kymmeniä traktoreita oli pysäköity eduskunnan edessä olevalle aukiolle, juuri sinne, missä yliopisto-opiskelijat suunnittelivat perjantai-iltana useista kaupungeista eri puolilta maata kävelevät kollegansa tervetulleiksi päiväkausia kohti pääkaupunkia.
 
Back
Top