Uutisia Skotlannista

Falangi

Kenraali
Freeeeeedom! Scoxit!

Skotlanti valmistelee uutta kansanäänestystä itsenäisyydestä
http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005125281.html
kotlannin pääministeri Nicola Sturgeon aikoo esittää parlamentille uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä.

Sturgeonin mukaan esitys viedään Skotlannin parlamentin käsittelyyn ensi viikolla. Äänestys voisi olla aikaisintaan ensi vuonna tai vuonna 2019. Ehdotus menee alueparlamentissa helposti läpi, sillä Skotlannin kansanpuolueella ja itsenäisyyttä kannattavalla vihreällä puolueella on siellä enemmistö.

Skotlanti äänesti itsenäisyydestä vuonna 2014, jolloin hanke ei saanut enemmistöä taakseen.

Uusi kansanäänestys ajankohtaistui Britannian EU-eron edetessä. Sturgeonin mukaan Skotlannin näkemyksiä ei ole laisinkaan kuultu eroprosessin aikana.

– Jos sulkisin pois kansanäänestyksen, olisin päättämässä yksipuolisesti, että me seuraamme Britanniaa EU-eroon. Se ei saa olla yhden ihmisen päätös, vaan sen pitää olla Skotlannin kansan päätös.

Skotlanti äänesti selvällä enemmistöllä EU-jäsenyyden jatkamisen puolesta viime vuonna, toisin kuin muu Britannia.

Pääministeri Theresa Mayn hallitus ajaa kovaa brexitiä, jossa Britannia jättäisi EU:n sisämarkkinat kokonaan. Sturgeonin mukaan tämä on Skotlannin etujen vastaista.

Lontoossa kiirehditään brexit-lakia
Sturgeon kertoi suunnitelmasta ennen Britannian parlamentin istuntoa, jossa käsitellään lakiesitystä Britannian EU-eroneuvottelujen aloittamiseksi.

Jos alahuone hyväksyy esityksen, voi pääministeri May antaa virallisen ilmoituksen eroprosessin aloittamisesta jo huomenna.

Voi myös olla, että alahuone jatkaa keskustelua esityksestä vielä useamman päivän, jolloin ilmoitus voisi tulla keskiviikkona tai torstaina.

Brittihallitus pyrkii kumoamaan kaksi ylähuoneen viime viikolla hyväksymää muutosta erolakiesitykseen. Ylähuone edellytti, että parlamentti saisi vielä eroprosessin jälkeen äänestää sopimuksesta EU:n kanssa. Toinen muutos edellytti suojelua Britanniassa asuville EU-kansalaisille.

Pieni ryhmä kapinallisia konservatiiviedustajia saattaa yrittää jarruttaa prosessia ja vastustaa muutosten kumoamista, mutta heidän ei odotettu keräävän riittävästi ääniä.

Jos hallitus saa riittävästi ääniä taakseen, voidaan esitys palauttaa ylähuoneen käsittelyyn jo tänä iltana. Ylähuoneen odotetaan hyväksyvän sen uudessa käsittelyssä nopeasti.

May on jo aiemmin luvannut, että Britannia käynnistää eroprosessinsa maaliskuun loppuun mennessä. Kun EU:n perustamissopimuksen 50. artiklaan perustuva ilmoitus on annettu, alkaa kaksi vuotta kestävä eroprosessi. EU-johtajien on määrä keskustella asiasta kokouksessa 6. huhtikuuta.
 
Back
Top