Vakoilu, tiedustelu, puolisotilaalliset operaatiot...

Tähystäjä

Eversti
Avataan tänne foorumin "jännitys"-ketju, jossa voi päästää sisäisen James Bondinsa vapaaksi. Aloitetaan kertomalla NATO:n kylmän sodan aikaisesta salaisesta operaatio Gladiosta. Ohessa linkki wikipedian artikkeliin aiheesta ja BBC:n dokumentti aiheesta (1992):

Operaatio Gladio


Aika härskiä toimintaa NATO:lta, järjestetään mm. Italiassa 1970-luvulla terrori-iskuja, jotta saadaan pidettyä kommunistit pois hallituksesta. NATO-jäsenyyden kannattajana ei välttämättä kannattaisi tuoda tällaisia asioita esiin, mutta tämä olkoon todiste siitä ettei kannatukseni jäsenyydelle perustu mihinkään yksisilmäiseen näkemykseen asioista. Olen hyvin tietoinen NATO-maiden tiedustelupalveluiden harjoittamasta vähintäänkin kyseenalaisesta toiminnasta. Toisaalta tämä toimintaa tulee kyllä jatkumaan täysin riippumatta siitä onko Suomi kyseisen puljun jäsen vai ei.
 
Last edited by a moderator:
No tokkopa se kommonisminvastainen taistelu oli pelkästään sitä ihtiään vaan monia etuja ajettiin sen taistelun varjolla. Moni asia esitettiin mörkönä, kun siihen saatiin livautettua kommonistit. Sitten eikun pellit auki. Tuli oli vapaa..... osuiko Suomeen Glaudios? Veikkaan, että osuihan se.

edith: Gladioshan se oli, toivottavasti imperfekti on paikallaan.
 
Yhteistyötä Yhdysvaltain tiedustelun ja SA:n välillä oli mutta se pidettiin poliitikoilta ja kaikiltakin muilta aika hyvin salassa. Jos NL olisi saanut vihiä olisi saattanut tulla torumista...
http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Yhdysvallat+kosi+Suomea+l%C3%A4nteen/HS20100917SI1KU016c4
 
Englannin kielisessä wikipediassa on aika hyvä teksti miten agentteja/vakoojia rekrytoidaan: http://en.wikipedia.org/wiki/Clandestine_HUMINT_asset_recruiting
 
Back
Top