Vakoojasota: suojelupoliisi tähtäimessä

Vonka

Supreme Leader
Vahvistettu
Olen lähdössä hyvin pitkälle matkalle, mutta jätän tämän alustuksen, koska asia on kiinnostava ja ajankohtainen.

Venäjä aloitti julkisen taistelun Suomen suojelupoliisia vastaan. Pian sen jälkeen keskusrikospoliisi alkoi tutkia, onko Supossa rikottu tiedustelulakeja. Nyt supon pomoja on joutumassa syytteeseen.

Mistä on kyse?

HS:n tutkivan journalismin tiimin mukaan kaikki alkoi venäläisestä TV-ohjelmasta.
Ohjelman mukaan Supo oli kohdistanut tiedustelua Helsingissä työskennelleisiin Venäjän suurlähetystön ja kaupallisen edustuston työntekijöihin sekä värvännyt venäläisiä vakoojiksi.

Heihin piti yhteyttä jo eläkkeelle jäänyt Supon virkamies, ohjelmassa väitettiin. Häntä kutsuttiin ”Kalastajaksi”. Hänen nimensä ja kuvansa näytettiin.


Venäläiset esittelivät tunnistettavasti kaksi virassa olevaa Supon edustajaa: erikoistutkijana työskentelevän miehen sekä vastatiedustelun päällikön.

Supo lähetti tapauksen tiedusteluvalvontavaltuutetun tutkittavaksi.

Aluksi asia ei johtanut rikostutkintaan. Alkuvuonna 2024 ilmeni uusia tietoja. Supo toimitti nekin tiedusteluvalvontavaltuutetulle.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä käynnisti asiasta rikostutkinnan.

Supo pidätti virasta kaksi työntekijäänsä. Tällä hetkellä ainakin neljää entistä tai nykyistä työntekijää epäillään rikoksista. Samaan aikaan itärajan takana on jaettu pitkiä maanpetostuomioita Supon agenteiksi syytetyille venäläisille.

HS:n mukaan sen jälkeen, kun Suomi liittyi Natoon, Venäjä päätti julkisesti paljastaa väitetyn Supon tiedustelutoiminnan.

TV-ohjelman ”paljastuksella” venäläiset lähettivät viestin sekä omilleen että suomalaisille. Tapaus kietoutuu ”Kalastajan” ympärille. Runsaat kymmenen vuotta sitten Suposta eläköitynyt mies oli kokenut ja arvostettu vastatiedustelun ammattilainen, jolla oli hyviä venäläisiä kontakteja.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan ”Kalastaja” olisi ollut eräänlainen välimies, joka toimi eläkkeelläkin Supon tietolähteenä eli raportoi sille vanhoilta venäläisiltä lähteiltään kuulemiaan tietoja.

Omana mielipiteenä: Järjestely ei ole ollut ehkä laillinen. Vakoilun maasto oli pitkään harmaa alue, jossa pelissä oli tietyt säännöt. Nyt ovat parlamentaaristen valvojien säännöt.


 
Tutkinta koskee sitä, ovatko suojelupoliisin entiset ja nykyiset työntekijät noudattaneet lakia toimiessaan Venäjä-lähteidensä kanssa.

Vyyhdin keskipisteessä oleva ”Kalastaja” oli tiedustelumaailmassa tähti. Hän oli tehokas, aikaansaapa, byrokratiaa vieroksuva, ja hänellä oli erittäin hyvät kontaktit.

Tiettävästi Supo otti ”Kalastajan” takaisin osaksi tiedustelutoimintaa, koska kontaktien siirto uusille ”hoitajille” eli virassa oleville supolaisille ei onnistunut toivotusti. Yksi pitkään Supossa työskennellyt henkilö kertoo, että tiedustelumaailmassa varsinkin pitkäaikaisten kontaktien siirtäminen uudelle työntekijälle on yllättävän vaikeaa.

”Kalastajan” tapauksessa tieto vaikuttaa olleen niin hyvää, että toimintaa on haluttu jatkaa eläkeläisen kautta.

Tällainen ei ole täysin poikkeuksellista. Yhden lähteen mukaan Supossa on käytetty eläköityneitä työntekijöitä tietolähteinä, mutta korvauksia heille ei ole maksettu. Toinen Supossa työskennellyt sanoo, että käytännössä kaikki maailman tiedustelupalvelut turvautuvat eläkeläisten apuun tietolähteiden hoitamisessa.

”Tietolähteet ovat luottamuksellisia ja usein elinikäisiä, eikä heitä kiinnosta, onko joku virassa vai ei”, hän sanoo.

Jos henkilöllä oli arvokkaita kontakteja, hänet voitiin pitää viraston Supon palkkalistoilla normaalin eläkeiän jälkeen vaihtamalla työsuhteen muoto poliisivirasta siviilitehtävään.

Esimerkiksi ylietsivän eläkeikä oli aikoinaan 58 vuotta, mutta siviilivirassa hän saattoi jatkaa Supon palveluksessa kymmenisen vuotta pidempään. Tämä oli täysin laillinen menettely. Vuodesta 2018 lähtien alin eläkeikä on noussut portaittain niin, että useimmat poliisit ovat yleisen eläkeiän piirissä.

Jotkut ammattilaiset ovat jatkaneet töiden parissa pitkäänkin eläkkeeltä käsin. Huhtikuussa 2024 työnsä ääreen menehtyi Venäjän tiedustelijoita paljastanut Supon entinen ylietsivä Veikko Palko. Hän oli kuollessaan 83-vuotias.

(HS)
 
Tähän on nyt päädytty. Venäjälle Supon väitetyn tiedusteluoperaation julkinen paljastaminen on mahtava voitto. Supolle tiedon hankkiminen Venäjältä vaikeutuu, kun venäläiset kokevat, että maan turvallisuuspalvelu kykenee paljastamaan ja rankaisemaan Suomen hyväksi toimivia.

Kaupan päälle Suomi hakkaa omat virkamiehet. Jackpot.

 
Tähän on nyt päädytty. Venäjälle Supon väitetyn tiedusteluoperaation julkinen paljastaminen on mahtava voitto. Supolle tiedon hankkiminen Venäjältä vaikeutuu, kun venäläiset kokevat, että maan turvallisuuspalvelu kykenee paljastamaan ja rankaisemaan Suomen hyväksi toimivia.

Kaupan päälle Suomi hakkaa omat virkamiehet. Jackpot.
Tismalleen näin. Vain sen voi lisätä, että omalla puolellamme toimivat muut harmaat tyypit joutuvat nyt erikseen suojautumaan omilta. Sinänsä sellaista se harmaan elämä kai aina on, mutta voi vittu että omat maalit vituttavat silti. Pitäisi antaa lisäeläke eikä syytettä.

Eläkelainsäädäntö aiheutti taannoin yliopistomaailmassakin hassua, kun S. Albert Kivinen ei saanut toimia enää edes sivutoimisena tuntiopettajana, jos oikein muistan.
 
Poliisista, tullista, armeijoiden tiedustelusta ym. eläköityneet auttavat entisiä virkaveljiään virallisesti tai epävirallisesti kautta maapallon. Ei tässä pitäisi olla mitään ongelmaa. Eikä siitä suomessakaan tule tehdä ongelmaa. Etenkin tiedustelu ja vakoilu perustuvat luottamuksellisiin ja molempia tahoja hyödyttäviin suhteisiin. Toki henkilö- ja tietoturvallisuudesta on pyrittävä huolehtimaan myös epävirallisissa toiminnoissa.
 
Mitä minä olen rivien välistä ollut näkevinäni, niin varsinainen rikosepäily kohdistuisi siihen, että jollakulla ei-työsuhteisella on ollut pääsy SUPOn järjestelmään ja joihinkin siellä oleviin tietoihin. Tässä kuviossa tulee vastaan ne monenlaiset riskit, minkä ei pitäisi kenellekään isossa konsernissa toimistotyötä tekevälle olla outoja pakollisten vuosittaisten tietoturvakoulutusten jälkeen. Ne samat riskit, joiden toteutumista tiedustelijoiden ja hs:n väen kanssa on aikaisemminkin foorumilla käyty läpi. 💻🔨;)

Sinänsä eläköityneiden tai muuten organisaatiosta ulos lähteneiden henkilöiden käyttämistä tietolähteenä, tai tietolähteiden yhteyshenkilöinä, en pidä ongelmana, noin niin kuin itsessään. Mutta kun henkilö poistuu SUPOsta, hänen statuksensa muutenkin pitäisi muuttua työntekijämäisestä ulkoiseksi tietolähteeksi. Eli henkilö ei viimeisen työpäivän jälkeen enää saisi itse kirjata ja hakea tietoa SUPOn järjestelmistä, vaan talon sisällä pitäisi olla hänelle tuttu yhteyshenkilö joka suorittaa nuo toimenpiteet. Tottakai tämä lisää yhden lenkin varsinaisen tietolähteen ja tiedusteluanalyytikkojen välille, mikä sekin voi lisätä tiettyjä riskejä etenkin toiminnan jatkuvuuteen. Mutta kokonaisriskin hallinnan kannalta se on välttämätöntä. Ei ole järkevää yhden tiedonhankintaverkoston riskin vähentämiseksi lisätä koko organisaatioon kohdistuvaa riskiä.
 
Mitä minä olen rivien välistä ollut näkevinäni, niin varsinainen rikosepäily kohdistuisi siihen, että jollakulla ei-työsuhteisella on ollut pääsy SUPOn järjestelmään ja joihinkin siellä oleviin tietoihin. Tässä kuviossa tulee vastaan ne monenlaiset riskit, minkä ei pitäisi kenellekään isossa konsernissa toimistotyötä tekevälle olla outoja pakollisten vuosittaisten tietoturvakoulutusten jälkeen. Ne samat riskit, joiden toteutumista tiedustelijoiden ja hs:n väen kanssa on aikaisemminkin foorumilla käyty läpi.
Juurikin näin. Kalastajan tapainen tietojen hankkija on erinomainen mutta tälläistä henkilöä pitää kohdella Supon ulkopuolisena partnerina. Ei itse organisaation jäsenenä. Muutoin Kalastaja muuttuu syötiksi suomalaisille kun Venäjä tarjoileekin verkkoon myrkytettyä kalaa. Kalastaja on liian haavoittuvainen ja pääsy salattuun tietoon onkin se syötti josta suomalaiset sitten joutuvat maksamaan.

Operaatioita voi tehdä monella tapaa mutta ne joilla on valtaa pitää olla myös vastuu. Ja heitä pitää pystyä valvonnan lisäksi suojelemaan.
 
Siis onko jossain sanottu, että jollakulla on säilynyt käyttöoikeudet rekistereihin sen jälkeen kun on lähtenyt talosta? Meillä ei pääse esim virkavapaalla ollessaan edes kirjautumaan työasemalle, rekistereistä puhumattakaan.
 
Siis onko jossain sanottu, että jollakulla on säilynyt käyttöoikeudet rekistereihin sen jälkeen kun on lähtenyt talosta? Meillä ei pääse esim virkavapaalla ollessaan edes kirjautumaan työasemalle, rekistereistä puhumattakaan.
On ilmaistu näin:

"On syytä epäillä, että suojelupoliisin toiminnassa on käytetty eräitä siviilihenkilöitä siten, että he ovat saaneet tietää salassa pidettävää tietoa ja voineet käsitellä salassa pidettävää tietoa valvomattomasti”

Tiedotteen mukaan ”erään toiminnassa käytetyn siviilihenkilön laitteeseen kohdistuneen tietomurron vuoksi salassa pidettäviä tietoja on paljastunut kokonaan ulkopuoliselle taholle”.

Tässä se pähkinänkuoressa.
 
Niin siis kyse on tietomurrosta eikä siitä, että jollekulle olisi sallittu pääsy salassapidettäviin tietoihin?
 
Niin siis kyse on tietomurrosta eikä siitä, että jollekulle olisi sallittu pääsy salassapidettäviin tietoihin?
Kovin kryptisiä ovat nuo median saamat tiedot. Tietomurrosta on ainakin kyse. Tämän verran varmasti käy ilmi jutuista.

Luin useamman artikkelin. Rivien välistä piirtyi tällainen kuva: Eläkeläisistä ei mainita, että olisi ollut pääsyä järjestelmiin mutta he ovat saaneet tai heillä on edelleen ollut itsellään salassapidettävää tietoa. He ovat toimineet apukäsinä vielä.

Siviilikoneeseen tehdyn tietomurron avulla nämä kontaktihenkilöt ja värväykset on ilmeisesti paljastettu.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top