Valelaitteet...

veffeade

Eversti
Laitanpa ketjun aloitukseksi uutisen/tarjouspyynnön HILMA järjestelmästä.

PV on hankkimassa valelaitteita joitakin kappaleita NH90, KKITO ja RSRAKH
järjestelmille. KKITO lienee "keskimatkan ilmatorjuntaohjusjärjestelmä", ts. NASAMS?.

http://www.hankintailmoitukset.fi/fi/notice/view/2012-040802/

Linkin takaa löytyy myös vaatimusmäärittely ao. laitteille. Siellä on speksattu, minkälaisia harhautusominaisuuksia pitäisi löytyä ...

http://www.hankintailmoitukset.fi/fi/notice/attachment/134083/Valelaitteet+NH90%2C+KKITO+ja+RSRAKH+vaatimusm%C3%A4%C3%A4rittely+M079.pdf

Lainaus em. pdf-tekstistä...

"Hankinnan tarkoituksena on tuottaa mitoiltaan ja herätteiltään (VIS,
NIR, TIR ja RADAR) todellista mallia/kohdetta vastaava valelaite. VIS
visuaalinen heräte, NIR lähi-infrapunaheräte, TIR lämpöinfrapunaheräte
ja RADAR tutkaheräte
."

Muitakin harhautuskeinoja varmaan on, mitä muita voisi olla, itselle ei kyllä tule äkkiseltään mieleen muita.

Nämä HILMA:n dokumentit on ihan julkisia, koska järjestelmäkin on julkinen.

Jos kuitenkin ylläpito katsoo, että asia on gekados, ketjun voi laittaa luiskaan.

Btw: Merivoimat on näköjään hankkimassa lämpötähystimiä

http://www.hankintailmoitukset.fi/fi/notice/view/2012-040591/
 
NH-90 -valelaite? Sehän on jo valelaite! :-D
RsRkh on myös toistaiseksi ammukseton, joten sekin on vielä valelaite.
BUK olisi poistettunakin ollut fantastinen ilmainen jättivalelaite väijytyksiin, jos olisi disinformoitu että se on päivitetty vaan ja varastoitu.
Tai varastoitu päivittämättä. Tai vain varastoitu, vaikka pelkillä ohjuskuorilla.
Lakkautettavista varuskunnista olisi saanut valevaruskuntia, joilla kauhea pressurekkakuhina ja tyhjiä harmaita pahvilaatikoita siirreltäisiin trukeilla.
Luin muuten juuri uuden kirjani joka kertoo giganttimaisista brittien valeharhautuksista Aatulle.
Jossain vaiheessa Aatulla oli armeijakokoisia yksiköitä odottamassa olematonta joukkoa, ja pitkin sotaa tätä jatkui aina vaikka missä.
Edit: Perkele nääkin on netissä. Kaikki pitää näyttää kuin bb-talossa.
 
Morgenstern kirjoitti:
BUK olisi poistettunakin ollut fantastinen ilmainen jättivalelaite väijytyksiin, jos olisi disinformoitu että se on päivitetty vaan ja varastoitu.
Tai varastoitu päivittämättä. Tai vain varastoitu, vaikka pelkillä ohjuskuorilla.

No, tuostahan oli juttua, että jotkut systeemin osat löytäisivät käyttöä vaika ilman ohjuksiakin. Etenkin ne valvontatutkat olisi ihan käyttökelpoisia, vaikka niitä ei muihin systeemeihin saisi integroituakaan. Ja vaikka sen käyttämät taajuudet eivät kävisi yhteen muiden tutkien kanssa, niin ne voitaisiin laittaa joko kauemmas muista tutkista ja saadaan laajempi alue katettua tai sitten nämä eri tutkatyypit ovat käynnissä eriaikaan. Buk:n tutkat pysyvät käynnissä ja ilmoittavat kun jotakin tulee putkelle näkyviin, sitten joku päättää, että aukaistaanko muita tutkia. Tällä tavoin saadaan pidettyä osa ryhmityksestä piilossa ja haitataan vastatoimia.
 
Miten monta kappaletta noita ollaan ostamassa? En saanut noista dokumenteista selvää.
 
hessukessu kirjoitti:
Miten monta kappaletta noita ollaan ostamassa? En saanut noista dokumenteista selvää.

Pieniähän nuo määrät ovat. Kyseessä vissiin samppelilaitteiden hankinta,
joita ehkä myöhemmin hankitaan lisää.

http://www.hankintailmoitukset.fi/fi/notice/attachment/134083/Valelaitteet+NH90%2C+KKITO+ja+RSRAKH+vaatimusm%C3%A4%C3%A4rittely+M079.pdf

"NH90 valemaali järjestelmä sisältää:
2 kpl : tta NH90 valelaitteita (esim. ilmatäytteinen 1 vastaava)
1 kpl pumppuyksikkö valelaite (polttoaineen jakelulaite)
1 kpl maavavirtalähde valelaite
1 kpl varaosakontti 1 työtilakontti valelaite ( toissijainen vaati -
mus)
muu tarvittava materiaali ml. maastouttamismateriaali , voimakone, polttoaine jne."

"KKITO valemaali järjestelmä sisältää:
1 kpl maastokuorma-autol la vedettävä sotilas perävaunu
1 kpl ohjuslavetin valelaite
1 kpl tutkan valelaite
muu tarvittava materiaali ml. maastouttamismateriaali , voimakone, polttoaine jne."

"RSRAKH valemaalijärjestelmä sisältää:
1 kpl maastokuorma-autolla vedettävä sotilasperävaunu (toimii
myös komentokontin valelaitteena)
1 kpl RSRAKH valelaite
muu tarvittava materiaali ml. maastouttamismateriaali, voimakone, polttoaine jne. "

Mielenkiintoista on tuo RSRAKH:n tulitoiminta valemaalien kanssa:

"Vaihtoehto A: Valmiusasemassa pystytettynä valelaite maastoutetaan
kuten oikea heitin kolmella naamioverkolla kohotinsauvojen avulla. Oikean heittimen suoritettua tulitehtävänsä se siirtyy valelaitteen kautta
pois, jolloin käyttäjä kytkee lämpöherätteet päälle (juuri ampunut heitin,
moottoritila ja talvella ohjaamon lisälämmitin). LämpÖherätteiden kaukokäyttöinen kytkentä päälle, toissijainen vaatimus. Valelaite ei kuvaa
ampumatoiminnassa olevaa heitintä (kasettikehto kääntyneenä). Valelaite ei ole liikkuva."
 
Tässä jutussa toimitaan väärin. Ensin pitäisi oikeiden järjestelmien naamiointi ja siihen liittyvä taktiikka hioa huippuunsa. Sitten tutkittaisiin millaisia viitteitä vielä jäisi vihollisen havaittavaksi. Valelaitteet rakennettaisiin näitä vähäisiä signaaleja antaviksi, ei suinkaan alkuperäisten laitteiden kopioiksi.

MLRS on kantti kertaa kantti laatikko. Telat ja telapyörät ovat kokonaan näkyvillä. Lämpö- tai häivevuorausta ei ole:

kuljetuslavettijoukkue2_440.jpg


Aivan ensin pitäisi pinnoittaa tuo masiina. Epämääräisen mallinen lasikuitukoppa päälle ja helmat telakoneiston peitoksi. Laite muuttuisi vaikeammaksi havaita silmin ja lämpökameralla.
 
Tähän on nyt vaan pakko lisätä että :p

"VÄLIKYSYMYS.
Onko Puolustusvoimat tietoinen, että Valelaitteiden julkisella hankinnalla on mahdollisesti vakava kielteinen vaikutus organisaation yleiselle luotettavuudelle? Muistamme kaikki sen, että yhteiskunnassa on valitettavasti paljastunut viime vuoden aikana useita erilaisia vale-tapauksia, mukaanlukien valelääkäri, valehoitaja ja valesosiaaliviranomainen. Nyt tulisi ottaa huomioon sellainen ei-toivottava kehityskulku, jossa kävisi ilmi, että Puolustusvoimien valelaitteita operoikin Valekapteeni, apunaan Valeinsinööriyliluutnantti ja jopa valejoukko-osastossa valekoulutettu valelaitepataljoona, jota valekertausharjoitetaan. Tällainen julkisuus olisi tuhoisaa tilanteessa, jossa Puolustusvoimien uudelleenorganisointi tarvitsee kipeästi tukea ja yhteistä ymmärrystä yhteiskunnan kanssa."


Mutta sitten takaisin ns. asiaan: Valelaitteista olen nähnyt juttua, jossa nähdään lähinnä aparaattien visuaalista ulkonäköä, siis näitä ilmatäytteisiä panssarivaunuja jne. Vaikkapa http://en.rian.ru/photolents/20100831/160395421.html Joita on ilmeisesti markkinoilla myytävänäkin. Mutta minulle ei ole selvinnyt sellainen puoli, että onko lämpö- ja radiotaajusherätteiden laitteita ns yleisillä puolustusvälinemarkkinoilla, vai ovatko ne juuri niitä "ei tietoja kenellekään muulle" -osastoa? Onko tässä vielä alue, jossa pellepelottomat saavat tuunailla hämmästyttäviä herätegeneraattoreita, ilman että globaalit tuotemarkkinat vyöryy niskaan?
 
JOKO kirjoitti:
Tässä jutussa toimitaan väärin. Ensin pitäisi oikeiden järjestelmien naamiointi ja siihen liittyvä taktiikka hioa huippuunsa. <snip>

Aivan ensin pitäisi pinnoittaa tuo masiina. Epämääräisen mallinen lasikuitukoppa päälle ja helmat telakoneiston peitoksi. Laite muuttuisi vaikeammaksi havaita silmin ja lämpökameralla.

Erinomainen kommentti. Mutta mistäs me sen tiedämme mitä Oikeasti on suunnitteilla ... äkkiähän tehdas, joka valmisti kännykänkuoria, alkaa tehdä MLRS:n kuoria ... nyt tässä menemättä hiukan arkaluontoiseen asiaan oikeastaan yhtään syvemmälle. :a-smiley:
 
Ja harmaassa vaiheessa ne raketinheittimen ympärille rakennetut kuoret sitten vain putkahtavat itsestään paikalleen sieltä kiinan tehtaalta? Mää en usko.

On hyvä että varaudutaan, ja kaikesta varautumisesta ei huudella. Mutta kun varautumisessa ei olla omavaraisia, se on yhtä tyhjän kanssa. Minulle on vakuuteltu, että on ukkoja, jotka tekevät töitä sen eteen, että omavaraisuuden puute ei aiheutakaan tyhjiötä. Mää uskon, että sellaista työtä tehdäänkin. Takeisiin sen työn onnsitumisesta mää en usko.

Valelaitteet ovat uudessa tst-tavassa varmaan enemmän tarpeen ja hyödyksi kuin vanhassa.. nyt kun aletaan hajauttamaan kaikkea, ei tarvitse valelaitteilla enää kuvata niin isoja joukkoja samaan paikkaan. Toiminenvat ammu ja kaikkoa -tekniikassakin oivina hämäyksinä, kuten yllä olikin kuvattu. Lisäksi vihollisen jo kertaalleen murjomaan paikkaan voidaan käydäkin oikeasti asemiin, valelaitteiden toimiessa ensin sen tulen puoleensa vetäjinä.
 
Tätä asiaa voi pyöritellä myös siitä näkökulmasta, että kun hankkii koesatsit erilaisia laitteita niin niitä pääsee testaamaan, joka taas tuottanee tietoa ns. aloitteellisen toiminnan alttarille? Eli ei pidä aina nähdä meitä kyyristelevänä osapuolena, joka ottaa mitä taivaalta tulee vaan myös toisinpäin. Jollain tapaa tässäkin asiassa pitää pysyä kelkassa mukana.
 
Yleensä valelaitteilla pyritään kuvaamaan sellaisia asioita, joita vihollinen pitää olennaisina keinoina tehdä vastarintaa. Aseita niiden ei tarvitse olla, vaan taistelua tukeva logistiikkakin kuten veturit, radat, sillat voivat olla tällaisia.
Koskapa armeijallamme on aivan äärettömän vähän valelaitteita, niin tässä luettelossa näkyy se mitä priorisoidaan. Tämä taas paljastaa, että ylijohtomme olettaa hyökkääjän kovasti arvostavan aseistamattomien pikkukoptereiden tuomaa hirveää uhkaa, kaiketi niiden stealthia ja huimaa kuljetuskapasiteettia. Kun taas ei ole näköjään mitään syytä olettaa lentotiedustelun arvostavan esim metsästä pilkottavaa
" Leo - joukkuetta" joka voisi olla isomman pumpun häntä tai kärki.
(Taistelutehon kannalta NH -valelaitteissa on se etu, että ne ovat aitoa NHta paljon halvempia ja antavat silti saman tehon kuin aito.)
 
Valelaitteista oli hieman keskustelua tässä aiheessa.

Tässä aiheessa on toki puhuttu vähän erilaisista valelaitteista, mutta miksei myös näistä TSI-valelaitteista. Muistan nähneeni 120 KRH valelaitteen, ja täytyy sanoa että kaukaa katsottuna menin lankaan. Läheltä paljastui että se oli yksinkertainen puusta väkerretty valelaite.

http://vuosanka2016mpkk.blogspot.fi/2016/01/tiedustelutehtavassa.html

"Kohteet olivat halvoista materiaaleista, kuten putken pätkistä ja laudoista tehtyjä erittäin aidon näköisiä valemaaleja. Sensoreiden havainnointikykyä todistaakseen valemaaleille oli asennettu lämpöherätteitä kynttilän muodossa. Todenmukaisuus oli tarkkaan harkittua."

"Toiseksi mieleen painui valemaalien todenmukaisuus. Halvoista, yksinkertaisista materiaaleista rakennetut maalit voisivat oikein käytettyinä hyvinkin tehokkaasti hämätä vihollista tekemään vääriä johtopäätöksiä omasta toiminnastamme"

Allaoleva teksti ja kuva on täältä: http://vuosanka2016mpkk.blogspot.fi/2016/01/harjoituksen-tukijoukoissa.html

"Lisäksi uutena tullut taisteluharjoitus toi mukanaan huoltomiehille vuodenvaihteen tienoille valelaitteiden värkkäilyä. "Näyttävät" valelaitteet ITKK:sta, KRH:sta, PSTOHJ:sta ja komentoteltoista odottaa Keljon varastossa käyttäjiään.."

15_rossinen_5.JPG
 
Viimeksi muokattu:
"Kohteet olivat halvoista materiaaleista, kuten putken pätkistä ja laudoista tehtyjä erittäin aidon näköisiä valemaaleja. Sensoreiden havainnointikykyä todistaakseen valemaaleille oli asennettu lämpöherätteitä kynttilän muodossa. Todenmukaisuus oli tarkkaan harkittua."

"Toiseksi mieleen painui valemaalien todenmukaisuus. Halvoista, yksinkertaisista materiaaleista rakennetut maalit voisivat oikein käytettyinä hyvinkin tehokkaasti hämätä vihollista tekemään vääriä johtopäätöksiä omasta toiminnastamme"

Jep jep, valelaitteita on yllättävänkin helppo rakentaa. Sotilaslaitteet ovat muutenkin mallia 'putki ja neliskanttinen laatikko', joten jos vain muoto ja mittasuhteet ovat lähellä oikeaa, niin todella vaikea sanoa onko kyseessä feikki vai oikea laite siinä kun kiikaroit kilometrin päästä ja kohteen päällä on vähän havua ja naamioverkkoa. Ihmisen havaintojärjestelmä on vielä kätevästi rakentunut täydentämään kuviteltujakin muotoja, jonka jokainen on varmaan huomannut kun hämärässä tiiraillut ja nähnyt olemattomia hahmoja.

Parastahan tässä on että valelaite on parhaimmillaan kun siinä on aidonoloista toimintaa, eli pääsee kunnolla eläytymään leikkiessään puupyssyllä pikkupoikaleikkejä kun 'panssarintorjuntaohjukselle' hakee oikeaa sijaintia, puunailee 'asemaa' kuntoon, tähtäilee 'optiikan' läpi ampumalinjaa ja katsoo lisää 'ohjusputkia' käden ulottuville mistä ne on nopea ladata.. Paitsi että tällä kertaa puupyssynä toimii sahatun laudanpalan sijaan vaikkapa tunnissa rakennettu aidon kokoinen 122mm haupitsi :D
 
Viimeksi muokattu:
valelaitteita on yllättävänkin helppo rakentaa.

Rakentaa on helppo. mutta saada vihollistiedustelija niihin uskomaan , on jo huomattavan paljon vaikeampaa...
Epäsuoran tulen osalta putkenpätkä ja pari vanhaa rengasta huolimattomasti asetetun naamioverkon alla luovat tykin. Mutta puuttuvat ajojäljet ja lämpöheräte sekä väärä tutkasignaali paljastavat
harhautuksen nopeasti. Parempi tapa olisi rakentaa käytetyt tuliasemat valeasemiksi, mutta nykyvahvuuksilla ei tähänkään oikein ole miehiä.
 
Rakentaa on helppo. mutta saada vihollistiedustelija niihin uskomaan , on jo huomattavan paljon vaikeampaa...
Epäsuoran tulen osalta putkenpätkä ja pari vanhaa rengasta huolimattomasti asetetun naamioverkon alla luovat tykin. Mutta puuttuvat ajojäljet ja lämpöheräte sekä väärä tutkasignaali paljastavat
harhautuksen nopeasti. Parempi tapa olisi rakentaa käytetyt tuliasemat valeasemiksi, mutta nykyvahvuuksilla ei tähänkään oikein ole miehiä.

Kyllä, puuttuva toiminta paljastaa nopeasti. Valelaitteet pitäisi varmaan rakentaa sellaisille paikoille missä lähistöllä on muutakin toimintaa, ja sitten vaikka hajauttaa paikalla olevaa väkeä ja liikennettä majoituksen ja muun suhteen siten että valelaitteita voisi päivystää lepo- ja vartiovuoron aikana, sekä heittää ajoneuvoilla pientä ketunlenkkiä niiden lähistöllä muun toiminnan kärsimättä.

Osalle valelaitteista keksii helppoja sijoituksia, kuten että kiväärijoukkueella on mukana pstohj-valelaite ja katsoo asemat sille, mutta osan kanssa on sitten hankalampaa.
 
Viimeksi muokattu:

[Maksumuurin takana, Tekniikka&Talous]​

Suomessa kehitettiin täysin uudenlaisia sodankäynnin valelaitteita, joilla huijataan jopa vihollisen sotilastiedustelun uusimpia tutkia ja lämpökameroita​

Uuden sukupolven suomalaisilla valelaitteilla korjataan monien perinteisten, Ukrainan sodassakin nähtyjen laitteiden ongelmia. Valelaitetekniikka on VTT:n ja puolustusvoimien yhdessä kehittämä. Laitteita on myyty jo ulkomaillekin, mutta ostajat pidetään salassa.

Oulussa syksyllä 2022 perustettu Dobbelgänger oy kehittää uuden sukupolven valelaitteita sodankäyntiin. Yhtiö on VTT:n spinoff. Valelaitteiden avulla...

https://www.tekniikkatalous.fi/uuti...ameroita/49f9c4b5-abea-4c9a-bc42-62e58acc5002
 
Back
Top