letkuspede
Ylipäällikkö
Kuukkelin läpi mielenkiintoinen Novaja Gazetan juttu venäläisen opposition näkökulmasta.
Huom! Neljä lehden toimittajaa on surmattu ja monia uhkailtu. Lehti on Venäjän tunnetuin liberaalilehti ja ainoa merkittävä Venäjällä ilmestyvä opposition lehti.
Huom! Neljä lehden toimittajaa on surmattu ja monia uhkailtu. Lehti on Venäjän tunnetuin liberaalilehti ja ainoa merkittävä Venäjällä ilmestyvä opposition lehti.
Valko-Venäjän ja Euroopan unionin rajalla käydään todellisia vihollisuuksia - toistaiseksi pääosin ilman ihmisuhreja, vaikka ensimmäinen veri on jo vuodatettu kahden venäläisen laskuvarjovarjomiehen surmattua "taisteluvalmiuden hätätarkastuksen aikana" rajalla. Lähi-idän siirtolaiset, jotka ostivat erikoismatkan Minskiin (paketti sisältää "hotellissa yöpymisen kolmeksi päiväksi ja rajan ylityksen") testaavat Puolan ja Liettuan rajavartijoiden vahvuutta Lukašenkan erikoispalveluiden tuella. "Maahanmuuttokriisi" on luonteeltaan ihmisen aiheuttama: se syntyi "neuvottelualustaksi" entiselle Batkalle, joka hävisi viime vuonna vaalit Svetlana Tikhanovskajalle ja pysyi vallassa yksinomaan Kremlin avulla.
Neuvottelut kansansa Akrestinoon lähettäneen diktaattorin kanssa ovat mahdottomia länsimaisille johtajille eettisistä syistä, lisäksi monet jälkimmäisistä uskovat, ei turhaan, että Lukašenka ei ainoastaan edusta Valko-Venäjän kansaa, vaan hänellä ei myöskään ole kykyä tehdä itsenäisiä päätöksiä - katsomatta taaksepäin Moskovaan. Palatakseen "eurooppalaisten johtajien" joukkoon Lukashenka lähettää laittomia siirtolaisia EU:n rajalle - sadistisessa toivossa, että joku heistä jonain päivänä kuolee, ja sitten EU:n viranomaisia voidaan syyttää julmuudesta.
Propagandakoneisto toimii täydellä teholla: jokaisessa valkovenäläisten sanomalehtien numerossa on nykyään koskettavia valokuvia lännen julmuudesta ja välinpitämättömyydestä kärsivien siirtolaisten lapsista. Aleksanteri Lukašenkasta on tullut Euroopan tärkein ihmisoikeuksien puolustaja, mutta tämä armo ei ulotu hänen oman maansa kansalaisiin. Kun yksi "EU-lipulla" saapuneista ja Minskiin juuttuneista kurdeista yritti saada poliittista turvapaikkaa Valko-Venäjältä, hänet karkotettiin välittömästi maasta, koska hänet oli hakattu etukäteen. Lukašenkan hallinto ei harjoittanut humanismia siksi, että Lähi-idän ihmiset hylkäsivät päätehtävänsä - provosoida puolalaisia rajavartijoita.
Minskin hallinto on saavuttanut ratkaisun taktiseen tehtäväänsä: kriisistä on tullut vakava haaste Valko-Venäjän naapureille, ja Lukašenka sai henkilökohtaisen puhelun Saksan entiseltä liittokanslerilta Angela Merkeliltä, joka soitti edellisenä päivänä myös Vladimir Putinille. Merkel ja Valko-Venäjän presidentiksi julistautunut keskustelivat lähes tunnin ajan, ja tämä ilahdutti Minskin TV:tä. "Ota, Europka, pikku Valko-Venäjä vääntelee sinua miten haluaa", sanoi yksi Lukašenkan radikaalin sananvapauden tehtävästä (toisin kuin suvaitsevainen länsi leikkaa hänen totuutensa olkapäältä) esittäjistä.
Mutta jos kriisi EU:n rajalla on Lukašenkan keksimä, eikä Moskovan sanelema, käy ilmi, että Kremliä voidaan vääntää samalla tavalla kuin Merkeliä.
Politologi Vitaly Shklyarov, entinen Valko-Venäjän hallinnon poliittinen vanki, kirjoitti äskettäin Novaja Gazetaan tekstin, jonka mukaan Moskovasta on tullut Minskin politiikan panttivanki. Lukašenka voi tehdä mitä haluaa, ja Kremlin on pakko peittää hänet, muuten se olisi heikkouden ilmentymä "länsikumppaniemme" edessä. Tässä yhteydessä on selvää, että Putinin ja Lukašenkan 4. marraskuuta allekirjoittama "liittovaltion yhdentymisen tiekartta" osoittautui vain yhdeksi PR-kampanjaksi: entisen Batkan taktiikkana on lähestyä Venäjää loputtomasti, mutta vältä aina viimeistä syleilyä.
Kuten usein tapahtuu, Lukašenkaan määrätty järjetön tandem voi olla jollain tavalla hyödyksi Kremlille. Esimerkiksi taustalla, mitä tapahtuu itsenäisesti "DPR-LPR:ksi" muuttuvan Valko-Venäjän rajoilla, voidaan näyttää esimerkiltä vakaasta ja tasapainoisesta politiikasta. Kun Lukašenkan hallintoa pidetään maan absoluuttisena nollapoliittisena kontrollina, melkein mistä tahansa poliittisesta järjestelmästä tulee esimerkki riittävyydestä. Tämä linkki toimii erityisen hyvin lännen kanssa käytävissä neuvotteluissa:
Lukašenka-ongelman ratkaisemiseksi länsimaiden johtajat kääntyvät väistämättä Putinin puoleen sovittelun saamiseksi.
Mutta "hyvän poliisin" asema Lukašenkan alaisuudessa näyttää maksavan Kremlille liian kalliisti. Venäläisten laskuvarjojoukkojen kuoleman jälkeen rajalla "Valko-Venäjän presidentti" ei löytänyt aikaa ilmaista surunvalitteluja - luultavasti tämä on hänelle sama kulutusmateriaali "geopoliittisten tehtäviensä" ratkaisemiseen kuin siirtolaiset. Mutta hän sanoi, että jos EU ei jatka kommunikointia hänen kanssaan ja ryhtyisi laajentamaan pakotteita, hän voisi sulkea Jamal-Eurooppa -putken ja jättää Euroopan jäätymään ilman kaasua. Ilmeisesti nämä Napoleonin suunnitelmat eivät pitäneet ollenkaan Vladimir Putinista, joka yritti siististi laittaa "veljensä" Aleksanteri Grigorjevitšin paikalleen: "Teoriassa tietysti Lukašenka kauttakulkumaan presidenttinä voi todennäköisesti antaa ohjeita katkaisimme toimitukset Eurooppaan. Vaikka tämä olisi kuljetussopimustemme rikkomista, ja toivon
Lukašenka väittää lukuisissa lausunnoissaan, että Venäjä ja Valko-Venäjä "toimivat nyt yhtenä valtiona", mutta samalla ne säilyttävät suvereniteettinsa. Tavalliseksi venäjäksi käännettynä tämä tarkoittaa seuraavaa: Moskova maksaa kaiken, ikään kuin Valko-Venäjä olisi Venäjän federaation tuettu alue, mutta Lukašenka pidättää itsellään oikeuden poliittiseen aloitteeseen ja hän on kategorisesti eri mieltä tavallisen kuvernöörin asemasta. Lähin esimerkki tällaisesta "vallanjaosta" on tilanne yhdessä Pohjois-Kaukasian tasavallasta. Lukašenka aikoo myös saada loputtomia taloudellisia injektioita "keskuksesta" ja hallita yksin.
Panorama-uutistoimiston humoristinen painos sai hienovaraisesti kiinni tämän suuntauksen julkaistessaan täysin uskottavan parodian: "Lukashenka sanoi, ettei hän näe syytä palauttaa venäläisiä lainoja, koska olemme yhtä perhettä". Venäjä tietysti nousi polviltaan ("murtaen katon läpi päällään", Kremlin asiantuntijan Fjodor Lukjanovin sanoin), mutta Lukašenka voi vääntää suurvaltaamme miten haluaa. Kansallinen ylpeys ei ulotu liittovaltion "veljen" töykeyteen.
Союзное failed state. «Брат» Лукашенко крутит гордостью великороссов как хочет — Новая газета
На границе Беларуси и Евросоюза идут настоящие боевые действия — пока в основном без человеческих жертв, хотя первая кровь уже пролилась, после того как «во время экстренной проверки боеготовности» на границе погибли двое российских десантников. Мигранты с Ближнего Востока, купившие спецтур в...novayagazeta.ru