Valonvahvistimet

miheikki

Greatest Leader
Taas oma lärvä esille. Mikä on kuvassa olevan pimeänäkölaitteen malli? Kuva on oikeasti vuodelta 2001.

http://maanpuolustus.net/threads/oletko-osallistunut-mpky-n-toimintaan.1120/#post-88648

Sivuhuomautuksena; minä en ole koskaan laittanut housunlahkeita kumikengän varren päälle (suosissi! (miksi PV:n kengässä on heijastin???)) ja toisekseen, opetin LJK:n ressuille oikean rynnäkkölippaan tekemisen tuon rättipääversion sijaan. :)
 

tiedotusosasto

Respected Leader
Tämä keksintö muuttaa tavalliset silmälasit pimeänäkölaitteiksi

Nanokiteet muuttavat silmälasit pimeänäkölaitteeksi ilman sähköä. KUVA:RUUTUKAAPPAUS, UNA

Kauppalehti 10.12.2016 12.13 | Päivitetty 10.12.2016 12.16
Australiassa on otettu merkittäväksi luonnehdittu askel hämäränäköteknologiassa.

Australian kansallisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudentyyppisen nanokiteen, joka voisi parantaa merkittävästi näkemistä pimeässä. Teknologia on sovellettavissa tavallisiin silmälaseihin.

Nyt käytössä olevat pimeänäkölaitteet ovat kalliita, kömpelöitä ja painavia.

Uudenlaiset lasit eivät painaisi sen enempää kuin perinteiset silmälasit.

Pimeydessä tarkoittaa ihmissilmän havaitseman valon spektrin puuttumista, mutta tarjolla on silti runsaasti valoa muilla aaltoalueilla. Nykyiset pimeänäkölasit hyödyntää valon spektrin infrapuna-aluetta ja muuntavat fotonit elektroneiksi, jotka valaisevat fosforinäyttöä. Sen avulla luodaan kuva. Tällaiset lasit kuluttavat paljon virtaa.

Australialaistutkijoiden laseissa nanokiteet muuttavat silmälasit pimeänäkölaitteeksi ilman sähköä. Ne muuttavat infrapunavalon fotonit ihmissilmän näkemään spektriin.

Nano on metrin miljardisosa.

”Nanokiteet ovat niin pieniä, että ne voi sijoittaa erittäin ohueen kalvoon normaaleihin silmälaseihin. Siten saadaan yönäkökyky”, sanoo professori Dragomir Neshev.

Tällaisia laseja voitaisiin hänen mukaansa käyttää myös vaikkapa seteliväärennösten paljastamiseen pankeissa, solujen kuvaamiseen lääketieteen sovelluksissa ja hologrammeissa.

Laseja on kehitetty yli 15 vuotta.
 

tiedotusosasto

Respected Leader
Jos sohaisee taskulampulla lasien käyttäjää silmään, niin tuleeko vahinkoa silmään, sokaistuuko hetkeksi, vai tapahtuuko mitään?
No ilmeisesti sokaistuu siinä kuin taskulampulla yleensäkin. Tuossahan valon aallonpituutta muutetaan eikä sinänsä lisätä valon voimakkuutta. Toki jos kaikki valo kerätään sille spektrille joka on ihmisen nähtävissä niin valonvoimakkuus lisääntyy. Taskulampun spektri on kuitenkin pääosin alueella jonka ihmissilmä näkisi muutenkin eikä se tuossa enää vahvistu.

Pointti on se, että lisätään/muutetaan valoa aallonpituudelta jota ihmissilmä ei näe aallonpituudelle jonka näemme. Jos näkyvää aallonpituutta on jo ennestään tarpeeksi niin valonvahvistusta ei tarvita. Näin ymmärtäisin.

Nykyiset valonvahvistimet lisäävät valonvoimakkuutta ja se tapahtuu koko spektrin alueella. Silloin se "kaivaa" esiin nekin kohteet joissa valo ei muuten riittäisi ihmissilmälle mutta samalla se vahvistaa samassa suhteessa myös valoa jonka muutenkin näkisimme. Toki tähän eri valonpituuden suotimet ja rajoittimet ymv.

Em tekniikka on hieman samaa kuin nykyaikainen rikospaikkatutkinta verijälkien suhteen. Enää ei käytetä rikospaikan koskemattomuutta vahingoittavaa luminolia joka muuttaa verijäljet uv-valossa hohtaviksi. Nykyisin tavanomaisen kameran tekniikkaan on lisätty valon eri aallonpituuksia erottelevia suotimia joilla voidaan erotella mm veren heijastama aallonpituus ja vaimentaa muut. Näin kuvaruudulla/tiedostossa verijäljet erottuvat muusta ympäristöstään.
 
Viimeksi muokattu:

miheikki

Greatest Leader


Last year, we wrote about a new integrated night vision optic system that would allow data from a US Army soldier’s weapon-mounted night vision device to be fed directly to his helmet-mounted night vision monocle. Such a system could be a major step forward in night vision combat optics systems, which are today one of the most important advantages possessed by Western and especially United States infantry. Now, it seems this project has borne fruit: The Army has ordered advanced night vision systems of this variety from DRS Technologies, a US-founded, Italian-owned company making the Enhanced Night Vision Goggle (ENVG) system. The company published a release through its news outlet, DRS News:

 
Top