Valtakunnallinen tykistön ampumaharjoitus - Rovajärvi 2010

baikal

Supreme Leader
setämies kirjoitti:
Vanha veteraani kirjoitti:
Se on tämä Nenosen tulenavauskilpailu hiukan samantyyppinen kuin panssarimiehillä Lagus-kilpailu jonka perinteet juontavat Äänislinnaan ja vuoteen 1943. Panssarimiehet ottavat yhden Sotkan ja kymmenen metriä korkean hoikan männyn ja alkavat yhdestä kilometristä pätkiä metrin pätkiä ylhäältä alkaen. Tykkimiehillä on kaaritulella etäisyyttä kymmenen kilometriä ja aletaan kerta toisensa jälkeen lyhentää mäntyä metri kerralla. Jos sattuu harhalaukaus (=ohi), niin se on tykkiä työntäen Rovajärvi ympäri.
Ja nämä molemmat kilpailuthan juontavat juurensa aina vuoteen 1596, jolloin Nuijasota-kilpailussa pätkittiin Jaakko Ilkka metrin etäisyydeltä päätä lyhyemmäksi.
Ah ja voi kuinka perinteet ovat loputon sarka ammentaa voimaa ja tietotaitoa tuleviin.....Joutselkäkin oli ravakka karkelo. Pekka Vesaisen valovoimaisia valtaustaisteluita unohtamati.
 

setämies

Kenraali
Murkulaahan sieltä. Mitä kaikkea tuossa joukossa oli? Näenkö oikein että alimmassa kuvassa olisivat sytyttimetkin kiinni? Muita en edes tunnista.
 

crane

Kenraali
JOKO kirjoitti:
Mistä nuo kuvat on ja miksi murkuloita on haudattu keskelle tietä?
Misin aluevarastolta ja sakut sinne jemmaili lähtiessään aikamoisia määriä ammuksia,miinoja,aseita.
Kippailivat lampiin ja räjäyttelivät,niin lenteli pitkin mettiä kamaa.
 

Marlitus

Korpraali
"Murkulaahan sieltä. Mitä kaikkea tuossa joukossa oli? Näenkö oikein että alimmassa kuvassa olisivat sytyttimetkin kiinni? Muita en edes tunnista."

Tarkkoja speksejä nyt en kyllä kuolemaksenikaan muista, mutta luokkaa 150-75 millisiä kranaatteja pääasiassa. Noissa kuvissa ei taida muita ollakaan, paitsi viimeisessä kuvassa lisänä yksi pienoisheittimen kranaatti.
Ja sytyttymiähän niissä(kin).

"Mistä nuo kuvat on ja miksi murkuloita on haudattu keskelle tietä?

Misin aluevarastolta ja sakut sinne jemmaili lähtiessään aikamoisia määriä ammuksia,miinoja,aseita.
Kippailivat lampiin ja räjäyttelivät,niin lenteli pitkin mettiä kamaa."


Jep, aluevarastolta ja lähialueelta. Ja kuten jokainen kunnon militaristi tietää, niin misissähän sijaitsi sota-aikaan saksalaisten (pää)ampumatarvikevarasto. Kun sitten saksalaisilla koitti lähdön aika, niin "kohtuullisen" suuret määrät a-tarvikkeita saivat lentävän lähdön. Sieltä aikanaan sitten suomalaiset keräilivät metsistä räjähtämättömiä a-tarvikkeita pienempiin kasoihin, josta tuokin tien alle unohtunut kasa on todennäköisesti peruja.


Siinä vielä kuva siitä, mikä tilanne voi olla "parhaimmillaan". Nuokin taisivat löytyä aiemmin esiintyneen tien laidasta, about 10m2 alueelta.
(Takarivissä sirpaleita. Vasemmalta luettuna: Sytytin, 3x räjäytin, 2x pienoisheittimen kranaatti ja 2x kranaatin kärjet.)
 

crane

Kenraali
Vastahan nuo toissakesänäkin sukeltelivat Rovaniemi-Kemijärvi maantien varressa olevasta lammesta räjähteitä ym. kamaa ylös.
Vieläkin löytyy räjähtämättömiä ammuksia maastosta.
 
Top