VALVE 2014

Museo

Kenraali
Sähkökatkoja voisi jatkossa harjoitella enemmänkin, tosin tiettyjen asutuskeskusten pimentämistä koemielessä pariksi viikoksi tuskin kukaan edes huomaisi.

Sähköyhtiöiden suurhäiriöharjoitus katkaisee sähköt Rovaniemellä 23.9.2014

Fingrid - Lehdistötiedotteet

Sähköyhtiöt ja viranomaiset järjestävät yhteistyössä VALVE 2014 -häiriöharjoituksen (Valot verkkoon 2014), jossa testataan kansallista sähkönpalautusta koko Suomea koskevassa sähkökatkossa.
Harjoituksen toteuttaminen edellyttää sähköntoimitukseen lyhyitä keskeytyksiä - sähköt katkeavat Rovaniemi-Tervolan alueella tiistai-iltana syyskuun 23. päivä (Muurolan alueella lyhyitä sähkökatkoksia illan aikana, Tervolassa noin klo 19.00 ja Rovaniemellä klo 21.00 alkaen). Sähkökatkojen arvioidut kestot ovat 15 - 45 minuuttia, jonka jälkeen sähköt palautetaan alueelle hallitusti vaiheittain. Harjoitus on tärkeä sähkön huoltovarmuuden turvaamiseksi.

Harjoitus järjestetään sähköyhtiöiden ja viranomaisten yhteistyön kehittämiseksi häiriötilanteiden varalta. Harjoituksen tavoitteena on varmistaa, että koko Suomea koskevassa sähkökatkossa sähköjen palautus onnistuu Pohjois-Suomen vesivoiman avulla. Harjoitus edellyttää sähköntoimitukseen lyhyitä keskeytyksiä. Harjoitus testaa kokonaisuuden hallintaa ja yhteistoimintaa osapuolten välillä, mutta myös valmiuksia toimia kriisitilanteissa. Harjoitukseen osallistuvat Huoltovarmuuskeskus, voimatalouspooli, Fingrid Oyj, Fortum Power & Heat Oy, Kemijoki Oy, Rovakaira Oy, Rovaniemen Energia Oy, Rovaniemen Verkko Oy ja Tenergia Oy.

Rovaniemen kaupungille ja alueen viranomaisille harjoitus antaa tärkeätä tietoa siitä, millaiset valmiudet alueen toimijoilla on varautua suurhäiriöön sähkönjakelussa. Todellisessa häiriötilanteessa varautumisen on oltava ajan tasalla ja parhaimpaan mahdolliseen varautumistasoon pyritään harjoittelun avulla.

Harjoitus vaikuttaa rovaniemeläisten perusarkeen

Harjoitus alkaa kuvitteellisella laajalla kantaverkon häiriöllä, joka johtaa sähköjen katkeamiseen Rovaniemen alueella. Sähköjen katkeamisen jälkeen alan toimijat toimivat häiriöohjeiden mukaisesti ja palauttavat sähköt käyttöön. Harjoituksessa testataan häiriöohjeistusta käytännössä, toimijoiden välistä johtamisjärjestelyä ja yhteistyötä sekä eri toimijoiden yhteydenpitovälineiden käyttöä ja niiden toimivuutta. Lisäksi harjoitellaan sähkönsiirtoverkon kokoamisessa tarvittavien kytkentöjen tekemistä ja voimalaitoksien toimivuutta verkon kokoamisessa. Sähköt palautetaan alueelle vaiheittain.

Harjoituksessa Rovaniemen keskustan aluetta käsittävä sähkökatko alkaa vaiheittain Rovaniemi-Tervolan alueella tiistai-iltana syyskuun 23. päivä, jolloin Muurolan alueella esiintyy lyhyitä sähkökatkoksia illan aikana, Tervolassa noin klo 19.00 alkaen ja Rovaniemellä klo 21.00 alkaen. Sähkökatkon kokonaiskesto on noin 15 - 45 minuuttia.

Katkon ulkopuolelle on rajattu muun muassa seuraavat tärkeät kohteet:
 • Lapin keskussairaala
 • Rovaniemen Sairaalakadun terveyskeskus
 • Tervolan terveyskeskus
 • Suosiolan voimalaitos
Sähkökatkon aikana kaikki järjestelmät, joissa tarvitaan sähköä pysähtyvät. Tämä tarkoittaa käytännössä seuraavien toimintojen keskeytymistä tai häiriintymistä:

 • kauppojen kassajärjestelmät
 • huoltoasemien polttoaineenjakelu
 • veden jakelu
 • matkapuhelin- ja internetyhteydet
 • hissit (suositellaan, ettei hissejä käytettäisi klo 21 - 23 välisenä aikana)
 • pankkiautomaatit
 • liikennevalot, katuvalot
 • ilmastointi
Häiriöitä esiintyy myös muun muassa seuraavissa kohteissa:

 • sosiaali- ja terveydenhuoltosektorin palvelut
 • terveyskeskukset, lääkärikeskukset
 • teatterit, elokuvateatterit
 • liikuntapaikat
 • pysäköintihallit
 • ravintolat
Tarkoituksena on, että asukkaat eivät ota yhteyttä hätäkeskukseen tai muihin viranomaisiin harjoituksen aikana sähköjen katkeamisen vuoksi, ellei siihen ole todellista tarvetta. Sähköyhtiöt tiedottavat harjoituksesta ennakkoon verkkosivuillaan. On tärkeätä, että sähkökuormitus pysyy normaalilla tasolla harjoituksen alkaessa ja Rovaniemen alueen asukkaiden toivotaan käyttävän sähköä normaalisti aina sähkökatkoon asti, jotta tilanne on mahdollisimman todenmukainen.

Harjoitukseen osallistuva sähköyhtiöiden henkilökunta palauttaa sähköjä suunnitelman mukaisesti alueittain. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osaan kaupunkia saadaan palautettua sähköt nopeammin kuin toiseen osaan. On myös mahdollista, että jo kertaalleen palautetut sähköt katkeavat uudelleen hetkeksi.
 
Melko totuudenmukaiselta harjoitukselta kuulostaa. Tänään ei ole edes huhtikuun 1. päivä.

Mahtaako tuollaista olla järjestetty sitten jatkosodan, että vedetään oikeasti kaupunki pimeäksi?
 
Sähköjen palautus tavoiteajassa epäonnistui Rovaniemellä.

Sähköhäiriöharjoitus keskeytettiin – katko venyi Rovaniemellä liian pitkäksi
Sähköt olivat poikki Rovaniemellä joillakin alueilla runsaan tunnin.

Kuva: Sauli Antikainen / Yle
Suursähköhäiriöharjoitus Valve 2014 jouduttiin keskeyttämään, koska rovaniemeläisten sähkönsaanti venyi luvattua pidemmäksi.

Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruususen mukaan sähköjä ei saatu palautettua vesivoiman avulla suunnitellussa aikataulussa. Sähköt palautettiin liittämällä Rovaniemen alue kantaverkkoon.

Sähköt olivat poikki Rovaniemellä joillakin alueilla runsaan tunnin, kun alun perin oli luvattu, että katkokset kestävät enimmillään 45 minuuttia.

Aikaisemmin illalla sähköt olivat poikki harjoituksen vuoksi Tervolassa ja Rovaniemen Muurolassa lyhyen ajan.
 
Viimeksi muokattu:
Lapin Kansa siirtynyt Facebookiin toimituksen varajärjestelmien kaaduttua.

Lapin Kansa

Rovaniemen sähköhäiriöharjoitus ei onnistunut

Rovaniemen sähköharjoitusharjoitus ei onnistunut suunnitelmien mukaan.
Kello 21.15 jälkeen pimennettyä aluetta Rovaniemellä ei onnistuttu liittämään Petäjäskosken voimalaitoksen saarekkeeseen.
Kello 22.08 johtokeskuksen puheenjohtaja antoi käskyn: Harjoitus keskeytetään.
- Emme saaneet saarekkeen jännitettä haltuun. Säätäjä ei toiminut kunnolla. Asiaa pitää tutkia, kertoo harjoituksen operatiivinen johtaja Arto Pahkin Fingridistä.
Rovaniemi liitettiin takaisin kantaverkkoon. Sähköjä palautetaan hiljalleen Rovaniemen alueelle. Koko Rovaniemen sähköistäminen kestää hetken.
 
Voikohan näistä saada korvauksia, jos pakastin suli? :confused:
 
Harjoitushan onnistui tosi hyvin jos paljastui, ettei "mikään" toiminut. Joka pitäjään tällaisia niin näkevät kuinka kuralle varajärjestelmät ovat menneet 80 - luvun jälkeen.
 
Johtopäätös siis on, että kusessa ollaan kun laajempi sähkökatkos joskus sattuu kohdalle.

Ylipäätään olen suoraan sanottuna vittuuntunut Suomen valtion toimiin yhteiskunnan kriisinsietokyvyn suhteen.

Koko toiminnan voi tiivistää ilmaukseen: Liian vähän, liian myöhään.

Tuntuu, että kaikenlainen yhteiskunnan kriisinsietokyvystä huolehtiminen on kaikilla tasoilla vain välttämätön paha, johon satsataan mahdollisimman vähän, ja mielellään ei ollenkaan.

Syö oikeasti motivaatiota olla mukana näissä maanpuolustustouhuissa, kun huomaa, että todellisuudessa yhteiskunnan kiinnostus ulkoisen ja sisäisen turvallisuutensa takaamiseen on täysin lapsipuolen asemassa eli lähes olematonta...

Kiva siinä on sitten itse pitää huolta kunnostaan ja sotilaallisista taidoistaan, kun paskan osuessa tuulettimeen liikekannallepanokin menee todennäköisesti vähintään yhtä persiilleen kuin Ukrainassa, jos valtiojohto nyt edes uskaltaa antaa lupaa edes aseellisen vastarinnan aloittamiseen ylipäätään...

Paljonko siinä nyt sitten yksi mies aseineen pystyy vaikuttamaan asioihin "in the grand scheme of things", taitaa olla enemmän hyttysen ininään verrattavissa olevaa toimintaa...

Toisaalta olen myös sitä mieltä, että kaikki kansat, myös Suomen kansa, saa juuri sellaisen kohtalon kuin se on ansainnutkin. Jos meiltä ei kerran löydy sen verran älliä päästä, että vihamielisen ja laajentumishaluisen suurvallan naapurissa asuessamme sijoittaisimme kohtuullisen summan rahaa puolustukseemme, varmistaisimme turvallisuuspoliittisen asemamme NATO-jäsenyydellä, tai edes säällisesti pitäisimme huolta siviiliyhteiskuntamme kriisinsietokyvystä, niin antaa veli venäläisen tulla vaan ja tuhota, ryöstää ja raiskata koko maan, sekä siirtää Suomen kansan vaikka Siperiaan. Parempaa emme ole siinä tapauksessa ansainneetkaan...

Sitä paitsi eipä tämä yhteiskunta tule tällä menolla muutenkaan kovin pitkää säilymään elinkelpoisena. Talous ei kasva, ja valtio velkaantuu koko ajan lisää, mutta mitään oikeasti tarvittavia leikkauksia ja rakenteellisia uudistuksia ei saada kuitenkaan tehtyä, puhumattakaan oikeasti taloudellista kasvua luovista toimista. Jos yhteiskunta ajautuu vararikkoon, ei siinä maanpuolustuksellekaan jää juuri todellisia mahdollisuuksia...

Ei myöskään hirveästi innosta uhrata omaa henkeään kaikenmaailman yhteiskunnan tuilla rettelöivien anarkistihörhöjen puolesta, tai toisaalta taas kaikki rahansa veroparatiiseihin siirtävien ja kaiken taloudellisen toiminnan Suomesta ulkomaille suurempien voittojen toivossa siirtävien ahneiden suurrikkaiden puolesta...

Tästä nyt tuli tällainen purkaus, en haluaisi lietsoa tappiomielialaa, mutta ei tämä asioiden laita pidemmässä juoksussa näytä kovin valoisaltakaan juuri nyt.

Perustavanlaatuista muutosta kuitenkin tarvittaisiin nyt heti ja todella moniin asioihin. Jos tällä menolla jatketaan, niin Suomi-laiva ajaa pian itsensä karille ja todella pahasti. Siinä jokin Valion Hyla-maidon menekki Venäjällä tai käytössämme olevan rynnäkkökiväärin kaliiberi ovat murheista pienimpiä...
 
Johtopäätös siis on, että kusessa ollaan kun laajempi sähkökatkos joskus sattuu kohdalle.

Ylipäätään olen suoraan sanottuna vittuuntunut Suomen valtion toimiin yhteiskunnan kriisinsietokyvyn suhteen.

Koko toiminnan voi tiivistää ilmaukseen: Liian vähän, liian myöhään.

Tuntuu, että kaikenlainen yhteiskunnan kriisinsietokyvystä huolehtiminen on kaikilla tasoilla vain välttämätön paha, johon satsataan mahdollisimman vähän, ja mielellään ei ollenkaan.

Valitettavan suuri siivu yhteiskunnan valmiudesta on pelkkää teoriaa, sen tämäkin harjoitus todistaa. Suunnittelmia tehdään päivästä ja vuodesta toiseen, mutta niiden toimeenpanoa ei harjoitella. Vaikea nimetä yhtään osa-aluetta, joka olisi kunnossa. Kuten Tähystäjä tuossa edellä toteaa niin eipä tämä tunnu päättäjille murhetta aiheuttavan, joten jatketaan vanhaan malliin ja uskotaan/uskotellaan kaiken olevan mallillaan. Sama murhe yksilöllä, yhteiskunnalla ja kaikilla siinä välissä.
 
Tunnen samanlaista tuskaa kuin Tähystäjä ja Rannari.
Suorastaan raastavaa kun näkee ja kokee suomea raiskattavan vasemmalta, oikealta ja keskeltäkin. Ja vaikka näen niin en pysty estämään. Yksi mies ei juuri voi vaikuttaa.

Notta nuppi pysyisi jotensakin kasassa olen yrittänyt ajatella, että teen itse parhaani ja pidän huolen, että minä en pilaa suomea. Maksan kiltisti verot (henkilökohtainen tuloveroprosentti yli 40), pidän kristillisistä arvoista kiinni, kasvatan lapseni ja lastenlapseni, huolehdin sotilaskunnostani, yritän olla ystävällinen ja huomaavainen etenkin "heikoimmille". Kun teen näin niin ei ole sellaista oloa, että olisin itse pettänyt maani vaikka en isoihin linjoihin voikaan vaikuttaa.

Suomi ei taida nousta moraalisesta rappiostaan kuin totaalisen katastrofin kautta.

Vaikka en enää pääsekään kiinni niihin tunteisiin joita koin pitäessäni kuolevaa suojeluskunta-aktivistia kädestä ja laskiessani hänen maallista tomumajaa maahan, niin muistan sen lupauksen jonka itselleni näinä hetkinä itselleni annoin.
 
Ei mitään tuskailuja!

Tekninen valmistautuminen on yksi asia. En ikinä uskonut, että saisivat sen homman toimimaan vaihtoverkossa alle tunnissa.

Toinen asia, ja paljon tärkeämpi, on sen seikan ymmärtäminen, että poikkeusoloissa joutuu tinkimään paljosta. Jos Helsingin Sanomien hemmotellut äiteet eivät kestä sitä, että päiväkodissa ei ole keittäjää yhtenä ainokaisena päivänä, olemme kusessa. Emme muutoin.

Siinä kaikki.
 
Eihän sitä enempää voi yksi ihminen tehdä kuin hoitaa oman ruutunsa. Jos jätetään uskonnolliset kuviot sivuun, niin muilta osin jaan Kimin näkemyksen. Suomen pitää ensin romahtaa, jotta tosiasiat tunnustetaan ja päästään mahdolliseen uuteen nousuun. Äkkipysäys ei ole enää monen vuoden päässä vaan homma tukehtuu pikapuoliin omaan mahdottomuuteensa. Sen jälkeen ei millään sektorilla tarvitse haaveilla ainakaan budjettirahoituksen korottamisesta.
 
Tässäpä näette sitä teemaa, jota joskus askaroin, olikohan toissa vuonna. Armeijamme lymyää lyömättömänä ja ilman naarmuakaan suon laidoissa......yhteiskunnan perusta laukeaa kuin kolmivuotinen orihevonen alta vek.

Oi niitä aikoja, kun vainolainen oli selkeä ja sitä saattoi pistää kenttään kuin Pielisen rannalla 1700-luvulla....maailma, elämä ja olosuhteet ovat kovasti toisenlaiset kuin koskaan ennen. Kriisitekijät ovat muut kuin se, läpäiseekö juuri sen ja sen panssarivaunun kanuuna 9:stä kilsasta jonkun pellinpalasen.
 
Johtopäätös siis on, että kusessa ollaan kun laajempi sähkökatkos joskus sattuu kohdalle.

Ylipäätään olen suoraan sanottuna vittuuntunut Suomen valtion toimiin yhteiskunnan kriisinsietokyvyn suhteen.

Koko toiminnan voi tiivistää ilmaukseen: Liian vähän, liian myöhään.

Tuntuu, että kaikenlainen yhteiskunnan kriisinsietokyvystä huolehtiminen on kaikilla tasoilla vain välttämätön paha, johon satsataan mahdollisimman vähän, ja mielellään ei ollenkaan.

Syö oikeasti motivaatiota olla mukana näissä maanpuolustustouhuissa, kun huomaa, että todellisuudessa yhteiskunnan kiinnostus ulkoisen ja sisäisen turvallisuutensa takaamiseen on täysin lapsipuolen asemassa eli lähes olematonta...

Kiva siinä on sitten itse pitää huolta kunnostaan ja sotilaallisista taidoistaan, kun paskan osuessa tuulettimeen liikekannallepanokin menee todennäköisesti vähintään yhtä persiilleen kuin Ukrainassa, jos valtiojohto nyt edes uskaltaa antaa lupaa edes aseellisen vastarinnan aloittamiseen ylipäätään...

Paljonko siinä nyt sitten yksi mies aseineen pystyy vaikuttamaan asioihin "in the grand scheme of things", taitaa olla enemmän hyttysen ininään verrattavissa olevaa toimintaa...

Toisaalta olen myös sitä mieltä, että kaikki kansat, myös Suomen kansa, saa juuri sellaisen kohtalon kuin se on ansainnutkin. Jos meiltä ei kerran löydy sen verran älliä päästä, että vihamielisen ja laajentumishaluisen suurvallan naapurissa asuessamme sijoittaisimme kohtuullisen summan rahaa puolustukseemme, varmistaisimme turvallisuuspoliittisen asemamme NATO-jäsenyydellä, tai edes säällisesti pitäisimme huolta siviiliyhteiskuntamme kriisinsietokyvystä, niin antaa veli venäläisen tulla vaan ja tuhota, ryöstää ja raiskata koko maan, sekä siirtää Suomen kansan vaikka Siperiaan. Parempaa emme ole siinä tapauksessa ansainneetkaan...

Sitä paitsi eipä tämä yhteiskunta tule tällä menolla muutenkaan kovin pitkää säilymään elinkelpoisena. Talous ei kasva, ja valtio velkaantuu koko ajan lisää, mutta mitään oikeasti tarvittavia leikkauksia ja rakenteellisia uudistuksia ei saada kuitenkaan tehtyä, puhumattakaan oikeasti taloudellista kasvua luovista toimista. Jos yhteiskunta ajautuu vararikkoon, ei siinä maanpuolustuksellekaan jää juuri todellisia mahdollisuuksia...

Ei myöskään hirveästi innosta uhrata omaa henkeään kaikenmaailman yhteiskunnan tuilla rettelöivien anarkistihörhöjen puolesta, tai toisaalta taas kaikki rahansa veroparatiiseihin siirtävien ja kaiken taloudellisen toiminnan Suomesta ulkomaille suurempien voittojen toivossa siirtävien ahneiden suurrikkaiden puolesta...

Tästä nyt tuli tällainen purkaus, en haluaisi lietsoa tappiomielialaa, mutta ei tämä asioiden laita pidemmässä juoksussa näytä kovin valoisaltakaan juuri nyt.

Perustavanlaatuista muutosta kuitenkin tarvittaisiin nyt heti ja todella moniin asioihin. Jos tällä menolla jatketaan, niin Suomi-laiva ajaa pian itsensä karille ja todella pahasti. Siinä jokin Valion Hyla-maidon menekki Venäjällä tai käytössämme olevan rynnäkkökiväärin kaliiberi ovat murheista pienimpiä...
Nautitaanko tässä nyt Tarjan ja Erkin maailmaa syleilevän ideologian hedelmiä. Enpä väitä että jos miinat olisi pidetty, niin asiat olisivat paremmalla tolalla. Mutta heidän ajatuksenjuoksunsa mittarina se toimii ja sen mukaan muutakin yhteiskuntaa on kehitetty. Eikä vika ole ollut yksin heidän, mutta vaikutus on ollut merkittävä.

Saipa Tarja Rontin vai mikä sen kissan nimi nyt oli.
 
Kuten toisessa ketjussa jo totesin, nyt yritettiin palauttaa sähköt ehjään verkkoon, mutta entä jos valtakunnan verkosta olisi tuhottu useampi suuri muuntaja-asema?

Olen useissa kirjoituksissa huomannut, että siviiliien hätää halutaan vähätellä. Olisiko tässä eräs syy siihen, ettei kukaan tikullakaan halua puuttua tai selvitellä esimerkiksi suurten sairaanhoitopiriemme kykyä selviytyä talvisaikaan todella pitkästä sähkökatkosta. Ne eivät nimittäin selviytyisi!

En lietso tappiomielialaa, haluan, että asioihin puututaan, haluan että niihin satsataan resursseja, haluan "suojelukunnat" ja kunnon siviilipuolustuksen takaisin, mutta en saa.........:mad: !
 
Taustalla on silkka sähköyhtiöinen ahneus! (noita vaikuttaja-agentteja on vaikea sotkea mukaan)
 
En lietso tappiomielialaa, haluan, että asioihin puututaan, haluan että niihin satsataan resursseja, haluan "suojelukunnat" ja kunnon siviilipuolustuksen takaisin, mutta en saa.........:mad: !

Voiskos tota yrittää taas? Aika voisi olla otollisempi. Täällä on aika paljon ikänsä puolesta kehäraakkeja mutta ihan toimintakykyistä porukkaa luomaan organisaatio ja toimintakykyä virallisen budjetin päälle.
 
Joo, ei tätäkään kyllä voi Tarjan syyksi laittaa. Kyllähän kaikkialla jyllää nykyään tolkuton ahneus. Mitään ei haluta oikeasti kehittää, vaan puristetaan maksimitulos kulloiseltakin kvartaalilta. Talouden edut ovat tässä kohdin jokseenkin täsmälleen päinvastaiset kuin yhteiskunnan kriisivalmiuden. Kukaan ei ole kuitenkaan pakottanut uhraamaan kriisivalmiutta kapitalismin alttarilla. Poliitikot ovat tehneet tietoisen linjauksen, painottaneet tärkeitä asioita vähemmän merkittävien sijasta. Joku on saattanut hiukan hyötyäkin siinä sivussa? Kyllähän tässä alkavat silmät hiljalleen aueta.
 
Kyllähän kaikkialla jyllää nykyään tolkuton ahneus. Mitään ei haluta oikeasti kehittää, vaan puristetaan maksimitulos kulloiseltakin kvartaalilta. Talouden edut ovat tässä kohdin jokseenkin täsmälleen päinvastaiset kuin yhteiskunnan kriisivalmiuden. Kukaan ei ole kuitenkaan pakottanut uhraamaan kriisivalmiutta kapitalismin alttarilla. Poliitikot ovat tehneet tietoisen linjauksen, painottaneet tärkeitä asioita vähemmän merkittävien sijasta. Joku on saattanut hiukan hyötyäkin siinä sivussa? Kyllähän tässä alkavat silmät hiljalleen aueta.

Mahdollisimman suuret voitot jollekin taholle mahdollisimman pienillä resursseilla mahdollisimman nopeasti. Onkohan tuo sittenkään pitkällä tähtäimellä se toimivin kapitalismin muoto? Ohessa Fingridin siloiteltua analyysiä lehdistötiedotteen muodossa:

Rovaniemen suurhäiriöharjoitus testasi sähköyhtiöiden ja viranomaisten yhteistyötä sähkönpalautuksessa
Häiriöharjoitus onnistui ja toi esiin kehittämistarpeet
23.9.2014 23:40 - Lehdistötiedotteet
Sähköyhtiöiden ja viranomaisten yhteistyössä järjestämässä VALVE 2014 -häiriöharjoituksessa (Valot verkkoon 2014) harjoiteltiin kansallista sähkönpalautusta suurhäiriötilanteessa. Harjoitus pidettiin illalla Rovaniemellä ja sen ympäryskunnissa, ja siinä testattiin kansallista sähkönpalautusta koko Suomea koskevassa sähkökatkossa. Harjoituksella haluttiin varmistaa, että sähköjen palautus onnistuu tarvittaessa Pohjois-Suomen vesivoimalla, jos naapuriapuna Ruotsista saatavaa ns. siemensähköä ei olisi saatavilla. Harjoituksen aikarajoituksesta johtuen sähköt palautettiin ennakkosuunnitelmista poiketen purkamalla suunniteltu saareke ja liittämällä Rovaniemen alue kantaverkkoon.
Harjoituksen toteuttaminen edellytti Rovaniemen alueella sähköntoimitukseen lyhyitä katkoksia, joiden kestot olivat alkuperäisten suunnitelmien mukaan 15-45 minuuttia. Sähkökatkoksia toteutettiin illansuussa Tervolan ja Muurolan alueilla klo 18.00 alkaen ja Rovaniemellä klo 21.15 alkaen. Alueille saatiin sähköt palautettua viimeistään kello 22.25. Pisimmät sähkökatkokset kestivät reilun tunnin. Katkojen vaikutusalueella oli kaiken kaikkiaan vajaa 30 000 taloutta. Harjoituksesta oli rajattu pois tärkeitä kohteita, mm. Lapin keskussairaala ja terveysasemia.

Harjoitus toi esiin kehittämistarpeita

Harjoituksessa varmistettiin, että koko Suomea koskevassa sähkökatkossa sähköjen palautus onnistuu Pohjois-Suomen vesivoiman avulla. Harjoitus alkoi kuvitteellisella laajalla kantaverkon häiriöllä. Tämän jälkeen Rovaniemen alueelta sähkönjakelu katkaistiin. Sähköjen katkeamisen jälkeen sähköyhtiöt toimivat häiriöohjeiden mukaisesti ja palauttivat yhteistoimin sähköt käyttöön. Harjoituksessa testattiin häiriöohjeistusta käytännössä sekä sähkö- ja voimayhtiöiden välistä johtamisjärjestelyä ja yhteistyötä. Harjoituksessa testattiin lisäksi sähkönsiirtoverkon kokoamisessa tarvittavien kytkentöjen tekemistä sekä voimalaitosten toimivuutta verkon kokoamisessa.

Tekniset ongelmat viivästyttivät kuitenkin suunnitellun mukaista sähkönpalautusta. Harjoituksen ennakkoon sovituista aikarajoista johtuen sähkön palautus paikallisella vesivoimalla keskeytettiin ja sähköt palautettiin liittämällä Rovaniemi takaisin kantaverkkoon varasuunnitelman mukaisesti.

- Meillä oli harjoituksen aikana muutamia teknisiä ongelmia, jotka pitkittivät sähköjen palautusta. Harjoituksen kestolle oli asetettu määräaika ja kun tämä täyttyi, päätettiin harjoitus keskeyttää, kertoo johtaja Reima Päivinen Fingrid Oyj:stä.

Päivinen toteaa, että harjoitus oli erittäin onnistunut. Harjoituksesta saatiin paljon tietoa, joiden pohjalta voidaan kehittää toimintaa.

Myös Rovaniemen kaupungille ja alueen viranomaisille harjoitus antoi tärkeää tietoa siitä, millaiset valmiudet alueen toimijoilla oli varautua sähkönjakelun suurhäiriöön.

Suurhäiriöön voidaan varautua, jos suurhäiriötä pidetään mahdollisena. Suurhäiriövalmiuden ylläpito edellyttää, että toimintaa päästään harjoittelemaan riittävän usein yhdessä eri tahojen kanssa. Myös asukkaiden on tiedostettava pitkäkestoisenkin sähkökatkon mahdollisuus.

Harjoitukseen osallistuivat Huoltovarmuuskeskus, voimatalouspooli, Fingrid Oyj, Fortum Power & Heat Oy, Kemijoki Oy, Rovakaira Oy, Rovaniemen Energia Oy, Rovaniemen Verkko Oy ja Tenergia Oy.

Lisätietoja:
Petri Nieminen, Huoltovarmuuskeskus, puh. 02950 51060
Erja Saraste, Huoltovarmuuskeskus, viestintäpäällikkö, puh. 02950 51038
Reima Päivinen, Fingrid Oyj, johtaja, käyttötoiminta puh. 030 395 5160
Arto Pahkin, Fingrid, valvomopäällikkö puh. 030 395 4315
Marjaana Kivioja, Fingrid, viestintäpäällikkö, puh. 030 395 5267
Arvo Torkkola, Rovaniemen Verkko Oy, puh. 040 501 0193
Aleksi Sarajärvi, Rovaniemen Verkko Oy, puh. 040 511 8835
Arto Miettinen, Rovakaira Oy, puh. 016 331 6200
Erkki Nuortio, Kemijoki Oy, puh. 020 703 4462
Janne Ala, Kemijoki Oy, puh. 020 703 4423
Tatu Kulla, Fortum Power & Heat Oy, puh. 0400 294 499
Juha Happonen, Fortum Power & Heat Oy, puh. 050 454 8218
Jarno Lumimäki, Tenergia Oy, puh. 040 544 0266

Häiriöharjoituksen organisoi voimatalouspooli. Voimatalouspooli on viranomaisten ja yritysten välinen yhteistyöelin, joka johtaa energian tuotannon, siirron ja jakelun yrityskohtaista varautumista ja valmiussuunnittelua. Pooli on perustettu Fingrid Oyj:n ja Huoltovarmuuskeskuksen välisellä sopimuksella ja sen muodostavat sitä johtava poolitoimikunta, poolin toimisto, alueorganisaatio ja energiahuoltoyritykset.
 
Back
Top