Varastaako joku aseen?

Aikoinaan tuli jätettyä aseet ampumapaikalle kun mentiin paikkaamaan taulut. Nyt ei tulisi enää mieleenkään tehdä samaa. Näin siviilielämässä ja siviiliradalla.
 
Omana aikanani 2010-luvulla asekaappien avaimet olivat aina päivystäjällä (alikki/kers) ja ovet aina lukossa jos kaapissa oli aseita. Avaimia ei saanut luovuttaa edes apupässeille.

Kaapit avattiin vain jos joku varusmies kävi erikseen pyytämässä tai porukka lähti harjoituksiin yms. Aseet laskettiin useamman kerran päivässä ja ohjeistus oli myös laskea aina aseet päivystyskierroksilla, jolloin myös tarkistettiin että kaapit olivat varmasti lukossa.

Mielestäni järjestelyt olivat vähintään asiallisella tasolla. Toki muitakin varotoimia oli olemassa esim. lomien aikana mutta niistä on luultavasti parempi vaieta.

Aseita on aina mahdollista varastaa, mutta nykyisellään varmasti paljon vaikeampi kuin takavuosina. Olen tainnut ennenkin mainita, että pitkät sarjatuliaseet ovat rikolliseen käyttöön melko hankalia, etenkin kun lähtökohtaisesti asetta pitää kantaa piilossa. Eipä niitä ole usein rikoksiin käytetty kun pankkiryöstöt ovat menneet pois muodista.

Samalla tavalla aseita säilytettiin varuskunnissa jo 2004. Päivystäjänä tosin saattoi olla joku muukin kuin aliupseeri, ja aseet laskettiin iltavahvuuslaskennan yhteydessä. Muuten olisi helposti tullut ylimäärää, kun osa miehistä oli päiväpalveluksena koulutuksessa eri yksiköissä ilman asettaan, kuten autokoulussa jne.

Mitä taas tulee täysautomaattikivääreihin, niin konepistoolien ohella tuo järjestäytynyt rikollisuus näyttää niitä ahnaasti hankkivan mitä olen takavarikkokuvia selaillut. Pankkiryöstöjä ei ammattirikollinen toki enää tehtaile, kun kiinnijääminen on lähes varmaa ja mahdollinen saalis sangen vähälukuinen - itse asiassa en muista pankkiryöstöä Suomessa tehdyn koko vuosituhannella. Rynkkyjä varmaan hankitaan ensisijaisesti pelotteeksi kilpailevia jengejä vastaan, ja toissijaisesti myytäväksi eteenpäin. Prätkäjengeillähän oli Pohjoismaissa verinen sota 90-luvulla, jossa kerhotiloja ammuttiin mm. singoilla, rynkyillä ja käsikranaateilla.

Toinen pointti on toki se, että alamaailma kahmii käsiinsä varmaankin kaikkia aseita, mihin vain käsiksi pääsevät. On niissä pulttilukkoisia pienoiskivääreitäkin näkynyt, ja hämmentävä määrä sinkkivaluisia starttipistooleja. Varsinkin joku kuumakalle prospekti tai välikäsidiileri varmaan hakee jo enemmän katu-uskottavuutta kuin käytännöllisyyttä (naurattaa vieläkin yksi iltisjuttu, missä nahkatakkinen piripää selitti poliisille tarvinneensa kuula-asetta katu-uskottavuuden vuoksi)
 
93 mikkelissä. Olin ampumavalmennettavissa. Omassa kaapissa oli kiv85 ja kilparynkky. Omiakin aseita sai tuoda kunhan niistä muisti vain mainita. Kävin joskus iltaisin ampumassa omilla käsiaseilla. Sotilaspoliisit saivat tuoda myös siviilistä oman pistoolin/revolverin jos oli ns palveluskaliperia. Muista kompanjoista en muista/tiedä mutta,auk:ssa taisi olla rynkky lasin takana ja siinä sinetti. Pari lipastakin oli.
 
Jep rikollisille kelpaa varmasti mikä tahansa ampuma-ase. Muistan takavuosilta Metsästysmuseon asevarkautta koskevan lehtijutun. Piripäiden käsiin oli päätynyt varmaan kymppitonnien arvoinen englantilainen suurriistakivääri kaliiperissa 375 h&h. Valopäät katkaisivat piipun ja tukin sekä luonnollisesti vielä hioivat pintakäsittelyn pois. Mistä meinasivat saada kyseiseen aseeseen suht harvinaisia patruunoita ja kuinka meinasivat ampua tuollaisella aseella, jäi arvoitukseksi.

Poliisi totesi että jos varastettu metsästysase saadaan takaisin, on se useimmiten käynyt läpi samanlaisen käsittelyn ja aseen tunnistaa enää vain sarjanumerosta. Lyhyt ja helposti piilotettava tuntuu olevan päivän sana pikkunilkkien aseissa. Mitä joku perus narkki tai venkula tekee rynkyllä tai konepistoolilla? Paitsi ehkä myy eteenpäin.

Moposetien (lue rikollisjengien) keskuudessa on varmasti ihan omat kuviot, kuten on jo todettu. Näissä organisaatioisssa johtoportaassa on vähän perus kilikalikeikkalaista suurempaa älyä. Puolustusvoimien aseiden varastaminen aiheuttaa turhaa hälyä, etsintöjä ja mahdollisesti ratsioita. Siistimpää on ostaa laiton rynkky, jonka kukaan ei edes tiedä kadonneen. Niitä saa kyllä rahalla ja suhteilla.
 
Prätkäjengit ja irralliset huumejengitkin toimviat lähes aina kansainvälisesti, joten kamaa kyllä saa sisarjengeiltä naapurissa tai vähän kauempaakin. Päätyihän niitä Ruotsin ja Norjan kylmän sodan varastoista vietyjä torrakoita Suomeenkin, ja Jugoslavian hajoamistuotteet ovat arkipäivää kaikkialla Euroopassa.
 
Prätkäjengit ja irralliset huumejengitkin toimviat lähes aina kansainvälisesti, joten kamaa kyllä saa sisarjengeiltä naapurissa tai vähän kauempaakin. Päätyihän niitä Ruotsin ja Norjan kylmän sodan varastoista vietyjä torrakoita Suomeenkin, ja Jugoslavian hajoamistuotteet ovat arkipäivää kaikkialla Euroopassa.

Juu. Jos maahan voi tuoda satoja kiloja huumeita, niin kaipa sitten voi tuoda myös aseita...
 
Aiheeseen liittyen olisi mielenkiintoista tietää, että minkä verran itärajan ylittävässä liikenteessä löytyy ampuma-aseiden salakuljetusyrityksiä? Olisin hämmästynyt, jos niitä ei esiintyisi.
 
Meillä aseet oli asetelineessä tuvissa. Avaimen sai päivystäjältä, kun sanoi menevänsä puhdistamaan aseen. Sitten vaan aseen kanssa kellariin ja ovesta ulos. Varuskunnan rajalle oli muutama kymmenen metriä. Siitä vaan aidan yli niin ollaan siviilissä rynkyn kanssa.
 
Nojaa, niinpä sitä missä tahansa harjoituksessa olisi ihan yhtä helppoa lähteä omille teilleen taisteluvarustuksessa. Tällainen on vähän sellainen metku, jolla on aika lyhyet jäljet. Molemmissa tapauksissa asia havaittaisiin parissa tunnissa eikä poliisilla olisi erityisiä vaikeuksia selvittää ja löytää tekijää.
 
Aiheeseen liittyen olisi mielenkiintoista tietää, että minkä verran itärajan ylittävässä liikenteessä löytyy ampuma-aseiden salakuljetusyrityksiä? Olisin hämmästynyt, jos niitä ei esiintyisi.
Venäjällä saa laittomasta aseesta nykyisin sen verran kovan tuomion, että tienausmielessä ei tänne päin kannata juurikaan kuljetella. Sillä puolella on mafiaryhmillä omat jemmansa, mutta muistutan äskettäisestä jalkajousisurmasta. Ampuma-asetta vaimentimella ei voitu tai uskallettu käyttää. 90-luvulla makarovia ja vanhaa ak-47aa tuli kyllä rajan yli eri keinoin.
 
Salakuljettajat varmaankin käyttävät usein lastistaan tietämätöntä muulia. Tukko rahaa pimeällä kujalla, sopiva peitetarina, vie kontti tähän osoitteeseen ja ei kysymyksiä. Konttirekan kuljettaja voi varmaankin missä päin maailmaa tahasa vedota hyvällä menestyksellä siihen, ettei hänellä ollut eikä voinut olla tietoa sinetöidyn kontin sisällöstä.
 
Back
Top