Varusmiehet ennätystyytyväisiä armeijaan

Tvälups

Ylipäällikkö
yle Uutiset Kotimaa 13.9.2013 klo 14:07
Varusmiehet ennätystyytyväisiä armeijaan

Suurin osa eli 85 prosenttia varusmiehistä kertoo saaneensa myönteisiä kokemuksia asepalveluksesta, kertoo Puolustusvoimat.

Varusmiehet ovat ennätyksellisen tyytyväisiä asepalvelukseensa. Tänä keväänä ja kesänä kotiutuneet varusmiehet antoivat loppukyselyssään koulutuksen laadusta ja varusmiespalvelusajastaan kaikkien aikojen parhaat arvosanat, kertoo Puolustusvoimat tiedotteessa.

Kyselyssä arvioitiin muun muassa armeijan koulutuskulttuuria ja esimiehiä. Palkattu henkilöstö sai arvosanaksi 4,1 asteikolla yhdestä viiteen.

Lisäksi suurin osa eli 85 prosenttia varusmiehistä kertoi saaneensa asepalveluksesta myönteisiä kokemuksia. Puolustusvoimien mukaan varusmiesten antama palaute on pitkällä aikavälillä jatkuvasti parantunut.
Keskeytyksiä entistä vähemmän

Asepalvelus keskeytetään nykyään entistä harvemmin. Eniten keskeyttämisiä vuonna tapahtui vuonna 2008, jolloin 19 prosenttia alottaneista keskeytti palveluksen.

Kesäkuussa kotiutuneiden palvelusaikana keskeyttäjiä oli 16,7 prosenttia. Osa keskeyttäjistä suorittaa armeijan myöhemmin loppuun.

60 prosenttia keskeytyksistä tapahtuu kahden ensimmäisen viikon aikana, kun alokkailla on lääkärintarkastukset.
 
Hyvä uutinen...

Mutta nyt todellakin haluaisin nähdä kysymyksenasettelun ja datan. Pitänee surffailla olisiko jotain julkaistu aiheesta.

Tuo sanamuoto on nimittäin kuin säälip****. (iste).
- Kysymys 1: Mitäs tykkäsit? "Ahterista"
- Kysymys 2: No oliko edes mitään myönteistä, milloinkaan, kertaakaan? "No joo ehkä"
100% vastaajista sai myönteisiä kokemuksia...
 
Palkattu hlöstö sai 4.1 ja se vahvistaa käsitystäni siitä, että kouluttajina on edelleen miehekkäitä ja kunnollisia ihmisiä. Tuo on hyvä arvosana, sanoisin jopa tosi hyvä. Ei ihan joka työmestan pomokaarti ota yli nelosta alaisiltaan. Tuo kertoo paljon, se kertoo myös pitkälle sen, että myönteisiä fiiliksiä on koettu pääosin, tottahan intissä myös ottaa pannuun, mutta näin hyvä.

Toki kysymyksenasettelulla voidaan tehdä "ihmeitä", mutta tuo arvosana saattaa kertoa paljon enemmän kuin äkkiä ajatellen arvaakaan? Miettikääs omia kokemuksianne, kyllä kouluttajien osuus kokemuskoennassa on isossa roolissa. Siitä kannattaa ottaa vaarin, reserviurallakin, ei pidä mielistellä eikä nousta jalustalle, pitää olla asiallinen, rehellinen, miehinen otus ja pieni huumorintajukin lienee paikallaan.
 
Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kurssipalautteissahan on sama asteikko käytössä. Ainakin oman kokemukseni perusteella 4.x on "perusarvosana", ja alle nelosen menevät arvot olisivat vakavan tarkastelun paikka. Jopa hyvin lähelle viitosta meneviä yleisarvioita on nähty hyvin kohdennetuilla ja vedetyillä kurssilla, aika tiheäänkin.

Keskikohta 1-5 -asteikolla ei myöskään psykologisesti ole 3,0 kohdalla, mutta tästä saa joku viimemmäksi tutkimusperusteensa lukenut kertoa lisää.

Olen silti samoilla linjoilla kuin baikal - ei perushyvä arvosana koko ikäluokalta saatuna ole todellakaan väheksyttävä suoritus!
 
Back
Top