Varusmiehiä lähetetään jopa kotiin vippivelkojen takia

Creidiki

Ylipäällikkö
BAN
MTV3

Kasarmeilla on jouduttu kuluneen vuosikymmenen aikana uuden ongelman eteen. Varusmiesten pikavippivelkoja joudutaan yhä useammin ratkomaan varusmiespalveluksen aikana.

Joskus tilanne äityy niin vakavaksi, että palvelus pitää keskeyttää. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan prikaatissa ongelma on tuttu.

– Velkaongelmien kanssa painiviin varusmiehiin törmätään usein, lähes viikoittain. Palvelussuhteen siirtämiseen tai keskeyttämiseen joudutaan muutaman kerran vuodessa, arvioi sosiaalikuraattori Anne Mattila Pohjois-Karjalan prikaatista.

Ongelma on tiedossa Pääesikuntaa myöten.

– Puolustusvoimissa näkyy se sama kehitys, joka on käynyt ilmi useista nuorten velkaantumista luotaavista tutkimuksista. Ylivelkaantumista on varusmiesaikana paljon, ja osa on joutunut vakavaankin velka- ja pelikierteeseen, sanoo sosiaalipäällikkö Veli Särmäkari Pääesikunnan henkilöstöosastolta.

Velka- ja rahaongelmia varusmiehillä on ollut toki ennenkin. Mutta siinä missä ennen on vipattu kavereilta, nyt varusmies saattaa olla velkaa usealle pikavippiyritykselle.

Velkaongelmia yritetään varuskunnissa ensiksi setviä esimerkiksi neuvomalla varusmiehiä ottamaan yhteyttä velkojiin tai perintätoimistoon. Jos tilannetta ei voi ratkaista kasarmilta käsin, voidaan varusmiespalvelusta siirtää tai se voidaan keskeyttää kokonaan.

– Jos päädytään lähettämään varusmies kotiin asioitaan hoitamaan, täytyy siviilissä olla tiedossa esimerkiksi työtä. Ilmoitamme kotiutuksesta myös aina kotikuntaan, eli tyhjän päälle emme lähetä ketään, sosiaalikuraattori Mattila kertoo.
Puolustusvoimien odotetaan kuittaavan velat

Varusmiehiä kehotetaan jo kutsunnoissa laittamaan raha-asiansa kuntoon ennen palvelukseen astumista. Mattilan mukaan tämä ei kuitenkaan aina auta.

– Monet eivät kuitenkaan ymmärrä, että varusmiespäivärahoilla ei lainoja hirveästi maksella. Löytyy jopa sellaisia nuoria, jotka kuvittelevat Puolustusvoimien hoitavan varusmiesten velat, kertoo Mattila.

Yleensä velkaongelmat tulevat ilmi, kun varusmies menee kertomaan terveysasemalle masennuksesta tai stressistä.

Tällä hetkellä sosiaaliset tai taloudelliset ongelmat eivät riitä syyksi siihen, että palvelussuhde keskeytetään, vaan siihen tarvitaan usein esimerkiksi lääketieteellinen diagnoosi masennuksesta.

– Olisi varmasti syytä ainakin harkita, pitäisikö taloudelliset syyt tunnistaa myös laissa. Ongelmat ovat monesti niin isoja, että niitä ei voi ratkaista armeijassa, vaan siihen tarvitaan pääsy siviiliin, selittää sosiaalipäällikkö Särmäkari Pääesikunnasta.

Osa velkojensa takia kotiin lähteneistä palaa armeijan harmaisiin seuraavassa palveluserässä. Osa puolestaan vasta parin vuoden kuluttua. Toiset tulevat takaisin velatta, toiset suurempien vippien kuormittamina. Vapautusta palveluksesta ei kuitenkaan saa talousongelmilla.
 
Back
Top