Foorumi, jonka käyttäjät ovat pääasiassa fanaattisia maanpuolustajia ja/tai ammattisotilaita ei välttämättä ole hedelmällisin paikka kärkkyä lyhyempää palvelusaikaa.
Mutta siis asiaan. Puolustusvoimien tarve tulee ennen yksilön tarpeita, eli suomeksi sanottuna vuoden nakki voi napsahtaa kaikesta huolimatta. Eri yksiköissä on myös erilainen tarve pidemmille palvelusajoille. Joissakin yli puolet alokkaista löytää itsensä yli puolen vuoden hommista, joissakin taas huomattavasti vähemmän. Samoin henkilöstö vaihtelee yksiköittäin ja yksilöittäin. Joitakin kouluttajia kiinnostaa varusmiehen henkilökohtaiset asiat, joitakuita ei. BCE-korteilla saattaa löytää itsensä hyvin äkkiä sotilaskuljettajan tai miehistönkuljetusajoneuvon henkilöstön tehtävistä.
Jos kokee, että puolen vuoden palvelus on ainut vaihtoehto, niin siitä kannattaa mainita rauhallisesti perustellen aina kun asiasta kysytään. Vinkuminen ja jankuttaminen ei anna irtopisteitä. Varusmiesjohtajat eivät asiasta päätä, mutta voivat viedä asiaa eteenpäin. Jos mahdollista, niin kannattaa bongata erikoisempi miehistön puolen vuoden tehtävä ja markkinoida itseään siihen. Perushyvällä suorittamisella ja hyvällä asenteella pääsee pitkälle. Ja yleensä ns. "hyvät jätkät" saavat paremmin äänensä kuuluviin myös esimiesten korvissa. Joissakin yksiköissä parhaat pisteet P-kaudelta saanut alokas saa valita jatkokoulutuspaikkansa, vaikka se olisi lyhimmällä mahdollisella palvelusajalla.
Ja jos jossain vaiheessa palvelusta tuntuu siltä, että taivas putoaa niskaan, niin järjestelmällä on tukimahdollisuuksia. Taloudellisissa asioissa kannattaa kääntyä sosiaalikuraattorin puoleen ja periaatteessa aina pitäisi olla mahdollisuus järjestellä henkilökohtaisia asioita oman kouluttajan, vääpelin tai päällikön kanssa. Jälkimmäisissä on tosin jonkin verran vähemmän yhteistyökykyisiä yksilöitä. Tällaisissa tilanteissa kannattaa olla mahdollisimman ajoissa liikkeellä, sillä se on kaikkien osapuolten etu.