Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Varusmiespalveluksen vaaroja

Viestiketju osiossa 'Varusmiespalvelus' , aloittaja vehamala, 21.10.2011.

 1. vehamala

  vehamala Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  2,430
  Tykkäykset:
  1,117
  Pisteet:
  636
  Varusmies pomppasi punkasta - koira tarrasi pohkeeseen

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011102114614739_uu.shtml

  Sotilasurheiluliiton kamppailupäivät saivat erikoisen käänteen eilen Parolassa.

  Kilpailunjohtaja oli saanut vihjeen, että yhteen tupaan olisi salakuljetettu olutta.

  - Järjestyspartiota pyydettiin tarkastamaan, että tuvassa kaikki on sillä lailla kuin sotaväessä pitääkin olla, luutnanti Kari Suomalainen Parolan prikaatista saanut.

  Järjestyspartion mukaan tilannetta tarkastamaan lähti myös koira ohjaajansa kanssa.
  Tuvassa yksi varusmiehistä pomppasi yllättäen yläpunkasta suoraan koiran eteen. Koulutettu koira pelästyi pomppivaa varusmiestä ja näykkäsi tätä pohkeesta.

  Varusmies käytettiin Kanta-Hämeen keskussairaalassa tarkastuksessa, jossa selvisi, että tilanteesta selvittiin naarmulla pohkeessa.

  Kyseistä varusmiestä ei missään vaiheessa epäilty oluen salakuljetuksesta. Tuvasta ei tiettävästi myöskään löytynyt olutta.
  ================================================
  Olutratsia tupaan ! Koirapartion voimin......
   
 2. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,095
  Pisteet:
  1,286
  Onneksi ei ollut KOVA, RIETAS TAHI VANUKKA tai joku muu erikoisyksikkö...nehän olisi ampuneet kundiparan punkkaansa.
   
 3. Mainos 4. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  169
  Pisteet:
  316
  Tuostahan pitäisi tuo koira tuomita virkarikkomuksesta: Vissiin kouluttaja huusi huomion tuvan ovella ja paikalliset jägsterit koulutuksen mukaan asentoon lattialle...:huh:
   
 5. RDF

  RDF Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  656
  Tykkäykset:
  182
  Pisteet:
  76
  Intissä liikkuu myös jonkin verran huumeita, lähinnä pilveä jonka polttelua tuli todistettua ja "haistettua" pariinkin eri otteeseen, joten ihan ymmärrettävää että koira lähtee mukaan tuollaiselle tehtävälle.

  Tehdäänhän noita ratsioita muutenkin.
   
 6. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Ei kyllä ole asiallista taktiikkaa hyökätä tupaan koiran kanssa. Siinä voi käydä juurikin noin. Koira on voimankäyttöväline siinä missä pamppu tai tuliasekin. Nyt on koiranohjaajalla hyvin lähellä virkavirheestä vastaaminen.

  Oikea taktiikka on asiallisesti esittää asiansa ja käskeä sotilaat käytävälle riviin. Peli on siinä vaiheessa jo menetetty, eikä epätoivoinen huumeiden kätkeminen auta enää mitään. Koira kyllä haistaa ja haistelun tuloskin on parempi, kun ei mennä kiireellä.
   
 7. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,583
  Tykkäykset:
  4,583
  Pisteet:
  1,286
  Koiralla ja koiralla on eroa yhtä paljon kuin on sotilaalla ja sotilaalla.

  Sotilas voi olla jalkaväkimies, jonka tehtävä on tappaa ja tuhota. Sotilas voi olla viestimies, jonka päätehtävä on taata viestiyhteyksien toimivuus.
  Samoin koira voi olla koulutukseltaan hyvin monenlainen. Huumeita/lääkkeitä haistava koira ei ole voimankäyttöväline. Koira on muutenkin eläin, joka toimii eläimen vaistojen varassa..ja parhaitenkaan koulutettu koira ei kaikissa tilanteissa voi eläimenvaistoilleen mitään..kuten ei voi ihminenkään. Jos täysin yllättäen jostainpäin ihmistä kohti tulee jonkinlainen "hyökkäys" reagoi ihminenkin siihen jollakin tavalla..oli hän sitten koulutettu ihan miten tahansa tai kokonaan vailla koulutusta. Koira, alunperin petoeläimenä, ei reagoi pakenemalla kuten saaliseläin tekee, vaan puolustautumalla..kuten nyt on siis ilmeisesti käynyt.

  En tunne tätä kyseistä tilannetta, enkä sen takia lähde sitä suoraan kommentoimaan, mutta en myöskään lähde tilannetta tuntematta kovin kärkkäästi kritisoimaan sitä onko toimittu väärin vaiko ei - tai miten olisi pitänyt toimia.
   
 8. RDF

  RDF Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  656
  Tykkäykset:
  182
  Pisteet:
  76
  Jep, minunkin käsittääkseni huumita etsivät koirat ovat kaikkea muuta kuin voimankäyttövälineitä. Siihen tarkoitetut koirat ovat täysin asia erikseen.
   
 9. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Kenraali

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,010
  Tykkäykset:
  1,289
  Pisteet:
  636
  Näin on, kuin "Kapiainen" asian esittää. Virkakoirilla on kaikilla sama peruskoulutus (tottelevaisuus, jälki, suojelu) ja sitä täydentämässä varsinainen erikoiskoulutus esim. pommi, huume tms.
  Lisäyksenä tuohon Kapiaisen kirjoitukseen se että käyttölinjaiset koirat ovat vieteiltään lähempänä luomua, kun taas ns. näyttelylinjaiset ovat jalostettu vietittömäksi ja siten sopivat paremmin myös kotikoiriksi. Palveluskäytössä olevat pääsääntöisesti käyttölinjaisia, voimakkaasti vietillisiä ja reagoivat uhkatilanteeseen sen mukaisesti (lauma- ja suojeluvietti). Lauman ja etenkin lauman johtajan suojaaminen on toimintaprioriteetissä nro 1.

  Tapausta tämän enempää tuntematta, ei ohjaaja pysy estämään jos tilanne tulee yllättäin ja koira kokee UHKAA ..se toimii silloin viettien varassa, ei käskystä. Oma koirani olisi toiminut tuossa tilanteessa todennäköisesti juuri samoin. Uhkan tunne on koiralle voimakkain juuri edestä ja ylhäältä. Sen takia ei vierasta koiraa kannata lähestyä suoraan edestä, eikä varsinkaan taputella päähän. Kuonokoppa olisi estänyt purennan mutta ei mustelmia tai nivuskolhuja kun koira iskee vauhdilla.

  Omana mielipiteenä se että kyse on ollut lähinnä työtapaturmasta, koskapa ohjaaja ei käskyttänyt koiraa "KIINNI" ja tilanne oli yllätyksellinen (ks. kuvaus edellä). Vietittömät "hyssykät" eivät todellakaan edes sovellu virkakoiriksi, eikäpä paljon muuhunkaan palvelustehtävään. Koirien kouluttaminenkin pohjautuu hyvin pitkälle juurikin noiden viettien hyödyntämiseen, oli sitten kyse tottelevaisuudesta, suojelusta, jäljestyksestä tai henkilöetsinnästä.

  Hyvä esimerkki tuosta koirien peruskoulutuskaudesta ja erikoistumisesta on POLIISIKOIRIEN KOULUTUSOHJELMA : LINKKI

  Viettiteoria on oma tieteenlajinsa koirankoulutuksen maailmassa: LINKKI

  Suomalaiset ovat todistetusti parhaimistoa koirien kouluttajina: LINKKI
   
 10. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Onpa! Viranomaisilla on saksanpaimenkoiria ja muitakin vastaavia rotuja, jotka ovat koulutettu voimankäyttövälineeksi ja siinä ohessa on koulutettu käytettäväksi myös huume/pommi/yms. tehtäviin.

  Toki puhtaasti huumekoulutuksenkin saaneita koiria on olemassa. Esimeriksi tullin kultaiset noutajat / tai vast. eivät todellakaan ole minkäänlaisia voimankäyttövälineitä.

  Tämä puheenaihehan lähti siitä, että joku kertoi sotavaltiossakin liikkuvan huumeita ja siksi koiran tuominen tupaan oli perusteltua. Tästä nimenomaisesta huumeiden etsinnästä voimme varmasti olla yksimielisiä eli kyseessä ei ole mikään kiireellinen toimi. Käry on jo näet käynyt, kun koira on saatu edes käytävään asti. Ei auta kikkakolmoset hajujen peittämiseksi.
   
 11. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Mitäs muuta tupaan astuva korkea-arvoisempi sotilas voi olettaa tapahtuvan? Että ganjaveikot levyttävät rauhassa ja näyttävät rauhanmerkkejä? :a-rolleyes:

  Ei se niin ole, vaan tupaan mentäessä alkaa h**vetillinen huuto HUOMIO!!!!!!!! ja äijää hyppää yläpetejä myöten käytävälle ja ensimmäiseksi ehtivä mies pyrkii metrin päähän tupaan asteelleesta tekemään ilmoitusta.. (Muutoinhan ilmoitus joudutaan tekemään ikkunan läpi. --vitsi--).

  Varmaankin stressaavaa koiralle, mutta mitäpä muutakaan tupaan asteleva sotilas voi odottaa kohtaavansa? Melko hasardia viedä koiraa noilla reunaehdoilla tupaan ensimmäisten joukossa.
   
 12. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,583
  Tykkäykset:
  4,583
  Pisteet:
  1,286
  Kyllä se nykyään lähinnä tuota muistuttaa se meno..ja varsinkin silloin kun ollaan Sotul:n urheilutapahtumassa..Sotilasurheiluliitto ei kuulu Puolustusvoimiin, vaikka sen kanssa läheisessä yhteistyössä toki toimiikin.

  En oikein edes ymmärrä koko tätä keskustelua ja varsinkaan sitä, että "syylliseksi" koetetaan väkisin vääntää koira ja koiranohjaaja..huumausaine-epäilystä nyt kuitenkin on ollut kyse.. Jos koira toimii kuten koira toimii uhkaavassa tilanteessa ja ohjaaja on vienyt koiran tupaan..missä hän tuskin on toiminut mitään pykälää vastaan, niin miksi hänest¨pitää vääntää "syyllinen", eikä esimerkiksi siitä/niistä varusmiehistä joiden toimet ovat alunperin saaneet em. toiminnan käynnistymään?!

  Tämä alkaa taas kerran muistuttaa "minulla on jumalauta oikeus (muttei mitään velvollisuuksia)" - mesoamista, missä on kiva osoitella muita sormella ja tekeytyä itse pyhimykseksi!

  Jos ei olisi ollut syytä epäillä tuvassa olevan huumausaineita, ei olisi tarvittu koiraakaan...joten kenen vika se oli että toiminta käynnistyi? Koiran?? Koiranohjaajan?? Vaiko kenties eräiden varusmiesten??
   
 13. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Just.. Tuo Sotilasurheiluliitto lienee sitten läheistä sukua muiden viranomaisten urheilukerhoille, jotka ovat tunnettuja jostakin muusta kuin urheilusaavutuksistaan.

  Toivottavasti se purruksi tullut varusmies sitten oli edes härdelliin osallisena. :a-lipsrsealed:
   
 14. Mainos 15. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,583
  Tykkäykset:
  4,583
  Pisteet:
  1,286
  Oli tai ei osallisena, niin valitettavan usein sivulliset joutuvat tavalla tai toisella kärsimään rikollisten ja muiden hörhöjen takia.
  Edelleenkään en tunne tilannetta, joten voi hyvin olla mahdollista että tilanteessa olisi voitu toimia toisinkin..mutta sitä on oikeastaan melko turhaa lähteä kotisohvalta, tilannetta tuntematta arvioimaan.
  Olisi varmaan voitu toimia toisinkin..ja jälkiviisaana on helppo sanoa että olisi pitänyt toimia toisin..mutta itse tilanteessa asia voi näyttää toisenlaiselta.

  Ketäänhän tässä ei nyt kuitenkaan sattunut oikeastaan mitenkään, joten siinä mielessä asian liiallinen dramatisointi on vähän turhaa. Nyt kävi näin ja ensi kerralla siitä on varmasti otettu opiksi, jos jokin meni väärin/ olisi voinut mennä paremmin.
   
 16. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Jälkiviisaushan se juurikin on mikä käräjillä ratkaisee.

  Virkamiehenkin tulee olla valmis kantamaan vastuunsa, olipa kuinka jälkiviisasta tahansa.
   
 17. Mosuri

  Mosuri Alokas BAN

  Liittynyt:
  13.04.2010
  Viestejä:
  1,596
  Tykkäykset:
  9
  Pisteet:
  0
  No kyllä oikeusvaltiossa myös viranomainen vastaa tekemisistään. Koira on verrattavissa muihin voimankäyttövälineisiin ja tämä tarkoittaa sitä, että sen hallussapitäjä- eli ohjaaja vastaa kaikesta mitä koira tekee. On sitten omaa ammattitaidottomuutta jos pitää vahvaviettistä koiraa ilman kuonokoppaa.

  Ylipäätänsä koko sun asenteesi on suoraan kuin banaanivaltion korruptiokytän rationalisointi puheesta. En oikeastaan yhtään ihmettele, että toimiupseereita ei laiteta nykyistä vastuullisempiin tehtäviin jos asenteet on tuommoiset.
   
 18. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Onkin mielenkiintoista että miten poliisikoiran puremisesta rangaistaan tai jätetään rankaisematta. Hakeminen "poliisikoira puri" kertoo jo, että aivan yhtenäinen käytäntö ei ole. Yleisesti ottaen poliisien (ja muiden viranomaisten) epäiltyjä rikoksia pitäisi Suomessakin tutkia riippumaton sisäinen tutkinta aivan kuten vaikkapa meillä pitäisi olla perustuslakituomioistuin perustuslakivaliokunnan sijasta. Suomella on vielä pitkä matka hallintovaltiosta oikeusvaltioksi.

  Purruksi joutuneella on oikeus kuitenkin korvauksiin, sitä ei poista tahattomuus. Voimankäyttövälineenähän koira on vähän eri asia kuin kaasu, pamppu, tuliase tai tyhjä käsi koska se ei ole koskaan ihmisen hallinnassa täysin. Olen itse nähnyt läheltä, kun sotavaltion koira puree innoissaan vahingossa maalihenkilön sijasta omaa. Valitettavaa. Todellisuus koiran kanssa, kun ei ole mitään maalihenkilön pukua olemassa on aina mahdollinen väärinkäsityksille. Koiralla on oma paikkansa ja itse en suojelukoulutuksen saanutta koiraa ilman kuonokoppaa vähäriskisessä etsintätilanteessa käyttelisi varsinkin jos mennään yllätyskäynnille. Jälkiviisautta. Kun asiat ratkaistaan sekunneissa ja minuuteissa niin tuomioistuimet kuluttavat aikaa siihen kuukausia.
   
 19. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Koska en tilanteesta tiedä muuta kuin sen mitä media on valehdellut en sinänsä itse asiaan muuten ota kantaa. Koiraien kanssa työskennnelleiden näkemyksen kannalla olen kyllä lähtökohtaisesti, mutta ymmärrän myös nuo vasta-argumentit.

  Tähän kapiaisen viestiin kuitenkin otan kantaa sen verran, että on myös herra kapiaisen hyvä muistaa että Suomessa ollaan syyttömiä kunnes toisin todistetaan ja tässä tapauksessa (ainakin median mukaan) olivat epäilyt vääriä. Eli syyllisiä eivät olleet myöskään tuvassa olleet varusmiehet. Jos joku on tulkinnut heidän toimiaan väärin, on syyllinen se väärien epäilysten esittäjä ja niiden perusteella tutkintamääräyksen antanut. Koiran ja koiranohjaajan mahdollisiin virheisiin en puutu, koska tilanteesta ei ole selkeää kuvaa. Se , että sivullisia aina kärsii ei poista kärsimysten aiheuttajien vastuuta. Suomessa selviteään vuosittain useita poliisien sivullisille aiheuttamia kärsimyksiä oikeusteitse ja poliisi kantaa niistä asiallisesti vastuunsa. Uskon että niin käy myös tässä tapauksessa asianosaisten toimijoiden kohdalla, vaikka tätä ei oikeuteen asti päästettäisikään.
   

Jaa tämä sivu