Varusmiesten eurot piristävät Haminan keskustaa

Tvälups

Ylipäällikkö
yle uutiset Kotimaa 24.1.2013 klo 14:56
Varusmiesten eurot piristävät Haminan keskustaa

Pari tuhatta nuorta tutustuu kaupunkiin joka vuosi. Varusmiehet ovat merkittävä tulonlähde paikallisille yrittäjille. Upseerioppilaiden mukaan Hamina vastaa heidän tarpeisiinsa kiitettävästi.

Mistä on kyse?

Varusmiehet ovat tärkeitä asiakkaita Haminan keskustan yrittäjille
Puolustusvoimien uudistus lisää alokkaiden määrää Haminassa
Haminaan perustetaan myös puolustusvoimien uusi tutkimuskeskus

Haminan keskustassa näkee iltaisin satoja vihreäasuisia nuoria, kun kaupungin keskustassa olevan varuskunnan väki lähtee iltalomille. Nuoret käyvät ostamassa marketeista herkkuja leirejä varten ja syövät pitsaa ja kebabia keskustan ravintoloissa.

- Kuuden ja kahdeksan välillä ovesta tulee ja menee koko ajan varusmiehiä. He tuovat suurimman osan tuotosta, kertoo pitseria Kristalissa harjoittelua tekevä Henrik Loukusa.

Haminan Reserviupseerikoulun talvikurssi päättyy torstaina. 750 nuorta jättää kaupungin, joka näkyy katukuvassa ja myös pitserioissa.

- Tämä paikka hiljenee vähäksi aikaa, koska melkeinpä puolet asiakkaistamme on varusmiehiä. Uusien alokkaiden tullessa, alkaa bisnes taas pyöriä paremmin, Loukusa sanoo.

RUK järjestää joka vuosi kaksi kolmen kuukauden mittaista kurssia, joille osallistuu jokaiselle 750 upseerioppilasta. Haminaan tutustuu vuosittain pari tuhatta nuorta, sillä upseerioppilaiden lisäksi Haminan varuskunnassa varusmiespalvelusta suoritetaan jääkäri- ja kuljetuskomppanioissa.

Marketti, pari pitsapaikkaa, tietynlainen ravitsemusliike ja sotilaskoti täyttävät upseerioppilaiden tarpeet oikein hyvin.

- Upseerioppilaat Kalle Saarikannas ja Ilkka Särkiö

- Hamina on osoittautunut tosi kivaksi kaupungiksi. Ainoa huono puoli on, että kaupunki on Suomen kulmassa, eli tänne on pitkä matka joka paikasta, tuumaavat upseerioppilaat Kalle Saarikannas ja Ilkka Särkiö.

- Keskusta on tiivis, joten täällä pystyy kävelemään helposti paikasta toiseen. Marketti, pari pitsapaikkaa, tietynlainen ravitsemusliike ja sotilaskoti täyttävät upseerioppilaiden tarpeet oikein hyvin, varusmiehet toteavat.
Puolustusvoimien uudistus tuo lisää varusmiehiä

Tulevaisuudessa Haminan katuja tallaa entistä suurempi joukko varusmiehiä. Puolustusvoimien uudistus yhdistää RUK:n ja Lappeenrannan Maasotakoulun. Vuonna 2015 Maasotakouluun on tulossa yhdessä saapumiserässä noin 400 varusmiestä.

- Kaikki alokkaat aloittavat Haminassa eli heitä tulee saapumiserässä 150-200 enemmän kuin nykyään. Osa saa sitten komennuksen Lappeenrantaan, sanoo Haminan varuskunnan ja RUK:n johtaja eversti Timo Pöysti.

Henkilökunnan määrä Haminan varuskunnassa pysyy uudistuksessa kutakuinkin ennallaan, noin 300:ssa. Puolustusvoimien uudistuksen myötä Haminaan perustetaan maavoimien tutkimuskeskus, jonka mukana kaupunkiin asettuu lisää puolustusvoimien väkeä. He korvaavat hallinnosta ja huoltotukitoiminnasta Lappeenrantaan siirrettäviä työpaikkoja.

Keskukseen tulee maataistelukeskus ja tutkimus- ja kehittämisosasto, joka käsittäisi kaikki aselajit.

- Keskuksella on erittäin merkittävä rooli maavoimallisesti. Se tutkii esimerkiksi maavoimien uudistettua taistelutapaa, Pöysti kertoo.

Keskus tuo mukanaan noin 70 työpaikkaa, joista noin 50 on kohdentumassa Haminaan. Tutkimuskeskuksen jotkut aselajialueet sijoittuvat Hämeenlinnaan.

Haminan varuskunnan voi laskea selviytyjäksi puolustusvoimien uudistuksessa, jossa karsittiin useita joukko-osastoja. Kymenlaaksossa puolustusvoimien uudistus johti Kotkan Rannikkopataljoonan lakkauttamiseen.
 
Peiper kirjoitti:
Tvälups kirjoitti:
Haminan varuskunnan voi laskea selviytyjäksi puolustusvoimien uudistuksessa, jossa karsittiin useita joukko-osastoja

Saas nähdä kuinka pitkään

Lieneekö Haminassa pian maavoimien pienin varuskunta? Utti on toki pienempi, mutta sehän ei mikään tavallinen varuskunta olekaan.
 
Back
Top