Varusmiesten tavaroihin harvoin tarkastuksia

Tvälups

Ylipäällikkö
yle Uutiset Kotimaa 1.7.2013 klo 5:42
Varusmiesten tavaroihin harvoin tarkastuksia

Esimerkiksi paukkupatruunoita voi kulkeutua varusmiesten mukana pois varuskunta-alueelta henkilökunnan tietämättä. Vaarallisempien taisteluvälineiden kuten rynnäkkökiväärien valvonta on kuitenkin pääesikunnan mukaan erittäin tarkkaa.

Mistä on kyse?

Varusmiesten tavaroita tarkastetaan anastusten varalta vain muutamia kertoja vuodessa
Tarkastuksesta voi määrätä vain virkamiesvaltaa käyttävä joukko-osaston komentaja
Taisteluvälineitä löytyy varusmiesten tavaroista vain muutamia kertoja vuodessa

Kesäkuun alussa uutisiin nousi Kotkan Kirkonmaan varuskunnan varusmiesten anastamat taisteluvälineet. Kaksikymmentä Kirkonmaan varusmiestä joutui Kotkassa kuulusteltavaksi ja tutkittavaksi epäiltynä taisteluvälineiden hallussapidosta vastoin sääntöjä.

Varusmiesten tuvista löytyi paukkupatruunoita, kymmeniä oikeita patruunoita, pari kappaletta paukkuvaloilmaisimia ja harjoituskäsikranaatteja.

Karjalan prikaatin esikuntapäällikön, everstiluutnantti Rami Saaren mukaan Vekaranjärvellä tämänkaltaiset tapaukset ovat hyvin harvinaisia.

- Taisteluvälineitä, kuten paukkupatruunoita tai harjoituskäsikranaatteja löytyy varusmiesten tavaroista muutaman kerran vuodessa. Useimmiten kyseessä on esimerkiksi paukkupatruunan kotiinvieminen niin sanotusti muistoksi, kertoo Saari.

Puolustusvoimien pääesikunnan tiedottaja Henrik Gahmbergin mukaan taisteluvälinelöydökset ovat harvinaisia kaikissa Suomen varuskunnissa.
Pienempiä taisteluvälineitä voi olla helppoakin anastaa

Tarkastuksiakin tehdään. Karjalan prikaatin komendantin, yliluutnantti Tuomo Kontusen mukaan tarkastuksen voi määrätä tehtäväksi vain joukko-osaston komentaja, joka käyttää varuskunta-alueella viranomaisvaltaa.

- Tarkastus saatetaan tehdä lomillelähtiessä tai suuren harjoituksen jälkeen, sanoo Kontunen.

Kontusen mukaan tarkastus voidaan tehdä pistokokeena tai jos on syytä epäillä varusmiesten tavaroista löytyvän sinne kuulumattomia välineitä. Joskus tarkastuksesta saatetaan myös ilmoittaa varusmiehille etukäteen.

- Tarkastus voi koskea niin varusmiesten kasseja ja kaappeja kuin autojakin.

Tarkastus saatetaan tehdä lomillelähtiessä tai suuren harjoituksen jälkeen.

- Tuomo Kontunen

Henrik Gahmbergin mukaan on hyvinkin mahdollista, että varuskuntahenkilökunnalta jää huomaamatta joitakin pienempien taisteluvälineiden kuten paukkupatruunoiden anastuksia. Tarkastuksia kun ei tehdä säännöllisesti, vaan lähinnä tarpeen mukaan.

- Esimerkiksi suurissa harjoituksissa kranaatteja tai patruunoita voi tippua vahingossa maastoon, ja joku seuraavaan harjoitukseen menevistä varusmiehistä voi henkilökunnan huomaamatta napata jotain taskuunsa, Gahmberg toteaa.

Rynnäkkökiväärit ja muut vaarallisemmat aseet säilytetään kuitenkin varuskunnissa visusti lukituissa telineissä, joten niiden varastaminen on äärimmäisen harvinaista ja vaikeaa, kertoo Gahmberg.

- Pienempien taisteluvälineiden, kuten juuri paukkupatruunoiden anastaminen voi sen sijaan olla aika helppoakin.
 
Back
Top