Varusmiesten tuvasta löytö: Paukkupatruunoita ja harjoituskäsikranaatteja

Tvälups

Ylipäällikkö
Varusmiesten tuvasta löytö: Paukkupatruunoita ja harjoituskäsikranaatteja
STT-il Maanantai 10.6.2013 klo 15.41

Merivoimien mukaan asia havaittiin, kun yhdestä rinkasta putosi maahan 30 paukkupatruunan pakkaus.
Paukkupatruunoita ei saa säilyttää omassa rinkassa leirien välissä.

Kirkonmaan linnakkeella palvelevat varusmiehet olivat lähdössä leirille tapauksen sattuessa. Tämä johti koko yksikön, noin 120 varusmiehen tupien tarkastukseen.

- Ohjeiden mukaan paukkupatruunoita ei säilytetä leirien välissä omassa rinkassa. Koko tarkastuksessa löytyi vielä 17 irrallista paukkupatruunaa, kaksi harjoituskäsikranaattia, kaksi paukkuvalohälytintä sekä yhdeksän rynnäkkökiväärin kovaa patruunaa, kertoo komentaja Juha-Antero Puistola.

Yksittäisiä patruunoita löytyi sieltä täältä, noin pariltakymmeneltä mieheltä. Puistolan mukaan juttua tutkitaan epäiltyinä varkauksina ja palvelusrikoksina. Varusmiesten kuuleminen alkoi tänään aamulla.

Päivystäjä puuttui asiaan heti eikä tapahtumasta aiheutunut vaaraa kenellekään. Varusmiehet ovat kotiutumassa ensi viikolla.

- Asiaa ei katsota läpi sormien vaan selvitetään perin pohjin, sanoo komentaja.
 
No kyllä minua kylmäisi hivenen, jos sywän rauhan oloissa pojat säilyttäisivät kovia alinomaa repuissaan. Kovien paukkujen "vääränlaisesta" käyttämisestä on rumia ennakkotapauksia. En voi olla kertomatta tapausta kauan sitten: vm-aikana jääkäri js oli klovannut haltuunsa kovia. Me otetiin ne pois, kun sen huomasimme ja nakkasimme kovat Lykynlampeen ja varustoverini ilmoitti, että on vähällä, etteikö hra js lennä perässä. Oi aikoja oi tapoja.
 
Porin prikaatissa spolit suorittivat henkilötarkistuksia ruokalan ovilla metalli-ilmaisimen kanssa aina ampumaleirien ja -näytösten jälkeen.

TKS yhteydessä KHK vahti varusveijarien kaappeja, mutta huolenaiheena olivat enemmänkin huumausaineet ja lääkkeet kuin a-tarvikkeet.

Omavalvonta oli iskostettu syvään ja toverikuri piti huolen siitä, että tuvista ei päässyt muodostumaan pimeitä varastoja.
Keino millä "muistoja" sai hommatuksi oli seuraavanlainen: a-leirillä tehty löytö piilotettiin maastokätköön ja lomalle lähdön jälkeen noudettiin sieltä*.
-Nämäkin löydöt olivat inerttejä a-tarvikkeita, kovien suutareiden osalta toverikurin ansiosta tehtiin asianmukainen ilmoitus sekä kolmiokeko.

*itse en ottanut vaikka mieli tekikin, urahaave firmassa oli siksi kova motivaattori.
 
Tvälups kirjoitti:
Keino millä "muistoja" sai hommatuksi oli seuraavanlainen: a-leirillä tehty löytö piilotettiin maastokätköön ja lomalle lähdön jälkeen noudettiin sieltä*.

Minäkin jemmasin Kiihtelysvaarassa erääseen kuusikkoon hyvän valikoiman kaikkea sotamuistoa, jotka sitten parin päivän kuluttua vlv:llä kävin noutamassa ns. parempaan talteen.

Ei siellä mitään taistelutarvikkeita ollut, sissimuonaa, näkkileipää, työkaluja, kenttälapioita ym. yleishyödyllistä.
 
Back
Top