Ei suomalaisten asema Ruotsin valtakunnassa ollut sen enempää maaorjana olemista kuin sen aikaisilla ruotsalaisillakaan, vaan Suomen alue oli samanlainen maakunta kuin muutkin. Kurjuus oli kohtalaisen tasaista koko porukalle ja kruunu vaati veronsa tinkimättä sekä täysimääräisenä. 1900-luvun fennomaaninen historiankirjoitus on halunnut esittää Ruotsin vallan ajan tapahtumat mystisenä vuosituhantisen Suomen kansan demonisoituna riistona ja orjuuttamisena, joita ne eivät tosiasiassa olleet.
Mielenkiintoinen kysymys sen sijaan on, minkälainen on ollut sen aikaisen suomalaisen tai nykyisen Suomen alueella asuneen ihmisen kansallinen identiteetti ja niin sanottu omakuva. Suomalaisuuden käsite sellaisena kuin se nykymuodossa tunnetaan on luotu vasta 1800-luvulla, jolloin eri kansat ryhtyivät nationalismin huumassa katsomaan itseään kansallisvaltion näkökulmasta ja määrittelemään itselleen kansallista identiteettiä.
Koululaitoksen historianopetuksessa opetetaan aivan liian vähän ja rajoitetusti Ruotsin vallan aikaisista tapahtumista, vaikka ne ovat erittäin tärkeä osa Suomen historiaa. Myös Ruotsin ajan sotahistoria on yhtäläisesti myös suomalaisten sotahistoriaa, jonka luomisesta moni tämänkin foorumin kirjoittelijoiden sukulainen on vastannut hengellään. Puolustusvoimat huomioi tämän vanhan sotahistorian osana joukko-osastojen ja aselajien perinteitä, mutta muu Suomen yhteiskunta ei noteeraa näitä mitenkään. Vain talvisotaa muistellaan.
Huomioiden nykyajan YYA-/punaviher-henkisen koulujen historianopetuksen, en pidä kuitenkaan erityisen yllättävänä sitä, että monista historian tapahtumista halutaan opetuksessa vaieta. Tuskin on pasifismia korostavan punavihreän linjauksen mukaista kertoa Suomen nuorisolle esimerkiksi ajoista, jolloin pohjoismainen yhteistyö koostui sosiaalitukien jakamisen ja etnisten maahanmuuttaja-/seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ajamisen sijaan sotataidollisesti ja -teknisesti ylivoimaisen armeijan, joka laittoi aikanaan varsin suvereenisti koko Euroopan sekaisin ja löi taistelukentillä minkä tahansa vastustajan. Siitäkin huolimatta, että Ruotsin valtakunnan väkimäärä oli vain murto-osa Keski-Euroopan valtakuntien väestöstä. Eräänlaisia talvisodanihme -tyyppisiä tarinoita mahtuu Suomen ja Ruotsin historiaan useita.
Hakkaa päälle! Hacka på!
Tämä puoli on ollut harrastukseni kohteena vuosia. Ruotsin itäisen puoliskon olosuhteet ovat olleet vaihtelevat. Koko skaalaa en käy läpi, mutta esimerkiksi Kustaa II Aadolf oli suopea, ja kansleri Axel Oxenstierna varsin älykäs työpari. Kun ukko kaatui Saksassa, viisivuotiaasta Kristiinasta tuli kuningatar. Uudet neuvonantajat hööpöttivät tytön, ja hän luopui Oxenstiernasta.
Kristiina teki "Putinit", mutta en usko, että hän tiesi paremmasta. Hän aateloi 22-vuotisen valtakautensa aikana 368 aatelissukua lisää, ja etenkin Suomen syrjäseuduilla koko maa oli käytännössä aatelisten hallussa. Koska aatelisto sai kerätä verot läänityksiltään, valtio ajautui kassakriisiin ja aatelin valta kasvoi. Ruotsin suurvalta-asema oli suurimmillaan hänen isänsä kuollessa. Kristiinan aikana Ruotsin itäinen puolisko vajosi kansan osalta hädänalaiseen tilaan. Esimerkiksi Lammilta kerättiin veroina tynnyrikaupalla lahnan
kieliä.
1700-luvulla suomenruotsalaiset upseerit halusivat jo eroon kuninkaasta.
1800-luvulla suomenkielisen väestön, kansan valtavan enemmistön, asema oli karmea, suorastaan hädänalaisessa tilassa. Ei kouluja, ei kirjastoja, ei kulttuuria - teattereita, suomenkielistä kaunokirjallisuutta, ei akateemisia mahdollisuuksia, ei oikeutta käyttää kieltä virallisiin asioihin.
1808-1809 oli onnenpotku. Suomesta tuli valtiollinen yksikkö. Keisari suhtautui myötämielisesti suomalaisuuteen. Muutamassa kymmenessä vuodessa kova porukka teki kaiken uusiksi. Ryssäviha alkoi sitten taas vuoden 1899 manifestista, joten sekään ei ollut turvallinen kortti. Mutta tie itsenäisyyteen oli kylvetty.