Venäjä tarkistaa Baltian maiden itsenäisyystunnustukset

Vonka

Supreme Leader
Venäjän valtakunnansyyttäjä tutkii, tunnustettiinko Baltian maiden itsenäisyys vuonna 1991 Neuvostoliiton lain mukaisesti. Aiemmin Venäjällä on todettu Krimin luovutuksen Ukrainalle olleen laiton.

Venäjän valtakunnansyyttäjä Juri Tšaika on aloittanut tutkinnan Virolle, Latvialle ja Liettualle vuonna 1991 annettujen itsenäisyystunnustusten laillisuudesta. Tutkintaa oli vaatinut kaksi Yhtenäinen Venäjä -puolueen kansanedustajaa, Jevgeni Fjodorov ja Anton Romanov.

Neuvostoliittoon liitetyt Baltian maat julistautuivat uudelleen itsenäisiksi elokuussa 1991, kun vanhoillisten vallankaappausyritys Moskovassa oli loppunut Venäjän presidentin Boris Jeltsinin voittoon.

Neuvostoliito tunnusti Baltian maat itsenäisiksi 6. syyskuuta 1991. Päätöksen teki edellisenä päivänä perustettu Neuvostoliiton valtakunnanneuvosto, jonka tehtävänä oli johtaa maata niinsanottuna ylimenokautena. Joulukuussa sama elin totesi Neuvostoliiton lopetetuksi.

Kansanedustajat Fjodorov ja Romanov kyseenalaistavat sen, oliko valtakunnanneuvoston perustaminen Neuvostoliiton perustuslain mukaista – eli oliko se laillinen viranomainen.

Kaksikko on sitä mieltä, että Baltian maiden itsenäisyyden tunnustaminen oli maanpetosrikos.

http://yle.fi/uutiset/venajan_syyttaja_syynaa_baltian_maiden_itsenaisyystunnustukset/8116146
 
Back
Top