Venäjän ilmasotaharjoituksista useita ilmoituksia pelastuslaitoksille Itä-Suomessa

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 27.3.2014 klo 9:11
Venäjän ilmasotaharjoituksista useita ilmoituksia pelastuslaitoksille Itä-Suomessa
Kansalaiset ovat luulleet valoja taivaalla hätäraketeiksi ja tehneet ilmoituksia esimerkiksi Imatralta, Joensuusta, Kuopiosta, Ilomantsista, Rantasalmelta ja Puumalasta.

Venäjän ilmasotaharjoitukset ovat poikineet pelastusviranomaisille useita ilmoituksia keskiviikkona Itä-Suomessa.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen mukaan sotaharjoituksissa on ammuttu taivaalle harjoituspalloja, jotka ovat jättäneet jälkeensä keltaisen valon taivaalle.

Ilmoituksia tehneet kansalaiset ovat luulleet valoja hätäraketeiksi. Ilmoituksia on tehty esimerkiksi Imatralta, Joensuusta, Kuopiosta, Ilomantsista, Rantasalmelta ja Puumalasta.

Tapauksia epäiltiin vesiliikenneonnettomuuksiksi, jonka vuoksi pelastuslaitokset tarkistivat vesialueita. Hädässä olevista ei kuitenkaan tehty havaintoja.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Seppo Lokka arvioi, että vastaavanlaiset tapaukset ovat harvinaisia.

Puolustusvoimat ei kommentoi asiaa.
 
Silminnäkijä: Venäjä harjoitteli ohjusammuntaa lähellä Lappeenrantaa – tietoa vahvistetaan
Kotimaa | 27.3.2014 | 11:45 | Päivitetty 11:471
Aamulehti, STT

Lappeenrannassa asuva Sami Niemimuukko havaitsi keskiviikkoiltana valoilmiöitä rajan takana Venäjän puolella.

– Naapuri soitti kahdeksan aikaan, että nyt niitä valoja taas näkyy.

Rajan takana oli käynnissä havaintojeni mukaan sotaharjoitus, Niemuukko sanoo.Hän kertoo havainneensa ilmassa olleen maalisoihdun, johon venäläiset ampuivat ohjuksia.

– Aika selvä valo se oli, joka oli maalisoihtu oman armeijatietämykseni mukaan. Melkoisen näköistähän se oli. Näin, kun he ampuivat kaksi ohjusta kohti maalisoihtua. Ensin välähti kerran ja heti perään toisen kerran, minkä jälkeen horisontissa näkyi pieniä liikkuvia pisteitä kohti maalisoihtua.

Todennäköisesti Venäjän sotaharjoituksista johtuneet valoilmiöt aiheuttivat kymmenkunta ilmoitusta Kuopion hätäkeskukseen keskiviikkoiltana. Niitä tuli Pohjois-Karjalasta, Etelä-Savosta ja Etelä-Karjalasta. Pelastuslaitokset kävivät tarkistamassa puolenkymmentä tapausta. Niemimuukon arvion mukaan harjoitus kesti koko keskiviikkoillan.– Jos tulee paljon ilmoituksia, pyritään varmistamaan, onko kyseessä muu kuin hätätilanne. Vastaavia tapauksia ovat olleet Venäjän metsäpalot, joista savua tulee Suomenkin puolelle, sanoo Kuopion hätäkeskuksen vuoromestari Pekka Heikkinen.

Hänen mukaansa automaattisesti ei luoteta ongelman olevan rajantakainen, vaan asiasta halutaan varmuus. Yhteistyötä tehdään myös Rajavartiolaitoksen kanssa.

- Selvitysmahdollisuudet rajan taakse ovat rajalliset, mutta tarvittaessa saadaan ihminen vastaamaan puhelimeen, hän vakuuttaa.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/119...ahella+lappeenrantaa+tietoa+vahvistetaan.html
 
Eipä ole tullut uutisissa aiempina vuosina vastaan. Itä-Suomessa verhot heiluu, köntsät housuissa =)
Kohtahan ne harjoitukset pitäisi loppua, su-ma tienoilla. Saas nähdä minne suunnistavat, Joensuuhun?
 
yle 27.3.2014 klo 13:55
Rajavartiolaitos Venäjän sotavoimien harjoituksesta:
Ei mitään tavallisesta poikkeavaa

Venäjän ilmasotaharjoitukset poikivat pelastusviranomaisille kymmenkunta ilmoitusta keskiviikkona itäisessä Suomessa. Rajavartiolaitoksen näkemyksen mukaan vastaavia harjoituksia järjestetään vuosittain.
Pelastuslaitokset kertoivat keskiviikkoiltana saaneensa useita ilmoituksia taivaalla nähdyistä hätäraketeista. Myöhemmin selvisi, että kyse on venäläisten sotaharjoituksista.

Rajavartiolaitoksella on ollut vastaavia havaintoja useana vuonna aiemmin. Rajavartiolaitoksen tulkinnan mukaan kyseessä on Venäjän sotavoimien ja asevoimien säännöllisistä vuosittaisista harjoituksista.

– Kyseessä olisi meidän käsityksen mukaan ilmamaalin ampumaharjoitukset. Tämä vuodenaika on tietojemme mukaan harjoittelulle tyypillistä aikaa, rajavartiolaitoksen esikunnan tilanne- ja riskianalyysikeskuksen majuri Kimmo Tiainen kertoo.

Pelastuslaitoksille ilmoitetut havainnot ovat saaneet luultavasti alkunsa Laatokan pohjoispuoleiselta alueelta.

– Harjoitukset saattavat näkyä hyvinkin laajalla alueella riippuen kelistä ja maalien korkeudesta. Meidän näkemyksen mukaan kyse ei ole mistään normaalista poikkeavasta, Tiainen rauhoittelee.
 
Oudot valopallot hämmensivät
Ilmasotaharjoituksista useita vääriä hälytyksiä
il Torstai 27.3.2014 klo 18.10

Kuopiossa asti näkyneet valoilmiöt työllistivät pelastuslaitosta


Iltalehden lukija kuvasi ilma-ammuntojen maalilaitteen. Hänen mukansaa kyseiset "valopallot" ovat rajan tuntumassa tuttu näky.

Pelastuslaitos sai keskiviikkoiltana useita turhia hälytyksiä itärajan kaupungeissa Venäjän ilmasotaharjoitusten näkyessä myös Suomen taivaalla. Monet hätänumeroon soittaneet luulivat valoilmiöitä vesialueilta lähetetyiksi hätäraketeiksi, mikä työllisti huomattavasti pelastuslaitosta.

- Hätäpuhelun perusteella pelastuslaitos etsi Kallavedestä mahdollista hätäraketin laukaissutta venettä myöhään keskiviikko-iltana, Pohjois-Savon pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jukka Koponen vahvistaa.

Raajavartiolaitoksen rajaturvallisuusasiantuntija, majuri Kimmo Tiaisen mukaan kyse ei ole mistään normaalista poikkeavasta, vaan Venäjän ilmavoimien säännöllisistä harjoituksista Laatokan alueella.

- "Valopallot" ovat ilma-ammuntojen maalilaitteita, joita kohden ilma-alukset harjoittelevat, majuri Tiainen selventää.

Pelastuslaitoksella ei muisteta tällaisia hätäpuhelusumia aiheutuneen aikaisemmin Venäjän armeijan ilmasotaharjoituksista, mutta koska harjoitukset ovat majuri Tiaisen mukaan säännöllisiä ja jokavuotisia, hän epäilee kirkkaan sään olleen syynä moniin havaintoihin Suomen puolella.

- Käsityksemme mukaan sotaharjoituksia ei käydä sen lähempänä Suomen rajaa kuin aikaisemminkaan, majuri Kimmo Tiainen rauhoittelee.

Aiheettomia hälytyksiä on tullut muun muassa Imatralla, Lappeenrannassa, Kuopiossa ja Ilomantsissa. Iltalehdelle soittaneen silminnäkijän mukaan näytti siltä, että lentokoneesta olisi ammuttu ohjuksia valomaaleja kohden.
 
Eipä ole tullut uutisissa aiempina vuosina vastaan. Itä-Suomessa verhot heiluu, köntsät housuissa =)
Kohtahan ne harjoitukset pitäisi loppua, su-ma tienoilla. Saas nähdä minne suunnistavat, Joensuuhun?

Selailepas tätä foorumia vähän tarkemmin. Hätääntyneiden kansalaisten yhtydenottoja viranomaisiin on tullut tänä vuonna runsaasti aiempaan nähden:
-on ilmoitettu Metron-tukun edustalla vartioivista sotilaista Vantaalla
-on ihmetelty ja ilmoitettu panssarivaunuista Vuosaaressa/H:ki
-on ilmiannettu lentokoneiden liikennehdistä Turku-Tampere-Helsinki -akselilla

että taitaapa olla muuallakin maassa vattat kuralla, savet pöksyissä ja heiluntaa muissakin kuin verhoissa?
 
Osa Venäjän ilmatilaa suljettiin sotaharjoitusten vuoksi

Venäläinen Suhoi SU-27-hävittäjä kuvattuna vuonna 2008.
Norwegian Air Force
Julkaistu: 27.3.2014 20:04

Venäjän sotaharjoitus on herättänyt huomiota myös Suomen puolella. Se on myös haitannut lentoliikennettä.

Venäjä ilmoitti keskiviikkona lyhyellä varoitusajalla sotaharjoituksista, jonka vuoksi Venäjän ilmatilaan asetettiin osittaisia lentorajoituksia. Ylen mukaan muun muassa Air Francen lento Shanghaista Pariisiin joutui muuttamaan reittiään kesken lennon ja teki ylimääräisen välilaskun Hampuriin.

Finavia sai myös keskiviikkona tiedon lentorajoituksista, mutta keskiviikkonka kello 14.45 Venäjä ilmoitti purkaneensa rajoitukset.

Tosin voihan olla kyseessä Venäjän tai Suomenkin ilmavoimien normaalit harjoituslennot.

- On ihan normaalia, että valtio voi asettaa lentorajoituksia tiettyjen lentopintojen yläpuolelle sotaharjoitusten vuoksi, kertoo Finavian lennonvarmistusliiketoiminnan johtaja Raine Luojus IS:lle.

Suomesta itään suuntautuneille lennoille ei keskiviikon lentorajoituksilla ollut vaikutusta.

Huolestuneita havaintoja

Ukrainan kriisi on saanut myös kansalaiset huolestumaan lentokonehavainnoista. Muun muassa keskiviikkona Joensuusta ilmoitettiin "useista ristikkäisistä" suihkukoneiden tiivistymisvanoista Mutalahden kohdilla itärajalla*.

- Siitä kulkee normaali lentoreitti itään. Tosin voihan olla kyseessä Venäjän tai Suomenkin ilmavoimien normaalit harjoituslennot, rauhoittelee Luojus.

Todennäköisesti Venäjän sotaharjoituksista johtuneet valoilmiöt aiheuttivat kymmenkunta ilmoitusta Kuopion hätäkeskukseen keskiviikkoiltana.
Niitä tuli Pohjois-Karjalasta, Etelä-Savosta ja Etelä-Karjalasta. Pelastuslaitokset kävivät tarkistamassa puolenkymmentä tapausta.

- Jos tulee paljon ilmoituksia, pyritään varmistamaan, onko kyseessä muu kuin hätätilanne. Vastaavia tapauksia ovat olleet Venäjän metsäpalot, joista savua tulee Suomenkin puolelle, sanoo Kuopion hätäkeskuksen vuoromestari Pekka Heikkinen.

Hänen mukaansa automaattisesti ei luoteta ongelman olevan rajantakainen, vaan asiasta halutaan varmuus. Yhteistyötä tehdään myös Rajavartiolaitoksen kanssa.

- Selvitysmahdollisuudet rajan taakse ovat rajalliset, mutta tarvittaessa saadaan ihminen vastaamaan puhelimeen, hän vakuuttaa.

Timo Myllyniemi/IS - STT

*Nähneet mörköjä. Vanhempani asuvat ko. alueella ja eivät ole havainneet ylimääräistä ilmatoimintaa. Viikko-kaksi takaperin kylläkin, mutta eilen eivät.
 
Back
Top