Turvapaikan hakeminen on jokaiselle kuuluva ihmisoikeus. Oikeus hakea turvapaikkaa on kirjattu muun muassa YK:n ihmisoikeusjulistukseen ja EU:n perusoikeuskirjaan.
Suomella on velvollisuus varmistaa, että oikeus hakea turvapaikkaa toteutuu kaikissa tilanteissa - myös itärajaa koskevissa päätöksissä.
Oikeus hakea turvapaikkaa, palautuskielto ja joukkokarkotuksen kielto ovat EU-oikeuden ja Suomen oikeusjärjestyksen keskeisiä periaatteita.
Suomella on velvollisuus turvata kaikkien Suomen lainkäytön piirissä olevien ihmisten oikeus hakea turvapaikkaa ja varmistaa, että palautuskieltoa ei loukata.
Tämä tarkoittaa sitä, että turvapaikkahakemukset on vastaanotettava ja arvioitava asianmukaisesti riippumatta siitä, mistä turvapaikkaa hakevat ihmiset ovat kotoisin tai miten he ovat Suomen rajalle saapuneet.
Palautuskielto tarkoittaa sitä, että ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Palautuskielto on Suomea kaikissa tilanteissa ehdottomasti velvoittavaa oikeutta.
Valtiolla on velvollisuus turvata ihmisen aito ja tehokas pääsy turvapaikkamenettelyyn. Tämän ovat todenneet myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja Euroopan unionin tuomioistuin useassa kohtaa ratkaisukäytäntöään.
Oikeutta hakea turvapaikkaa ei voi loukata edes laajamittaisen maahanmuuton rajoittamisen nimissä.
Sisäministeriössä valmistellaan itärajalle rajavartiolain mukaisia rajoitustoimia.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu painottaa, että oikeutta hakea turvapaikkaa ei saa loukata. Aidon ja tehokkaan pääsyn turvapaikkamenettelyyn on säilyttävä kaikissa tilanteissa.
Koska Suomessa rajanylityspaikkojen väliset etäisyydet ovat jo lähtökohtaisesti suuria, voi esimerkiksi rajanylityspaikkojen sulkeminen vaikeuttaa turvapaikan hakemista siinä määrin, että se saattaa loukata ehdotonta palautuskieltoa ja joukkokarkotuksen kieltoa.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu, Helsinki. 5 837 tykkäystä · 1 puhuu tästä · 25 oli täällä. Yhdenvertaisuuden puolesta - syrjintää vastaan För likabehandling- mot diskriminering
www.facebook.com