Venäjän tiedustelupalvelun tekemät salamurhat ulkomailla

johan6

Kenraali
BAN
Kuten aina tapauksissa joissa laitetaan ns. "iso koneisto" selvittämään valtiollisen tason rikoksia löytyy yleensä myös syylliset. Se saadaanko tekijät tuomituiksi on jo toinen asia. Vaikka todisteet olisivat 100 %:sti kiistattomia ne kielletään/niihin vastataan valehtelemalla julkisesti. Toisaalta läheskään aina ei salamurhiin syyllistyneen valtion johto halua erityisemmin edes peitellä tekoja. Salamurhien tarkoituksena on sekä pelotella potentiaalisia kohdehenkilöitä ja toisaalta osoittaa että Venäjän tiedustelupalvelu kykenee toimimaan myös ulkomailla. Jopa niin avoimesti että murhien yhteydessä käytettyt radioktiiviset aineet, hermomyrkyt jne. ovat sellaisia joita mikään muu kuin valtiollinen toimija (=tarkkaan tiedetyt laboratoriot jne.) ei ole mahdollisuutta saada haltuunsa.

Briteillä on kokemusta Venäjän tiedustelupalvelun rikollisesta toiminnasta pitkältä ajalta sekä useiden julkisesti tunnettujen tapausten pohjalta.

Nyt on saatu selvyys viimeisimmästä, Britanniaan loikanneen entisen venäläisen turvallisuuspalvelun agenttiin Skripal'iin ja hänen tyttäreensä kohdistuneesta salamurhan yrityksestä..Uhrit selvisivät murhaiskusta hengissä vain hyvällä onnella sekä äärimmäisen tehokkaan hoidon ansiosta.
Venäläinen ex-agentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija joutuivat novitshok-myrkytyksen uhreiksi maaliskuussa Britanniassa. Maan poliisi uskoo nyt selvittäneensä, ketkä olivat myrkytyksen takana.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201807192201083534_ul.shtml
Skripal'eihin kohdistuneen hermomyrkkyiskun jälkeen samaan hermomyrkkyä käytettiin kuolettavalla tavalla myös täysin ulkopuolisia kohtaan. Mahdollisesti propagandan vuoksi tai tutkinnan harhauttamiseksi.
Muun muassa The Guardian kertoo, että poliisi uskoo nyt tunnistaneensa Skripalien myrkyttäjät, jotka olivat The Guardianin siteeraaman Press Associationin mukaan venäläisiä. Lähteen mukaan viranomaiset ovat päässeet epäiltyjen jäljille valvontakameran kautta. Lisäksi viranomaiset ovat verranneet valvontakameralla näkyvien ihmisten henkilöllisyyksiä samoihin aikoihin Britanniaan matkanneiden ihmisten henkilöllisyyksiin. Näiden perusteella viranomaiset ovat lähteen mukaan varmoja, että myrkytyksen tekijät olivat venäläisiä.

New York Times kertoi muutama päivä sitten, että myrkytyksen taustalla olisi saattanut olla Venäjän sotilastiedustelu GRU.

Putinin/Venäjän tekemät salamurhat ei ole suinkaan ainutlaatuisia tapauksia. Samanlaisia keinoja käytti Neuvostoliiton aikoina myös generalissimus Stalin. Toisaalta Venäjän diktatuuri toimii niin omassa maassaan sekä ulkomailla aivan samoilla metodeilla kuin aikoinaan Hitler rakentaessaan hirmuvaltaansa Saksassa 1930-luvulla.
Stalinin johtaman suuren terrorin aikana NKVD nousi valtioksi valtion sisällä ja sen lonkerot ulottuivat syvälle yhteiskuntaan koskien kaikkia elämänalueita. Stalin käytti NKVD:tä terrorin työvälineenä ja se teloitti ja vei Gulag-vankileireille miljoonia ihmisiä[1]. Suuresta vankimäärästä johtuen NKVD saattoi ryhtyä urakoitsijana suuriin julkisiin rakennushankkeisiin, kuten Stalinin kanavan rakentamiseen.
Salainen poliisi toimi aktiivisesti myös ulkomailla. GUGB:n agentit kidnappasivat venäläisemigranttien valkoisen armeijan komentajan, kenraali Jevgeni K. Millerin Pariisissa vuonna 1937. Miller teloitettiin myöhemmin Moskovassa. GUGB:n agentti murhasi marxilaisen toisinajattelijan Lev Trotskin Meksikossa vuonna 1940.
https://fi.wikipedia.org/wiki/NKVD
https://fi.wikipedia.org/wiki/GRU
https://historianet.fi/sota/toinen-maailmansota/hitlerin-saksalaiset-vastustajat
 
Jatketaan tätä topic'ia oheisella, alunperin BBC:n, uutisella Ukrainasta...
IS 23.7.2018
Toukokuun lopulla Ukrainassa lavastettiin venäläistoimittaja Arkadi Babtshenkon salamurha. Viimeisen päälle hiottu suunnitelma toteutui tismalleen ohjekirjan mukaisesti, mutta motiivit suuren näytelmän taustalla ovat olleet hämärän peitossa.
Kyseessä ei ollut pelkästään Babtshenkon turvallisuus ja todellisen murhan estäminen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC pitkässä reportaasissaan. Ukrainan turvallisuuspalvelun toteuttaman operaation tavoitteena oli myös saada haltuun Venäjän laatima 47 nimeä sisältävä tappolista.
Dokumentti oli mahdollista saada vain ja ainoastaan pidättämällä murhakäskyn antanut asevalmistaja Boris Herman, jolle lista toimitettiin Babtshenkon kuoleman jälkeen.
Asiasta on aiemmin kertonut myös Radio Free Europe.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005766559.html
... tuskin tässä on vielä kaikki mitä kyseiseen tapaukseen liittyy.

Toki tällaiset asiat herättävät tietynlaista mielenkiintoa muuallakin. Todennäköisesti erilaiset uhkatekijät myös vaihtelee maakohtaisesti. Jokainen varmasti ymmärtää miksi tällaisia tapauksia nousee esille Ukrainassa ja Britanniassakin.

Eikä liene epäilystäkään siitä että seuranta ja ns. "yhteiskunnallinen kuri" on tällä hetkellä vielä tiukempaa Venäjällä sisäisesti. Kaikkien tiedossa on kuinka vielä Jeltsinin aikoina tapahtunut mielipiteiden vapaus ja yleinen avoimuus on Putinin valtakauden myötä palautunut vähintäänkin yhtä tiukasti varautuneisuudeksi kuin kommunismin viimeisinä vuosina Neuvostoliitossa. Ollaan ikäänkuin siirtymässä Stalinin hallintokaudelle.

Suomen osalta tilanne lienee myös mielenkiintoinen..
 
Viimeksi muokattu:
Olin siinä käsityksessä että nämä salamurhat hoitaa Vympel eikä SVR?
 
Back
Top