Venäläiset sota-aiheiset tv-sarjat

Laamanator

Eversti
Venäjällä on viime vuosien aikana tehty lukuisia varsin patrioottisen propagandistisia ja asevoimien saavutuksia ylistäviä moderneja tv-sarjoja. Näiden teema ajoittuu Novgorodin ajoilta nykypäivään ja väsymätöntä sankaritaistelua käydään milloin pahoja ruotseja vastaan, tuhmia turkkilaisia vastaan tai absoluuttista pahuutta edustavia fasisteja vastaan. Välillä taistellaan nykyaikana tsetseeniseparatisteja vastaan.

Teemojen painopiste on suuressa isänmaallisessa sodassa (2. mms), jossa erityisesti sankarikaupunki Leningrad puolustautuu faskistisia saksalaisia ja suomalaisia natseja vastaan.

Tämän tyyppisiä Venäjän sotilaallista voimaa glorifioivia TV-sarjoja on tehty varmaan miljoona erilaista, mutta alla pari suositusta illan rattoisaksi ohjelmaksi:

Desantnyi batja eli desanttipatja (2009)

Desanttipatja on maahanlaskujoukkoja (VDV) ja sen suuria saavutuksia ylistävä n. 60- ja 70-luvun vaihteeseen sijoittuva tv-sarja, jossa pitkän uran tehnyt vanha desanttikenraali muistelee edesottamuksiaan 30-luvulta alkaen. Sarjan alkuvaihe käsittelee sotilasuran alkua puna-armeijassa ja sankarillista taistelua suomalaisia fasisteja vastaan. Juonen edetessä vastustaja vaihtuu saksalaisiin fasisteihin. Taistelutekniset suoritukset yltävät lähes Rambon tasolle.

Alla olevassa desanttipatjan pätkässä kohdasta 32:40 alkaen näytetään partisaani-isku suomalaisten linjojen takana sijaitsevaan pesulaan, jossa lotat pesevät pyykkiä ja Suomea käsittelevän osuuden päävihollisen roolia esittävä suomalainen hurja hiihtopartio on saunomassa. Homma menee melkein niin kuin rambossa kaikkine puukon heittelyineen ja muine temppuineen.

Kohdan väitetään kuvaavan 1942 tehtyä iskua IV AK:n alueella sijainneeseen pesulaan, jonka oli tarkoitus olla kostoisku suomalaisten aikaisemmin suorittamasta iskusta Petrovi Jamin huoltokeskukseen. Sarjassa isku on kostoisku suomalaisten iskusta kenttäsairaalaan.


Severnyi front eli pohjoinen rintama (2012)

Hurja akenttiseikkailu fasistisia valkobandiitteja vastaan, jossa sankarillinen tiedustelujoukko suorittaa tiedustelu- ja iskuosastotehtäviä suomalaisten linjojen takana. Sarja huipentuu Saimaan kanavan sulkujen räjäyttämiseen ja saksalaisten mustapukuisten natsien vakoojakoulun paljastumiseen Laatokan saaresta. Suomen antifasistinen komitea suositteli elokuvaa ja kehui sitä samalla "parhaaksi koskaan talvisodasta tehdyksi elokuvaksi".


Tällaisten tv-sarjojen massamainen tekeminen ja esittäminen liittynee osaltaan Venäjän asevoimien uudistushankkeeseen ja sen rekrytointitarpeeseen. Samalla buustataan kansallista itsetuntoa.

Sarjoihin ei ole saatavilla tekstityksiä, joten venäjän kielen perusteet ovat tarpeen, mikäli aikoo jotenkin pysyä juonessa mukana.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top