http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001943463.html
Laiton tiedustelu Suomessa laajaa
Hallintovaliokunta toteaa lausunnossaan, että ulkomaisten tiedusteluorganisaatioiden Suomeen Suomessa kohdistama tiedustelu
”jatkuu edelleen laajamittaisena perinteisenä luonteeltaan pitkäkestoisena ja jatkuvana henkilötiedusteluna.” Samalla vakoilu on siirtynyt merkittävästi myös tietoverkkoihin.
– Väkilukuun suhteutettuna Suomeen pysyvästi sijoitettujen ulkomaalaisten tiedustelu-upseereiden määrä länsimaissa on yksi suurimmista. Hallintovaliokunta katsookin, että laittoman tiedustelun torjumiseksi suojelupoliisin on kyettävä tekemään lähivuosina lisääntyviä panostuksia teknisiin järjestelmiin, henkilöstöönsä ja sen erityisosaamiseen, valiokunnan lausunnossa todetaan.
Valiokunnan mukaan valtiolliset ja muut toimijat pyrkivät tietoverkkojen välityksellä hankkimaan aktiivisesti poliittiseen päätöksentekoon ja merkittäviin tuotekehitysinnovaatioihin liittyvää tietoa.
– Verkkovakoilulta ja verkkovaikuttamiselta suojautumiseen ja siihen puuttumiseen – kansallisen turvallisuuden suojelemiseksi – tarvitaan maassamme verkkotiedustelulainsäädäntöä kiireellisesti sekä siviilitiedustelun että sotilastiedustelun alueilla, valiokunta linjaa lausunnossaan.
Sen mukaan ulkomaisen tiedustelun keskeisimpiin päämääriin kuuluvat Suomen politiikan ennakoiminen ja päätöksiin vaikuttaminen. Säännöllisesti on myös havaittu pyrkimyksiä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. Tietojen hankintaa ja vaikuttamisyrityksiä kohdistetaan etenkin päätöksiä valmisteleviin ja niitä toteuttaviin tahoihin.
– Valiokunnalle esitetyn tiedon mukaan muutaman viime vuoden aikana on Suojelupoliisin tietoon tullut konkreettisia tapauksia pyrkimyksistä vaikuttaa muun muassa Suomen energiapoliittiseen päätöksentekoon ja siihen liittyvään yleiseen mielipiteeseen.
Valiokunta ei kuitenkaan lausunnossaan kerro, minkälaisista tapauksista on kysymys.
Valiokunta nostaa esiin myös venäläisten kaksoiskansalaisuuden, kun se puhuu Suomessa tapahtuvasta laittomasta tiedusteluista.
Kaksoiskansalaisuutta on pidetty Suomen kannalta turvallisuusuhkana. Venäjä esimerkiksi voi halutessaan vaikuttaa Suomessa asuvien kansalaistensa kautta Suomen asioihin. Suomen kansalainen voi joutua toimimaan Suomen etujen vastaisesti.
– Esimerkiksi kaikki Venäjän kansalaiset ovat kaksoiskansalaisuudesta riippumatta Venäjän lakien mukaan velvoitettuja auttamaan Venäjän turvallisuusviranomaisia, valiokunta toteaa.