Veriplasma

OldSkool

Kapteeni
Veriplasman käyttöönoton tuloksista oli mielenkiintoinen kuvaus kirjassa "Blood, Tears and Folly - An objective look at World War II" josta oheinen vapaasti käännettynä.


Yli 60% Pearl harborin ilmahyökkäyksen aiheuttamista vammoista olivat palovammoja. IT-tykkimiehistöt olivat rynnänneet tykeille pyjamissaan tms, pukematta suojavarusteita. (suuri) osa näistä palovammoista olisi ollut fataaleja, ilman erästä onnekasta sattumaa.

Kesäkuussa 1940 eräs New yorkin lääkäri organisoi vapaaehtoisen verenluovutuskampanjan, Englannin ja Ranskan auttamiseksi. Rahaa lahjoitettiin kampanjalle ja kukaan lääkäreistä, sairaanhoitajista tai 18 000 säännöllisestä luovuttajasta ei saanut rahallista korvausta. Tästä luovutuskampanjasta kehittyi uusia menetelmiä erottaa, jäädyttää, kuivattaa tai varastoida veriplasmaa.

Luovutuskampanjan seurauksena 750 pulloa kuivatettua veriplasmaa oli saapunut Hawajille vain kuusi viikkoa ennen Pearl Harborin ilmahyökkäystä. Ilmahyökkäyksen jälkeen Pearl Harborin pormestari kannusti pitämään verenluovutuksen käynnissä, määräämällä, että liikennerikkomussakot voi maksaa luovutetulla verellä.

Monet Pearl Harborin palovammauhreista saivat (ensi?)hoidoksi uutta Standard Dry Plasma -pakkausta, jossa oli pullollinen kuivatettua plasmaa ja pullollinen steriiliä vettä. Korkkimekanismi irrotettiin ja sisällöt sekoitettiin, ja liuoksen määrä laskettiin käyttäen yksinkertaista taulukkoa, jonka oli kehittänyt Lontoolainen lääkäri ilmapommitusten aikaan.
 
Tuosta jäi mietityttämään yksi asia eli kampanja oli organisotu Ranskan ja Engalnnin auttamiseksi, niin miksi tuo veriplasma oli sapunut Havaijille?

Muistan myös lukeneeni (siinä jutussa ei mainittu näitä taustoja menetelmälle), että uusi veriplasman käyttömenetelmä pelasti monen hengen siellä ja alkuun suurepi ongelma kuin veriplasman riittäminen oli steriilin veden riittämättömyys. Sitä ei oltu varastoitu näin isoa katastrofia varten ja etenkään tätä uutta mentelmää varten. Vettä löytyi kuitenkin pienissä erissä eri paikoista (laivojen, jotka eivät uponneet varastoista, varuskunnista, terveysasemilta, kylien terveydenhoitajilta) ja se saatiin riittämään kunnes lisää saatiin täydennyksinä.
 
Back
Top