Veroparatiisikohu

Vonka

Supreme Leader
Avaan ketjun tälle. Panamasta vuodetusta datasta löytyvät Islannin pääministeri ja Ukrainan presidentti, mutta vielä en tiedä onko Poro vai Janu..

Islannista ilmoitettiin jo, että ennenaikaisia vaaleja vaaditaan.

Current and former world leaders in the data include prime ministers of Iceland and Pakistan, the president of Ukraine,

Tutustukaa.

https://panamapapers.icij.org/20160403-panama-papers-global-overview.html
 
Sivut kaatui heti kättelyssä kaksi kertaa. Latauksia on varmaan ihan kohtuullisesti.
 
Jotta jokainen tietään mistä on kyse niin:

Vuodettuja asiakirjoja 11,5 miljoonaa

Ylen MOT:n mukaan sadat tutkivat toimittajat ovat saaneet haltuunsa 11,5 miljoonaa vuodettua asiakirjaa.
Vuoto on peräisin panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta. Yli 40 maassa toimiva yhtiö on maailman suurimpia veroparatiisipalveluita tuottavia yrityksiä.
Tietovuoto on MOT:n mukaan tähän asti suurin.
Alkujaan asiakirjat sai haltuunsa saksalainen Süddeutsche Zeitung. Lehti on jakanut aineiston kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n kanssa.
Ylii sata tiedotusvälinettä on tutkinut asiakirjoja kuukausia.
Ylen MOT ja Spotlight käsittelevät tietovuotoa televisiolähetyksissään alkavalla ja sitä seuraavalla viikolla.
http://www.satakunnankansa.fi/raha/vuodettuja-asiakirjoja-115-miljoonaa/
 
MOT: Nordea toiminut aktiivisesti veroparatiiseissa

Finanssikonserni Nordea on Ruotsin finanssivalvonnan varoituksista huolimatta toiminut aktiivisesti veroparatiiseissa kuten Panamassa ja Brittiläisillä Neitsytsaarilla. Asiasta kertoo Ylen MOT-ohjelma. Paljastus on osa massiivista tietovuotoa.

Tietovuodon mukaan Nordean Luxenburgin-yksikkö olisi vuosina 2004–2014 perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille.

Vuodettujen asiakirjojen mukaan veroparatiisiyritysten rakenteet ovat monimutkaiset ja niiden johdossa on panamalaisia bulvaanijohtajia. Yritysten oikeiden omistajien eli Nordean asiakkaiden nimet eivät ole päätyneet julkisiin rekistereihin, MOT kertoo.

Salaisista asiakirjoista kuitenkin paljastuu, että Nordean perustamien veroparatiisiyhtiöiden oikeat omistajat ovat varakkaita yksityishenkilöitä Baltiasta ja Pohjoismaista, myös Suomesta.

MOT muistuttaa, ettei veroparatiisiyhtiön omistaminen ole laitonta. Sen sijaan jos yhtiöstä tai sen varoista ja investoinneista ei kerrota omistajan kotimaan veroviranomaisille, tapaus voi muuttua laittomaksi veronkierroksi.
STT
 
Meillä tuskin edes vesilasiin. Suomessa kun on tarpeeksi iso rosvo, et näe kuin varpaat verhon takaa ja tutkinta loppuu siihen. Meillähän on sitä varten oikein oikeuskansleri ja valtakunnansyyttäjä, jotka pelaavat pasianssia pitkissään aina siihen asti, kunnes pitää pelastaa jonkun tarpeeksi isokenkäisen perse.

Mutta maailmalla on maita, joissa tapahtuu, koska yhtiöt saattavat olla ristissä siten, että meksikolainen huumeraha, Putin ja vaikkapa joku Cameronin faija yhdistyvät samaan bisnekseen. Kyse on korruption nimistä.
 
Meillä tuskin edes vesilasiin. Suomessa kun on tarpeeksi iso rosvo, et näe kuin varpaat verhon takaa ja tutkinta loppuu siihen. Meillähän on sitä varten oikein oikeuskansleri ja valtakunnansyyttäjä, jotka pelaavat pasianssia pitkissään aina siihen asti, kunnes pitää pelastaa jonkun tarpeeksi isokenkäisen perse.

Mutta maailmalla on maita, joissa tapahtuu, koska yhtiöt saattavat olla ristissä siten, että meksikolainen huumeraha, Putin ja vaikkapa joku Cameronin faija yhdistyvät samaan bisnekseen. Kyse on korruption nimistä.

Eikös Esko Aho ole menossa pankiin joka on käytännössä putinin käsissä ...?
 
Jättimäinen tietovuoto: Näin Putin pyörittää varoja lähipiirinsä kautta - Rotenbergit mainittu
Sunnuntai 3.4.2016 klo 23.13

Brittiläinen The Guardian julkaisi sunnuntai-iltana kattavan artikkelin veroparatiiseissa liikutelluista kahdesta miljardista dollarista, joiden jäljet johtavat Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

Lehden mukaan jättimäinen tietovuoto paljastaa veroparatiiseissa tehtyjä salaisia kauppoja ja lainoja, jotka ovat tehneet Putinin lähipiiristä satumaisen rikkaan.

Asiakirjoista ei ilmene presidentin itsensä nimeä, mutta rahojen siirrot paljastavat hänen ystäviensä ansainneen miljoonia kaupoista, jotka eivät käytännössä olisi olleet mahdollisia ilman Putinin suojelusta. Myös Putinin perhe on hyötynyt lähipiirin rahoista. The Guardianin mukaan vaikuttaakin siltä, että lähipiirin rahat ovat olleet Putinin käytettävissä.

Vuodetut asiakirjat ovat peräisin panamalaisen asianajotoimiston Mossack Fonsecan tietokannasta. Kyseinen lakitoimisto on maailman neljänneksi suurin veroparatiisipalveluita tarjoava yhtiö.

Paras ystävä

Yksi tietovuodon paljastamista Putinin lähipiiriläisistä on hänen paras ystävänsä Sergei Roldugin, joka on muun muassa Putinin vanhemman tyttären Marian kummisetä.

Ammattimuusikko Rolduginin valvontaan on Guardianin mukaan sijoitettu vähintään 100 miljoonan dollarin edestä omaisuutta, mahdollisesti enemmänkin. Muusikko itse on kieltänyt olevansa liikemies, mutta kuitenkin hän omistaa 12,5 prosenttia Venäjän suurimmasta tv-mainostoimistosta, jonka liikevaihto on yli 800 miljoonaa puntaa.

Lisäksi mies omistaa osuuksia venäläisestä kuorma-autovalmistajasta, Pietarin yksityisestä Rossiya-pankista sekä eräästä kyproslaisesta yrityksestä.

The Guardianin mukaan asiakirjat paljastavat useita tapoja, joilla Putinin lähipiiri liikuttelee rahaa veroparatiiseissa. Veroparatiisien käytössä ei ole sinänsä mitään laitonta, mutta lehden mukaan lähipiirin toimissa on muun muassa useita keksityiltä vaikuttavia liiketoimia, monien miljoonien maksuja epämääräisistä konsulttipalveluista sekä toistuvia suuria korvaussummia väitetyistä perutuista liiketoimista.

Esimerkiksi vuonna 2011 Putinin parhaan ystävän Rolduginin yhtiö osti oikeudet 200 miljoonan dollarin lainaan yhdellä dollarilla.

- Tämä ei ole liiketoimintaa, vaan vaikutelma liiketoiminnasta, minkä tarkoituksena on jatkuvasti siirtää ja piilottaa varoja, rahanpesun asiantuntijaAndrew Mitchell kommentoi BBC:lle.

Vuosikymmenten arvoitus

Spekulaatiot Putinin henkilökohtaisesta omaisuudesta ovat jatkuneet jo lähes vuosikymmenen ajan. Vuonna 2007 hänen omaisuudekseen arvioitiin vähintään 40 miljardia dollaria.

Vuonna 2010 Yhdysvaltojen diplomaattilähteet ehdottivat, että Putin säilyttää omaisuuttaan lähipiirinsä avulla, sillä presidentti ei virallisesti omista mitään, mutta pystyy hyödyntämään ystäviensä omaisuutta. Putinin lähipiiri omistaa käytännössä kaiken öljy- ja kaasutuotannon Venäjällä.

Putin itse on kehottanut venäläisiä tuomaan rahansa ulkomailta kotiin, vaikka itse toimii päin vastoin. Guardian huomauttaa, että myöskään lukuisat muut Putinin ystävät eivät kotiuta rahojaan: asiakirjoista paljastuu, että muun muassa Suomessakin tutut Gennadi Timtšenko sekä Arkadi ja Boris Rotenberg hyödyntävät veroparatiiseja.

Putinin virallinen tiedottaja Dimitri Peskov kieltäytyi kommentoimasta Putiniin kohdistuneita syytöksiä. Viime viikolla Peskov ilmoitti, että länsimaiset vakoojat valmistelivat "tietohyökkäystä" horjuttaakseen Venäjää ennen vaaleja.

Lähde: The Guardian

http://www.theguardian.com/news/201...-money-hidden-offshore?CMP=Share_iOSApp_Other
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016040321361578_ul.shtml
 
Katos vaan. Ei ihan mikä tahansa pikku tietovuoto :)

Vielä kun olisi Suomessa päätynyt jollekin luotettavalle journalistiselle pelaajalle. MOT on niin monta kertaa jäänyt kiinni osatotuuksista ja omasta agendastaan...

Mieluummin odotan vaikka Talouselämän/sanomien taloustoimittajien arvioits kun ne toivottavasti kohta saadaan.

Pitääpä huomenna lukea mitä kolmannella kotimaisella kirjoitetut aviisit kertoo.
 
Islannin pääministeri mukana jättipaljastuksessa – maata uhkaa hallituskriisi
Julkaistu: 3.4. 22:36
IETOVUOTO
Islannin istuva pääministeri jätti ilmoittamatta omistuksensa veroparatiisiyhtiössä, joka hallinnoi hänen vaimonsa miljoonaomaisuutta.
Maailman tiedotusvälineet julkaisivat sunnuntai-iltana ensimmäisiä tietoja valtavasta tietovuodosta, joka paljastaa lukuisten valtionpäämiesten kytköksiä veroparatiisimaihin perustettuihin yhtiöihin. Istuvista valtionjohtajista mukana on Islannin pääministeriSigmundur David Gunnlaugsson, jonka kerrotaan omistaneen Brittiläisillä Neitsytsaarilla sijaitsevan yhtiön yhdessä vaimonsa kanssa.

Brittilehti The Guardianin mukaan pariskunta hankki Wintris-nimisen sijoitusyhtiön vuonna 2007 Gunnlaugssonin asuessa silloisen avopuolisonsa ja tulevan vaimonsa kanssa Lontoossa. Dokumenttien mukaan pariskunta käytti yhtiötä sijoittaakseen miljoonien dollarien omaisuutta, jonka varakkaasta autokauppiasperheestä tuleva vaimo oli perinyt.


VUONNA 2009 Gunnlaugsson nousi finanssikriisin pahasti runteleman Islannin edistyspuolueen johtajaksi. Toukokuussa 2013 tiukalla talouskurilla ja kotimaansa edulla kampanjoinut Gunnlaugsson valittiin maan pääministeriksi.

Pääministeri ei ole missään vaiheessa kertonut yritysomistuksestaan poliitikkojen sidonnaisuusilmoituksissa. Nyt Islannissa mietitään, onko Gunnlaugsson tai hänen vaimonsa voinut hyötyä taloudellisesti hallituksen tekemistä päätöksistä.


POLIITTISET vastustajat ovat jo ehtineet vaatimaan Gunnlaugssonin eroa ja Islantiin uusia vaaleja paljastuksen jälkeen. Entinen pääministeri Johanna Siguradottir vaati seuraajaltaan selitystä ja kehotti tätä eroamaan, jos ei onnistu palauttamaan kansalaisten luottamusta nopeasti.

– Emme voi sallia tällaista. Islanti näyttäisi aivan banaanitasavallalta. Kukaan ei väitä hänen käyttäneen pääministerin asemaa yhtiötä auttaakseen, mutta tällaista epäilyä ei pitäisi päästää syntymään, totesi puolestaan entinen valtiovarainministeri Steingrimur Sigfusson Guardianille.


SEKÄ Gunnlaugsson että hänen vaimonsa ovat kiistäneet väärinkäytökset ja vakuuttavat ilmoittaneensa aina tulonsa asianmukaisesti Islannin veroviranomaisille. Pääministerin kanslian lausunnossa osakkaaksi vaimon firmaan lähtöä kutsutaan virheeksi.

– Heille molemmille oli aina selvää, että kyse oli pääministerin vaimon omistuksista, lausunnossa todettiin.
Johannes Kotkavirta
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001151281.html
 
Väittävät, että Islannin pääministeri heitti pyyhkeen kehään. Varmistusta odotellessa.
 
Yle: Veroparatiisivuodossa ilmi tunnettuja nimiä – Leo Messikin mukana
TALOUS JULKAISTU 03.04.2016 23:59
Ylen mukaan Panamassa paljastuneessa veroparatiiseja koskevassa tietovuodossa on tullut esiin liuta tunnettuja nimiä.
Aikaisemmin on kerrottu, että aineiston mukaan veroparatiiseja ovat käyttäneet esimerkiksi 12 valtion päämiestä ja yli sata vallanpitäjää ympäri maailmaa.
Yle kertoo, että tietovuodossa paljastuneiden asiakirjojen mukaan veroparatiisiyhtiön omistavat esimerkiksi Saudi-Arabian kuningasSalman ibn Abd al-Asis, Ukrainan presidentti Petro Poroshenkosekä Georgian entinen pääministeri Bidzina Ivanishvili.
Tutkinnassa on noussut esiin myös argentiinalainen jalkapallotähtiLionel Messi. Messi joutuu Espanjassa oikeuden eteen verovilppiepäilyjen vuoksi. Vuodossa Messi liitetään yhtiöön, joka ei ole tullut Espanjan viranomaisten tutkinnassa esille.
Tietovuoto liittyy myös kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan lahjusskandaaliin.
 
...ja sitten herää kysymys, että kuinka korkealla Nordean johdossa on tiedetty ja sallittu tällainen käytäntö.

Virallinen totuushan tulee tietysti olemaan, että tämä oli yksikön X johdon hyväksymä juttu. Mahdollisesti syy kaadetaan jonkun jo ulos kengityn niskaan. Mutta haiseehan tämä.
 
Olisiko KRPn aika näyttää kykenevän massiiviseen korruption poistoon hallituksen rattaista? Luulen, että monessa maassa voi käydä massamainen lakoaminen eliitin joukoissa, taikka sitten tämä painetaan villaisella ja tiedetään, että aivopesty kansa syö mitä tahansa.
 
Back
Top