Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Vihtavuoren ruutitehtaalla Laukaassa räjähdysvaara – laaja evakuointi käynnissä

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Laamanator, 10.07.2013.

 1. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,319
  Pisteet:
  316
  Laukaan Vihtavuoren tehtailla on yhä räjähdysvaara, kertoo pelastuslaitos. Pelastuslaitoksen mukaan Laukaan Vihtavuoren kaikki asukkaat evakuoidaan.

  Evakuoitavalla alueella asuu noin 3 500 ihmistä, kertoo aluepäällikkö Hannu Kouhia Keski-Suomen pelastuslaitokselta. Poliisi on kiertänyt asunnoissa ovelta ovelle kertomassa räjähdysvaarasta. Vihtavuoresta siirretään parhaillaan ihmisiä kohti Laukaan keskustaa. Heidät sijoitetaan muun muassa Laukaan kouluille.

  Räjähdysvaaran takia Jyväskylän ja Laukaan välillä on suljettu ajoteitä, ja kaikki liikenne Vihtavuoren taajaman suuntaan on suljettu.

  Uhkaava tilanne tehtailla alkoi myöhään tiistai-iltana, kun tehtaan jätesäiliöissä tapahtunut kemiallinen reaktio aiheutti räjähdysvaaran. Tehtaan alueella liikkunut vartija havaitsi, että yhdestä jäteainetta sisältävästä säiliöstä nousi höyryä.

  Tehtaalla savuava räjähdevalmistaja Forcitin kontti sijaitsee varastoalueella vallitetussa tilassa. Jos kontti syttyy palamaan, voi palo levitä vieressä oleviin kontteihin. Lähimpään asuinrakennukseen on jätekontilta matkaa noin 1,4 kilometriä. Tehtaan tuotantorakennukset ovat kontista noin 300 metrin päässä.

  Jätekontista nouseva savu on vesihöyryä ja typen oksideja, kerrotaan Forcitilta STT:ltä. Savuava kontti on noin yhden kuution eli tuhannen litran kokoinen. Kontissa säilytetään räjähdysaineen valmistuksessa muodostuvaa jätettä, kuten ammoniumnitraattia ja prosessiöljyjä.

  Säiliötä tutkitaan Puolustusvoimien robotin avulla.

  Pelastuslaitos tarkkaili tehdasta yön yli. Palo jätesäiliössä merkitsisi suuren onnettomuuden mahdollisuutta. Aamuun tultaessa tilanne näytti rauhoittuneen, mutta nyt pelastuslaitos tiedottaa, että räjähdysvaara on edelleen olemassa.

  "Voi olla, että sinne on päässyt jotain epämääräistä ainetta, joka aiheuttaa reaktion", sanoi aluepäällikkö Hannu Kouhia Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

  Kouhian mukaan vastaavia tilanteita on ollut vuosien mittaan aiemminkin.

  Vihtavuoren tehdas on Suomen ainoa ruutitehdas. Tehtailla valmistetaan muun muassa ammuksia ja räjähteitä.

  Tehdasalue on entinen valtion ruutitehdas. Nyt tehtaan omistaa ranskalainen Eurenco, joka on ollut aikeissa luopua kannattamattomasta tehtaasta, ellei ostajia ei löydy.

  Tehdasalueella on sattunut 2000-luvulla muutamia räjähdyksiä. Yksi ihminen kuoli vuonna 2002, kun ruutitehtaalla räjähti 20 kiloa puristimella ollutta ruutia.

  http://www.hs.fi/kotimaa/Vihtavuoren+ruutitehtaalla+Laukaassa+r%C3%A4j%C3%A4hdysvaara++laaja+evakuointi+k%C3%A4ynniss%C3%A4+/a1373337906624
   
 2. Caveman

  Caveman Kersantti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  257
  Tykkäykset:
  86
  Pisteet:
  16
  No onhan tämäkin yksi tapa lopettaa ruutitehdas Suomessa. Pamautetaan koko tehdas samantien taivaan tuuliin. Tulee olemaan aikamoinen pamaus, jos 40 tonnia räjähteitä pamahtaa kerralla...
   
 3. Mainos 4. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle Uutiset Kotimaa 10.7.2013 klo 12:11
  Evakuointi etenee varusmiesten avulla - robotti tutkii konttia

  Pelastuslaitoksen mukaan kontin tilanne on edelleen epävakaa. Syytä räjähtävien aineiden vääränlaiseen varastointiin ei tiedetä.

  Keski-Suomen poliisista kerrotaan, että yli 2 000 Laukaan Vihtavuoren asukasta evakuoidaan alueelta räjähdysvaaran vuoksi, eikä alueen asuntoihin ole pääsyä.

  Kaksi kolmasosaa ruutitehtaan lähistön ja Vihtavuoren asukkaista on saatu evakuoitua, kertoi komisario Arto Rajala Keski-Suomen poliisista viranomaisten järjestämässä tiedotustilaisuudessa kello 11 jälkeen.

  Evakuointi jatkuu edelleen. Evakuointioperaatio on Rajalan mukaan kohtuullisen työläs, ja poliisi on pyytänyt avukseen varusmiehiä Keuruun varuskunnasta. Alueella työskentelee nyt 30 poliisia ja 29 varusmiestä. Paikalla on myös linja-autoja, joilla evakuoituja kuljetetaan pois alueelta.

  Turvaetäisyys mahdollisesta räjähdyspaikasta on 1,5 kilometriä. Asiantuntijat arvioivat, onko aluetta myöhemmin tarvetta laajentaa.

  Operaatiota johtaa Keski-Suomen pelastuslaitos. Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Hannu Kouhia kertoo, että Keuruun pioneerijoukkojen pomminpurkurobotti tutkii, miten räjähdysvaaran aiheuttanut kemiallinen reaktio kontissa etenee.

  Pelastuslaitoksen edustajan mukaan robotti tutkii kontissa meneillään olevaa reaktiota ja myöhemmin myös kontin lämpötilaa.

  Tilanne kontissa on edelleen epästabiili, eikä sitä ole saatu vakautettua, tiedotustilaisuudessa kerrottiin. Konteissa ja varastossa olevien räjähteiden määrä vastaa 110 tonnia TNT-räjähdettä.

  Pelastuslaitoksen mukaan syytä räjähtävien aineiden väärään varastointiin ei tiedetä. Vielä ei tiedetä, oliko kyse inhimillisestä virheestä.
   
 5. KIM

  KIM Majuri

  Liittynyt:
  07.05.2010
  Viestejä:
  1,077
  Tykkäykset:
  1,332
  Pisteet:
  156
  Ylen nettiuutisissa on ollut jo tuntikaupalla uutinen jonka mukaan yhdessä telamiinassa on 10000 kg tönttöä. Kovia telluja tekevät Vihtavuorella. Samoin jossakin kontissa on 110000 kg samaa kamaa. Isoja kontteja siis myös. Tai sitten kesätyttöjä tekemässä juttuja.
   
 6. Caveman

  Caveman Kersantti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  257
  Tykkäykset:
  86
  Pisteet:
  16
  Juu... Luin tämän Jessikkan tekemän uutisen. Eivät kesätoimittajat näemmä osaa enää edes nimeään kirjoittaa :doh:
   
 7. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,426
  Tykkäykset:
  6,569
  Pisteet:
  1,286
  IS sentään onnistui säätämään tuon muotoon "10 000 telamiinan verran räjähteitä".
   
 8. Kaukovittuilija

  Kaukovittuilija Kapteeni

  Liittynyt:
  26.11.2012
  Viestejä:
  828
  Tykkäykset:
  36
  Pisteet:
  76
  Selvästi on yle-uutisten toimittajat valikoita siviilipalveluspuolelta.
   
 9. muhvetti

  muhvetti Kersantti

  Liittynyt:
  18.07.2010
  Viestejä:
  294
  Tykkäykset:
  14
  Pisteet:
  16
  Vai tulikohan uutinen STT:ltä?
   
 10. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Tilanne ohi ja isänmaallinen paukku jäi suutariksi.

  Hyvä niin, mutta tulipa samalla testattua keskikokoisen taajaman evakuointia. Jossakin muussa ketjussahan siitä oli vääntöä talvella, että onko jonkin itäsuomalaisen rajapitäjän tyhjentäminen mahdollista. Minä liputin sen olevan mahdollista, mutta moni puisteli päätään ja totesi muutaman tuhannenkin ihmisen siirtämisen olevan kutakuinkin tekemätön paikka.

  Nyt testattiin ja homma onnistuu muutamassa tunnissa. Uskon, että toimii vieläkin paremmin, jos kerrotaan vanjan olevan Tuupovaaran kirkolla 12 tunnin kuluttua ja halukkaita kehotetaan siirtymään lännemmäksi.
   
 11. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,958
  Tykkäykset:
  24,073
  Pisteet:
  1,286
  Juu juu, ja tiedät kirjoittaessasi aivan hyvin, että aivan yks yhteen homma ei mene noin.
   
 12. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Juu juu, ei mene ei.

  Vihollinen tulee aina idästä ja tuupovaaralaiset sen varsin hyvin tietävät. Todennäköisesti valtaosa olisi evakuoinut itsensä jo paljon ennen virallista lähtökäskyä.
   
 13. yrjö

  yrjö Kenraali

  Liittynyt:
  29.01.2012
  Viestejä:
  2,650
  Tykkäykset:
  3,176
  Pisteet:
  636
  Takahikiä josta 50% suomalaisista ei ole edes kuullu ja josta suurin osa päivätöissä tai lomareisulla ja ei liikennettä. Eikä sen puoleen oikein mitään. Jos tollasta tuppukylää ei kytät ja intti onnistu evakuoimaan tunneissa niin kyl silloin oltais aika heikoilla kantimilla liikkeellä.
   
 14. Mainos 15. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Minikopteri tarjosi ainutkertaista videokuvaa Vihtavuoren operaatiosta
  is: 10.7.2013 22:49

  - katso video http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288581422707.html

  Pelastuslaitoksella oli ensimmäistä kertaa minikopteri apuna. Katso kopterin kuvaama video korkeuksista vaarallisesta kontista.

  Pelastuslaitos käytti Vihtavuoren räjähdysvaarallisessa tilanteessa apuna armeijan robotin lisäksi myös minikopteria, jossa oli kamera.

  - Se oli meillä ensimmäistä kertaa tositoimissa käytössä. Voisi kuvailla, että on aika ainutkertaista, että pelastustoimi käyttää tällaista minikopteria, kertoo tilannejohtaja Pauli Nurminen Pelastuslaitokselta.

  - Aikaisemmin ei tietojeni mukaan ole kukaan pelastustoimessa tällaista käyttänyt, hän lisää.

  Pienoishelikopteri osoittautui erittäin arvokkaaksi avuksi.

  - Se oli erittäin tärkeä, saimme kuvaa kohteesta turvallisesti. Meillä toki oli mahdollisuus käyttää armeijan robottia, mutta nyt saimme myös lintuperspektiivi tähän.

  Kopteri oli yksityisen yrittäjän, josta tuli myös henkilö vastaamaan minikopterin käytöstä.

  Vihtavuoren vaarallinen tilanne kesti useita tunteja, mutta ratkesi lopulta noin kahdeksan aikaan illalla, kun vaarallinen kontti saatiin erilleen muista konteista.
   

Jaa tämä sivu