Voiko autokoulu, intti tai karateharrastus johtaa rikostutkintaan?

Creidiki

Ylipäällikkö
BAN
Foorumin aktiiveille on jo varattu oma siipi Sörkasta
https://yle.fi/uutiset/3-10025407
Menet autokouluun tai armeijaan. Lataat puolustusvoimien sivuilla vapaasti saatavilla olevan tietokoneellesi. Olet aktiivisesti mukana ampumaurheiluseuran toiminnassa tai harrastat itsepuolustuslajeja.Oikeusoppineet pelkäävät, että oikeusministeriössä voisivat mahdollistaa edellä mainituissa tapauksissa rikostutkinnan käynnistämisen.
 
Sehän on selvää että 'syyllisille' löytyy aina syy kiinniottoon ja kevyeen rankaisuun ja jos lakeja ei tahdo löytyä niin tehdään uudet takautuvina...:alien:

ps. ikkunallinen selli olisi kiva.
 
Voiko autokoulu, intti tai karateharrastus johtaa rikostutkintaan? Näin pelkäävät oikeusoppineet, jos terrorismilait kiristyvät
Esitetyt kiristykset terrorismilakeihin uhkaavat perus- ja ihmisoikeuksia, sanovat oikeusoppineet. Samanlaista kritiikkiä on esitetty myös tiedustelulakeja kohtaan.

Terrorismi
17.1.2018 klo 11:11

Menet autokouluun tai armeijaan. Lataat puolustusvoimien sivuilla vapaasti saatavilla olevan Sotilaan käsikirjan(siirryt toiseen palveluun) tietokoneellesi. Olet aktiivisesti mukana ampumaurheiluseuran toiminnassa tai harrastat itsepuolustuslajeja.

Oikeusoppineet pelkäävät, että oikeusministeriössä valmisteilla olevat tiukennukset terrorismilakeihin voisivat mahdollistaa edellä mainituissa tapauksissa rikostutkinnan käynnistämisen.

Terrorismirikoksia pohtinut työryhmä esittää, että terrorismiin liittyvän koulutuksen vastaanottaminen ja itseopiskelu kriminalisoitaisiin. Rikoslakiin tehtäisiin myös kymmenkunta muuta lisäystä, muun muassa terrorismirikoksen tekemistä varten tapahtuvan matkustamisen edistäminen säädettäisiin rangaistavaksi.

Tammikuun alussa lausuntokierrokselta palannut mietintö kirvoitti lukuisia lausuntoja, joissa ehdotettuja muutoksia kritisoidaan kovin sanoin.

Lausunnon antoivat muun muassa Lakimiesliitto, Asianajajaliitto, Tuomariliitto, kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin sekä rikosoikeuden professori Sakari Melander. Yhteensä lausuntoja tuli reilut 20.

Terrorismirikoksien laajentamista koskevan työryhmän mietinnön(siirryt toiseen palveluun) sanamuodot ovat oikeusoppineiden mukaan liian epämääräisiä. Näillä muotoiluilla terroristinen tarkoitus olisi kytkettävissä hyvin arkipäiväiseenkin toimintaan.

Poliisin perusteluiksi esitutkinnan aloittamiselle voisikin riittää esimerkiksi autokouluun osallistuminen, sillä viime aikoina terroritekoja on tehty ajamalla autolla väkijoukkoon.

Armeijassa puolestaan opetetaan sotataitoja. Sotilaan käsikirja sisältää perusteita sotilaan taitoihin. Ampuma- tai itsepuolustuslajiharrastus on sekin laveassa mielessä rinnastettavissa terroristiseen tekoon valmistautumiseen.

Rikkoo perus- ja ihmisoikeuksia – kuten muutokset tiedustelulakiin

Suurimpana huolena oikeusoppineilla ei ole se, että lueteltu toiminta johtaisi rikostuomioon, vaan se, että jo epäily riittää rikostutkinnan käynnistämiseen.

Esitutkinta taas mahdollistaa muun muassa salaisten pakkokeinojen kuten televalvonnan ja -kuuntelun käytön. Salaisista pakkokeinoista ei välttämättä tarvitse ilmoittaa kohteelle.

Vähäisin perustein aloitetut rikostutkinnat ja salaisten pakkokeinojen käyttö uhkaisivat yksilön perus- ja ihmisoikeuksia, kritisoivat oikeusoppineet lausunnoissaan.

Hyvin samanlaista kritiikkiä on esitetty myös oikeusministeriössä parhaillaan valmisteltavia tiedustelulakeja kohtaan. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi tiistaina, että hän aikoo esittää hallitukselle perustuslain muuttamista nopeutetulla aikataululla tiedustelulakien takia.

Myös terrorismirikoslakien muutoksilla on kiire, sillä niiden pitäisi olla voimassa jo syyskuussa 2018. Hallituksen esitys pyritään saamaan eduskunnan käsiteltäväksi vielä kevään aikana.

EU edellyttää muutoksia, mutta ei näin laajoja, sanovat kriitikot

Oikeusoppineet korostavat lausunnoissaan, että terrorismin estämiselle ja keskeyttämiselle on hyväksyttävät ja painavat perustelut, mutta ne eivät pidä toivottavina kaikkia esitettyjä muutoksia rikos-, poliisi- ja pakkokeinolakeihin.

Uusien rikosten kriminalisointiin pitäisi suhtautua pidättäytyväisesti, kirjoittaa lausunnossaan Martin Scheinin.

Lakimiesliitto toteaa, että jotkut ehdotetuista lainsäädäntömuutoksista saattavat aiheuttaa varsin suuria näytöllisiä ongelmia. Poliisin mukaan terrorismirikosten toteennäyttäminen on jo nykyisellään vaikeaa.

Asianajajaliiton lausunnon mukaan "rikoslain perusperiaatteet, kuten tarkkarajaisuus, ennustettavuus ja ylipäätään kriminalisoinnin tarpeellisuus, näyttävät olevan ilmeisessä vaarassa, kun pohditaan terrorismirikoksia". Asianajajaliitto korostaa myös sitä, että käsitystä lakimuutosten todellisista vaikutuksista ei ole.

Tuomariliiton lausunnossa puolestaan todetaan seuraavasti: "pelättävissä on, että 'vääränlaista' tietoa etsinyt henkilö voi helpommin kuin muun tyyppisten rikosten kohdalla joutua aiheettomasti epäillyksi ja syytetyksikin kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten".

Professori Sakari Melander taas kiinnittää huomiota muun muassa siihen seikkaan, että matkustuksen kriminalisointi on merkityksellinen liikkumisvapauden ja Suomen kansalaisen maahansaapumisoikeuden kannalta.

Lausuntokierrokselta palannut mietintö liittyy Euroopan unionissa annettuun terrorismirikosdirektiiviin, joka edellyttää muutoksia myös kansalliseen lainsäädäntöön. Kriittisten lausuntojen mukaan näin laajat muutokset eivät ole tarpeellisia.
https://yle.fi/uutiset/3-10025407
 
Aina löytyy joku kirjanoppinut, tai asiantuntija, jonka ideologia vastaan jokin asia sotii. Lausunnot ovat sen mukaisia.

Samanmieliset sitten kernaasti julkaisevat näitä.
 
Tutkinta nyt vasta tarkoittaa että selvitetään onko rikosta tapahtunut. Olen minäkin sellaisia kirjoja tilannut että en hämmästyisi jos Supon miehet tulisivat käymään kahvilla.
 
Täyttä pskaaa tuo Ylen artikkeli, noin niin kuin ihan journalistisessa mielessä. Otsikossa esitetään väitteitä ja luodaan uhkakuva, kerrotaan kaikkien antaneen lausuntoja, mutta otsikon uhkakuvaa ei kenenkään suuhun laiteta, vaan luodaan mielikuva, että se on kaikkien lausujien yhteinen/usean lausujan huoli ("näin pelkäävät oikeusoppineet").

Jutussa ennen karateharrastuksia, armeijan käymistä, ampumaharrastus tai autokouluväitteitä aloitetaan viittauksella Terrorismirikoksia laajentamista koskevan työryhmän mietinnön mukaan sanamuodot ovat oikeusoppineiden mukaan liian epämääräisiä. Näillä muotoiluilla terroristinen tarkoitus olisi kytkettävissä hyvin arkipäiväiseenkin toimintaan. Kyseisessä 222 sivuisessa dokumentissa ei noista asioista mainita sanallakaan. Asepalvelus -sana esiintyy dokumentissa kerran, mutta eri asiayhteydessä.

Rehellisesti sanottuna tuo artikkeli on silkkaa propagandaa, jossa annettuja lausuntoja leikataan ja liitetään johdatellen haluttuun mielikuvaan, joka ei välttämättä ole lähelläkään lausujan alkuperäistä asiasyhteyttä. Otsikon väitteet ja artikkelin maalamat uhkakuvat ovat toimittajan itsensä keksimiä, jotka hän laittaa "oikeusoppineiden" suuhun.

Yllättäen jutun kommenttiosiokaan ei ole auki.

Linkki dokkariin
http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/...vin_taytantoonpano.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 
"professori Martin Scheinin sekä rikosoikeuden professori Sakari Melander. "

Ei tarvitse enempää sanoa.
 
Joopajoo sentään. Enemmän olisin huolissani suuryrityksistä joilla *on* paljon enemmän tietoa kuin omilla viranomaisillamme. Mikä pahinta, niillä ei ole vastuuta kuten on nähty Helsingin Sanomien kohdallakin. Moraalittomalla ja kansakunnan turvallisuutta vaarantavalla toiminnalla voi olla "Oyj:n hallituksen varaukseton tuki".

Mutta maamme turvallisuudesta vastaavat, niillä on iso vastuu ja tuntevat sen koko ajan. Niin kauan kuin kyseisestä aiheesta vastaavien instanssien toimintaa ei politisoida vaan toimintaa ohjaa puhdas järki niin ei ole ongelmia.

Mitenkäs innokas politisoija Martin Scheinin on, kun minä arvaan niin
haluaisi tähän maahan poliittisen poliisin?
 
Viimeksi muokattu:
Voi miten hienoa, ilmeisesti minäkin olen sitten potentiaalinen terroristien kouluttaja :LOL:
 
Eikös meillä lähetetty 900 000:lle potentiaaliselle terroristille oikein kirje kotiin? Tietävät vielä, missä asumme. Hämäämme vain, kun lapsemme hyvin hoidamme ja haemme marketista maitoa pipo päässä. Radikaaleja kaikki tyynni...
 
Tästä lehtiotsikosta on aivan turha provosoitua. Kyllähän kaikesta saa kärjistyksiä tehtyä kun oikein ponnistelee, mutta tuollaisen mustat pilvet eivät oikeesti tule kasaantumaan ainakaan reserviläisaktiivin päälle.
 
Sallinette veljet että ihmettelen erästä asiaa miten ihmeessä vuosia Italiassa asuneelta Professori Martin Scheininiltä pyydetään enään lausuntoja ja vielä enemmän ihmettelen kun lausunnon pyytäjä on Suomen Eduskunta eikö sentään yksi tärkemmistä perusteista pitäisi olla että asuu Suomessa? Koskeehan nuo lait joita säädetään vain Suomessa asuvia ei niitä jotka asuvat Italiassa?

Noin vertailun vuoksi luulen tuntevani Suomen ja osaan kielen jotenkuten mutta jos annan lausunnon Pihtiputaan koulukuljetuksista tai melkein mistä tahansa luulen että olen lähes kaikesta arkielämästä Suomessa pihalla kuinlumiukko, näin käy vaikka olisi syntynytkin Suomessa ja asunut osan elämästään, asioista ja elämästä toisessa maassa vieraantuu yllättävän nopeasti ja käy kuten siirtolaiselle kuva kotimaasta jää siksi joka tilanne oli lähtöhetkellä, näin käy vaikka yhteydet olisi kuinka tiiviit.
Tästä syystä minä en enään kovinpaljon kirjottele, seuraan toki mitä te kirjoittelette:solthum:
 
Ja kunhan homma etenee kunnon Euvostoliitoksi, niin joukkohaudassa, syvällä synkän metsän siimeksessä, voit levätä rauhassa samanmielisten kanssa...

Vitsi, vitsi(tosin ei mikään hauska sellainen...).
 
Back
Top