Voisiko luoti olla myös hylsy?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja JOKO
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

JOKO

Ylipäällikkö
BAN
Nyt en jaksa piirtää, mutta tuli mieleen idea hylsyn ampumisesta. Miksi normaalia luotia ei ole jatkettu ruutitilan muodostavalla putkella? Luodin muodostaman putkilon voisi joko puristaa takapäästään umpeen tai pään tukkeeksi voisi laittaa nysän hylsyn. Tällainen kivääri vaatisi tietysti normaaliin verrattuna muutoksia, eli ruutikaasut pitäisi laskea piipusta pois ennen luotia. Sopivasti reikiä piipun päähän ajaisi ehkä asian.

Etuina tällaisessa näkisin patruunoiden keveyden. Luodin kärkiosa voisi olla normaalia kevyempi, koska mukana lentävä "hylsy" toisi luotiin massaa.
 
En nyt jummarra ajatustasi pakokaasujen poislaskusta ennen hylsyä, mutta ei anneta sen haitata!

Tuossa pohdintaa/mallityyppejä:
G11 http://world.guns.ru/assault/de/hk-g11-e.html http://fi.wikipedia.org/wiki/Heckler_%26_Koch_G11 http://en.wikipedia.org/wiki/Heckler_%26_Koch_G11

Metal Storm http://en.wikipedia.org/wiki/Metal_Storm

Gyrojet http://en.wikipedia.org/wiki/Gyrojet

ja KVG lisää...
 
Tvälups kirjoitti:
En nyt jummarra ajatustasi pakokaasujen poislaskusta ennen hylsyä, mutta ei anneta sen haitata!

No se luodin peräosa tuskin pysyy läjässä piipusta poistumisen jälkeen, jos sen seinämien vahvuus on jopa niukempi, kuin nykyisillä hylsyillä. Piipunsuulla ruutipaine puhaltanee tämän ihmeluodin palloksi, kun häntäpää on vielä tiiviisti piipussa, mutta edempänä oleva osa on jo ilman piipun antamaa tukea. Siksi paine pitää laskea pois ennen luodin poistumista piipusta.

Tämä luoti olisi siis nykyisen patruunan pituinen tai jopa pidempi. Suurin osa luodista olisi kuitenkin tyhjää täynnä, kun ruuti olisi palanut.

Käytännössä tällainen luoti muistuttaisi nykyistä varsijousen nuolta.
 
Eli tällainen lyhyempänä ja ilman siipiä:

varsijousi2PE_hi.jpg
 
Systeemi mahdollistaisi sinänsä simppelin mekanismin, kun hylsynpoistoa ei tarvitse järjestää. Laatikko olisi täysin umpinainen, jolloin aseen sisään ei pääsisi likaa ja luotettavuus saataisiin maksimiin.

Viiden sekunnin insinööriajattelulla saan silmiini sarjatuliaseen, joka toimii piippurekyylillä ja jossa on mainittu pakokaasujen esipurku toimimassa "suukiihdyttimenä" eli pistämässä piippuun liikettä. Ymmärtääköhän kukaan ajatustani. Toinen vaihtoehto on normaalihko kaasumäntä, jossa kaasukammio purkaa kaasut eteenpäin tulppana toimivan männän liikuttua taaksepäin ja avattua eteenpäin avautuvan suurehkon purkuaukon.

Edit: Wikipedian tietoa "suukiihdyttimestä" eli muzzle boosterista
 
Toisaalta tarvitaan jokin keino ampumattoman tai laukeamattoman patruunan poistamiseen piipusta. Siksi myös hylsyttömässä G11-kiväärissä oli eräänlainen "hylsynpoisto", vaikka sitä ei normaalisti mihinkään käytetty. Voisi tietysti ajatella, että patruunanpoisto tapahtuu lipasaukon kautta: lipas irti ja räkätään. Hieman hankalaa, mutta ei mahdotonta.
 
Ja mikä saa sinut ajattelemaan, ettei moinen ole tullut kenenkään muun mieleen aiemmin ja ettei asiaa olisi tutkittu ja kokeiltu ja todettu hauskaksi ajatukseksi mutta ei kenttäkelpoiseksi?
 
JOKO kirjoitti:
Nyt en jaksa piirtää, mutta tuli mieleen idea hylsyn ampumisesta. Miksi normaalia luotia ei ole jatkettu ruutitilan muodostavalla putkella?

Etuina tällaisessa näkisin patruunoiden keveyden. Luodin kärkiosa voisi olla normaalia kevyempi, koska mukana lentävä "hylsy" toisi luotiin massaa.

No tuollaisia hylsyttömiä patruunoita ja niitä käyttäviä aseita on kyllä jo valmistettu mutta tulokset eivät olleet hyviä.

http://www.winchestercollector.org/guns/volcanic.shtml
 
Mosuri kirjoitti:
No tuollaisia hylsyttömiä patruunoita ja niitä käyttäviä aseita on kyllä jo valmistettu mutta tulokset eivät olleet hyviä.

http://www.winchestercollector.org/guns/volcanic.shtml

Tuo nyt on ikivanha kuriositeetti. Nykytekniikalla saataisiin varmasti parempaa jälkeä aikaiseksi. Uskon kyllä itsekin, että luoti-hylsy-kombo ei ole aerodynaamisesti ja ballistisesti optimaalinen eikä erikoisuudella saavuteta riittäviä etuja perinteisiin patruunoihin nähden.
 
Hylsystä on pyritty eroon jo pitkään. Asiallahan on toki selvät ansionsa, mutta se on hankala toteuttaa. Pari lisäongelmaa edellä mainittujen lisäksi tulee mieleen:

-Tiivistys. Hylsy hoitaa tämän näppärästi, mutta hylsytön ase kärsii helposti kaasuvuodosta sulun kautta. Ongelma on tosin saatu ratkaistua monissa aseissa.
-Piippukitka. Ontto luoti laajenisi piipun sisäseinämää vasten. Tämä lisää kitkaa ja todennäköisesti myös kulumista. Ehkä luodin voisi mitoittaa alimittaiseksi, jolloin se laajenisi ammuttaessa piippuun. Näinhän toimi Minie-luoti jo aikoja sitten.
 
Ratkaisu on keksitty jo aikaa sitten: cal .177

https://www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=cal+.177&ie=utf-8&oe=utf-8
 
Back
Top