VRLeaks

pstsika

Haukka
VR myöntää tutkineensa työntekijänsä toimia salaa
13.3.2012 21:16


VR myöntää tutkineensa yhden työntekijänsä toimia tämän tietämättä. VR kertoi tiistai-iltana tiedotteessa toimittaneensa tästä selvityksen poliisille. Työntekijän toiminnan tutkiminen ajoittuu kevääseen 2009. Enempää tiedotteessa ei asiasta kerrota.

Yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuu ei kommentoinut asiaa STT:lle.
"Kun asia on poliisin selvitettävänä ja asia on kesken, meillä ei ole siihen tiedotteeseen mitään lisättävää", Lehtipuu sanoi.

VR:n poliisille selvittämät tutkintatoimet ajoittuvat aikaan ennen nykyisen toimitusjohtajan Mikael Aron aloittamista tehtävissään. Aro aloitti kesällä 2009 ja tutkintatoimet ajoittuvat kevääseen. Maaliskuussa silloinen hallintojohtaja Pertti Saarela valittiin vt. toimitusjohtajaksi Aron tuloon asti.

Myös Saarela kieltäytyi kommentoimasta asiaa STT:lle. Hän toimii nykyään VR:llä divisioonanjohtajana.
Niukkasanaisesta tiedotteesta ei selviä, miten työntekijän toimia on tutkittu tai miksi.
VR vakuutti ainakin perjantaina, että kaikki valvonta, jota sen turvallisuusyksikkö on tehnyt yhtiön työntekijöiden kotien lähistöllä, on ollut täysin laillista ja valvotut ovat tienneet asiasta. VR:n mukaan valvontaa on kohdistettu esimerkiksi johtajiin, joiden turvallisuutta on uhattu.

Rautatieyhtiö kertoi tiistaisessa tiedotteessaan myös toimittaneensa poliisille selvityksen kameravalvonnasta sekä henkilörekistereiden ylläpidosta.
Rikoskomisario Sampo Suomala kertoi aiemmin tiistaina, että poliisi jatkaa yhä asian selvittelyä. Se, onko asiassa syytä aloittaa esitutkinta, ratkeaa lähiviikkoina.
Poliisi on pyytänyt rautatieyhtiöltä selvityksiä vuotosivusto VRLeaksin helmikuun lopulla tekemän tutkintapyynnön vuoksi. Sivusto väittää muun muassa, että VR:llä olisi satoja ihmisiä koskeva laiton henkilörekisteri. Lisäksi VRLeaks on syyttänyt VR:ää ihmisten laittomasta kuvaamisesta. Lisätietoja on pyydetty myös VRLeaksiltä.
VR on koko ajan kiistänyt VRLeaksin esittämät väitteet.

HS.fi


Helsingin poliisi on aloittanut tutkinnan ns. VRLeaks jutussa
16.03.2012

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan poliisi arvioisi edelleen mahdollisen esitutkinnan aloittamista ns. VrLeaks jutussa.
Helsingin poliisin talousrikosyksikkö on jo aloittanut asian esitutkinnan ja suorittanut asiassa tutkintatoimenpiteitä. Asiaa tutkitaan epäiltynä henkilörekisteririkoksena sekä salakatseluna.
Asian esitutkinta jatkuu.

poliisi.fi

VR:n vartijat jahtaavat varkaita peruukeissa
16.3.2012 7:15

VR:n matkustajaturvallisuutta varjellaan poikkeuksellisin keinoin. Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan turvatyöntekijät jahtaavat junien taskuvarkaita muun muassa peruukkeihin ja tekoviiksiin sonnustautuneina.
Henkilöturvallisuuteen liittyvissä tehtävissä käytetään myös laskeutumisköyttä ja jopa hämäränäkölaitteistoa. HS:n tietojen mukaan esimerkiksi taskuvarkaiksi epäiltyjä on kuvattu ja kuvat tallennettu matkapuhelimen muistiin.

VR ostaa turvallisuuspalveluita yksityiseltä vartiointiliike Turvatiimiltä.
Poliisi harkitsee parhaillaan, aloittaako se esitutkinnan selvittääkseen, onko VR kerännyt laittomiksi epäiltyjä henkilörekistereitä.
Tutkintapyynnön teki VRLeaks -vuotosivusto jokin aika sitten. Ylen mukaan myös tietosuojavaltuutettu vaatii selvitystä rekisteristä.

Henkilövalvontaa on kehittänyt varsinkin lähi- ja kaukojunien turvallisuuspäällikkö Teemu Väänänen, jonka aikana myös Helsingin rautatieaseman kameravalvontaa on lisätty.
Hän saa suoria toimeksiantoja muun muassa yhtiön toimitusjohtajalta Mikael Arolta.
Aro ei juuri kommentoi naamioitumismenetelmiä. "VR hyväksyy kaikessa toiminnassaan vain lainmukaiset keinot", hän viestitti HS:lle.
"Kuulostaa dekkariromaanilta", totesi puolestaan valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr).

HS.fi

VR hyllytti turvallisuuspäällikkönsä

VR on hyllyttänyt toistaiseksi matkustajaliikenteen turvallisuuspäällikkönsä. Poliisi tutkii parhaillaan, onko VR:ssä syyllistytty salakatseluun ja henkilörekisteririkokseen.
VR:n viestintäpäällikön Mika Heijarin mukaan päätös siirtää turvallisuuspäällikkö Teemu Väänänen sivuun tehtiin viime keskiviikkona. Hän on nyt yhtiössä muissa tehtävissä.

-Tämähän on aika yleinen tapa. Jos henkilö on poliisitutkinnan kohteena, on soveliasta, ettei hän silloin ole siinä tehtävässä, sanoo Heijari.
Hyllytetyn turvapäällikön tehtäviä hoitaa tutkinnan ajan konsernin turvallisuusjohtaja Yrjö Poutiainen. VR:n mukaan tarkoituksena on turvata rauha tutkinnalle ja tutkinnan kohteena olevalle henkilölle.

- Poliisitutkinta on käynnissä ja aineisto on toimitettu. Yhtä henkilöä on kuultu näistä epäillyistä tapauksista, mistään muusta ei ole tässä vaiheessa kyse, toteaa Poutiainen MTV3 Uutisille.
Poutiainen toteaa, että hänen asemansa ei ole vaakalaudalla, vaikka poliisille toimitetusta aineistosta löytyisikin jotain raskauttavaa

- Nämä tehtävät ja tämä tehtäväalue ei ole tähän asti ollut minun vastuullani lainkaan, toteaa Poutiainen.

Tutkintapyynnön teki VRLeaks

Tutkintapyynnön poliisille teki helmikuun lopulla vuotosivusto VRLeaks. Sen mukaan VR olisi koonnut laittoman henkilörekisterin, jossa on satojen ihmisten tietoja.
Viime viikolla VR myönsi, että yhtiössä tutkittiin keväällä 2009 yhden naistyöntekijän toimia tämän tietämättä. Lehtitietojen mukaan taustalla oli se, että naisen sairauslomaa epäiltiin aiheettomaksi.
VR kertoi myös toimittaneensa poliisille selvityksen asemien kameravalvonnasta ja henkilörekistereistä. Poliisin mukaan päätös esitutkinnan aloittamisesta on perustunut muun muassa siihen, millaista aineistoa osapuolilta on saatu.
(MTV3 - STT)

----------------------------------------------------------------------------------

Minkälaisia ajatuksia herättää?
 
Suomen Rautatiejoukot koettavat saavuttaa TORJUNTAVOITON......jostain? Itseltään?
 
Ei valeasussa varkaiden kyttääminen ole mitenkään rikolilsta. Samanlaisia myymäläetsiviä on joka marketissa tosin harvemmin kai peruukeissa.
 
Ei myöskään työntekijän tarkkailu tämän ollessa vapaalla. Tuollaistahan yksityisetsivätoimintakin on.
Peruukit ja valenenät eivät ehkä ole kovin tavanomaisia, mutta kuitenkin täysin sallittuja rikosten paljastamistoimeksiannoissa, kuten RDF jo sanoikin.

Töhrypartiohan on iät ajat toiminut siviileissä.
 
Joo, joo....VR:n ongelmat ovat jossain muualla kuin sen henkilöstön lojaliteetissa tai jossain muussa "pikkujutussa". Ei mitään uutta auringon alla....kun isojen poikien strategiat kusee ja paskoo niin huomio kiinnitetään pikkutekijöiden ikkunanpesuihin ja tietokoneiden valvontaan.
 
Back
Top