Äänestys Vuoden 2014 yhteenveto - HS: Suomi on tänäkin vuonna käsittämättömän hyvä

Onko vuosi 2014 mennyt Suomen osalta putkeen?

 • Kyllä

  Ääniä: 1 9.1%
 • Ehdottomasti!

  Ääniä: 1 9.1%
 • Ei

  Ääniä: 8 72.7%
 • Vuosi on ollut Suomen historian paras!

  Ääniä: 1 9.1%

 • Äänestäjiä yhteensä
  11

Laamanator

Eversti
Nyt kun vuosi alkaa olemaan jälleen kerran loppusuoralla, niin on hyvä hetki tarkastella vähän taaksepäin kuluneen vuoden aikajänteellä sekä tehdä siitä päätelmiä ja yhteenvetoja, mitä Suomessa on tapahtunut ja mihin suuntaan kehitys on eri osa-alueilla kulkemassa.

Suomi on varmasti hyvä maa ja ylivoimaisesti yksi parhaista, minkä tietää ainakin jokainen suomalainen. Jos kuitenkin halutaan olla oikeasti parhaita, niin on syytä auditoida Suomen nykytilaa ja kehityksen suuntia sekä tavoitteita. Mihin suuntaan olemme menossa ja mihin suuntaan kirjoittajien mielestä pitäisi olla menossa? Mitä on kuluneen vuoden aikana tehty hyvin ja missä on vielä parantamisen varaa? Vai onko valtiolaiva kokonaan tuuliajolla tai geopolitiikan tahdottomana heittopussina?

Seuraavan Helsingin Sanomien pääkirjoituksen perusteella Suomen osalta vuosi 2014 on mennyt putkeen kuin rasvattuna ja tällä kertaa jopa ruotsalaiset ovat huomanneet sen! Tämän meidän toimintamme on siis mentävä nyt todella kovaa eteenpäin - tai ainakin johonkin suuntaan. Homma on nousussa Fenix-linnun lailla eikä paksuinkaan tuhkakerros sen vastustamatonta nousua kykene pidättelemään.

Keskustelun alustukseksi Helsingin Sanomien pääkirjoitus 27.12.2014. Keskustelua voi jokainen alustaa myös muilla kelvollisiksi katsomillaan kirjoituksilla. Vuodenvaihteen lähestyessä niitä ilmestyy varmasti vielä lisää.


Suomi on tänäkin vuonna käsittämättömän hyvä – ja nyt myös ruotsalaiset huomioivat sen

Joulun alla ruotsalaislehti Expressen luetteli 11 syytä rakastaa Suomea.

Lista ei ollut mikään kyyninen vitsi, vaikka se olikin kepeästi kirjoitettu. Lehti nosti listalle muun muassa sen, että Suomi on rankattu kansainvälisissä vertailuissa maailman parhaaksi maaksi äideille ja toiseksi onnellisimmaksi maaksi Tanskan jälkeen. Suomalaisia pidetään myös maailman rehellisimpänä kansana.

Parissa vuodessa ennen niin mitään sanomattomasta Suomesta on tullut Ruotsissa trendikäs. Aiemmin Suomi ei kiinnostanut juuri ketään, eikä siitä tiedettykään muuta kuin alkoholin käyttö. Joulun aikaan "suomalanen glögi" tarkoitti vodkaa kahdella rusinalla.

Ei Suomesta edelleenkään tiedetä naapurissa paljon, mutta nyt maa herättää selvästi erilaista huomiota kuin ennen. Maa vaikuttaa ruotsalaisesta eksoottiselta mutta rikkaalta ja vakavasti otettavalta.

Joka kerta, kun käyn Ruotsissa, sikäläiset kaverini kehuvat Suomea ja ovat kiinnostuneita siitä, mitä täällä tapahtuu. Joka kerta vastaan muistuttamalla, miten huonosti meillä nykyään menee. Talouskriisi, tiedättehän.

Todellisuudessa meillä menee yhä käsittämättömän hyvin. Tänäkin vuonna Suomi oli hyvä maa äideille. Täällä oli turvallista ja puhdasta. Useimmilla meistä oli yhä varaa varsin yltäkylläiseen arkielämään. Taas olimme Suomessa enimmäkseen rehellisiä, rauhanomaisia ja hyväntahtoisia.

Me suomalaiset emme oikein osaa iloita maastamme, joka on hyvä riippumatta siitä, miten valtiontaloudella ja kilpailukyvyllä menee. Kun valtion päätöksenteko junnaa ja velka karkaa, suomalaiset pitävät sitä helposti koko Suomen epäonnistumisena. Se, että poliitikot eivät kykene tekemään päätöksiä, ei kuitenkaan tarkoita, että Suomi maana olisi yhtäkkiä dramaattisesti huonompi kuin ennen.

Samanlaista itsetunnon notkahdusta ei tapahdu yhtä nopeasti vaikkapa savolaisen, pohjalaisen tai karjalaisen identiteetin kohdalla. Vai kuinka moni alkaa vähätellä savolaisuuttaan muille heti, kun Kuopion seuraavan vuoden talousennuste ei näytäkään hyvältä?

Suomen nousu ja lasku näyttäytyvät mediassakin turhan usein järjestelmän nousujen ja laskujen mukaisena. Taantumassa ilo omasta maasta uhkaa kuin vahingossa kadota kokonaan.

Joskus Ruotsista näkee paremmin. Jos naapuri pystyy listaamaan 11 syytä rakastaa Suomea, kai jokainen suomalainen keksii ainakin pari syytä enemmän?

Erja Yläjärvi [email protected]
Twitter: EYlajarvi
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1419566823752
 
En osaa, en pysty kehumaan. Ei tämä vuosi ollut yhtä hyvä kuin viime vuosi, mutta on tämä sentään parempi kuin seuraava.

On hienoa, että meillä on maailman paras maa, mutta luonne meillä on kuin suomalaisella pomolla tai vaimolla: kiitä emme koskaan mutta jos vituilleen menee, sanomme heti. Annetaan ruotsalaisten kehua meitä. Ja tekevät sen varmaan vain siksi, että kuvittelevat siitä olevan hyötyä. Kylläpä nyt rakastetaan.


Just sen takiahan meillä on niin kivasti jutut, kun on aina ollut kasa kielteisiä ihmisiä hammasta purren yrittämässä. Ei tätä maata millään pekkahimas-pintaliidoilla ole nostettu - niillä se on vajotettu.

Mutta se, mitä meillä on, sitä vaalitaan ja lisätään, toki.

Yhtäältä meitä grillaa globalisaatio ja kuplarahan oikukkaat pelit, toisaalta hulluksi tuleva naapurivalta. Tästä kun Odysseus osaa läpi, niin hyvä on.

Vastaan ei ja olen sitä mieltä, että vielä tässä pärjätään ja retuutetaan.
 
Back
Top