Vuoden 2015 Puolustusbudjetti

Creidiki

Ylipäällikkö
BAN
Talousarvio julkistettiin
Linkki
Pahalta näyttää, euromääräinen leikkaus 64 miljoonaa. Nyt saa aisaa jopa toimintamenot ja sotilaallinen kriisinhallinta.
 
Talousarvio julkistettiin
Linkki
Pahalta näyttää, euromääräinen leikkaus 64 miljoonaa. Nyt saa aisaa jopa toimintamenot ja sotilaallinen kriisinhallinta.

Jos toteutuu tällaisena niin pahalta näyttää tosiaan. Toivottavasti ei toteudu. VM:n talousarvioesityshän on eräänlainen lähtölaukaus suurelle huutokaupalle, jossa kaikki hallinnonalat kosiskelevat poliitikkoja määrärahatarpeillaan ja poliitikot kosiskelevat kansaa vaatimalla lisämäärärahoja erilaisille asioille joiden uskovat olevan suosiossa.

Toivottavasti puolustusministeriö alkaisi pikkuhiljaa päästä valitettavan tutuksi käyneestä hiljaisen alistumisen ja tottelemisen tavastaan, ja alkaisi puolustaa määrärahojaan siinä missä muutkin hallinnonalat. Perinteisesti puolustusministeriö on ollut hiljaa ja tehnyt mitä on käsketty, sillä seurauksella että siitä on tullut taho, jolta on helppo leikata kun tiedetään että se alistuu kohtaloonsa.
 
Puolustusvoimien taistelujärjestelmän yhteisten suorituskykyjen kehittämisohjelma
Rakennetaan ja ylläpidetään suorituskykyjä, joilla vaikutetaan operatiivisesti merkittäviin kohteisiin.

  • — rakennetaan ilmasta maahan -suorituskyky
  • — hankitaan kaukovaikuttamisen ampumatarvikkeita
  • — jatketaan puolustusvoimien erikoisjoukkojen rakentamista.
(...)

PVKEH 2012 -tilausvaltuudesta vähennetyn Atacms-hankinnan vuoden 2015 määräraha 2 537 000 euroa, joka palautetaan korvaavaan hankintaan vuonna 2018. Määrärahalla käynnistetään Vinka-alkeislentokaluston korvaavan koulutusjärjestelmän hankinta (VX-hanke).

(...)

Puolustusvoimien johtamisen kehittämisohjelmassa rakennetaan maapuolustuksen liityntäverkkoa sekä taistelunjohtoverkkoa, hankitaan varustusta maapuolustuksen johtoportaille ja ilmavoimien Link 16 -järjestelmän hankintaa jatketaan.

Puolustusvoimien tiedustelun, valvonnan ja maalittamisen tuen kehittämisohjelmassa tehdään elinkaaripäivitys maavoimien tiedustelujärjestelmään.

Maapuolustuksen taistelujärjestelmän kehittämisohjelmassa tehdään elinjaksopäivitys BMP2 rynnäkköpanssarivaunuihin sekä hankitaan raskaita lähipanssarintorjuntaohjuksia ja kevyitä lähipanssarintorjunta-aseita.

Meripuolustuksen taistelujärjestelmän kehittämisohjelmassa peruskorjataan Pansio-luokan miinalautat.

Ilmapuolustuksen taistelujärjestelmän kehittämisohjelman osuudella hankitaan Vinka-alkeislentokaluston korvaava koulutusjärjestelmä.

Muuten näyttää olevan aika hiljaista. Eli poliitikkojen huolestuneet puheet maailmanpoliittisesta tilanteesta realisoituvat aikanaan hallintusneuvotteluissa sovituilla puolustusbudjetin leikkauksina. Minäkin ilmoitan tässä aloittavani maanpuolustuskompetenssini kehittämishankkeen alustavan esiselvittämisvaiheen seuraavan hallituskauden aikana. Sillä välin ylläpidän edellytyksiä kehittää aikaisemmin luotua suorituskykyä tuottamalla tutkimustietoa suorituskyvyn ylläpidon vaatimuksista aikasemmin myönnetyllä siirtomäärärahalla.
 
Näyttää kyllä todella pahalta ihan kokonaisuuden kannalta... Toivon todellakin että nuo kohdistetaan sitten krihaan eikä kotimaan toimintoihin...
 
Eiköhän krihamomentille riitä rahaa. Alueellisilta joukoiltahan voi leikata ja jättää kertausharjoitukset ensi vuonnakin järjestämättä.
 
Tulee jotenkin mieleen Talvisota-elokuvan sanonta "Ruokaahan se Rantala sano sieltä tulevan saatana!"
 
Tulee jotenkin mieleen Talvisota-elokuvan sanonta "Ruokaahan se Rantala sano sieltä tulevan saatana!"

Kyse oli elokuvan res. vänrikki Rajalasta eikä Rantalasta, joka otti komppanian komentoonsa sen jälkeen, kun aiempi päällikkö oli jouluna kaatunut. Tuon siteerauken jälkeen tulikin esimerkkisuoritus tilapäisvälinein suoritetusta lähitorjunnasta.
 
Kyse oli elokuvan res. vänrikki Rajalasta eikä Rantalasta, joka otti komppanian komentoonsa sen jälkeen, kun aiempi päällikkö oli jouluna kaatunut. Tuon siteerauken jälkeen tulikin esimerkkisuoritus tilapäisvälinein suoritetusta lähitorjunnasta.

Ja lihavoitu on meikäläisen pointti... :D
 
Eikös tässä pitäisi panostaa ennemmin venäjän opetukseen?


Suomen sotilas facebook:

Antti Rinne leikkaa lisää puolustusbudjettia.

Tuore valtiovarainministeri, SDP:n uusi puheenjohtaja Antti Rinne antoi ensimmäisen budjettiesityksensä eilen.

Puolustusmäärärahoja on Rinteen esityksessä leikattu 11 miljoonaa euroa enemmän kuin oli suunniteltu. Näin ollen ensi vuonna puolustusmenoista säästetään kuluvaan vuoteen yli 40 miljoonaa euroa.

Maanpuolustusjärjestöjen tukea vähennetään peräti 10 %. Suurin osa tuesta on mennyt Maanpuolustuskoulutusyhdistyskselle, joka on järjestänyt suoraan puolustusvoimia tukevaa koulutusta ja kriisiajan valmiuksia edistävää koulutusta n. 80.000 vuorokautta vuosittain. Vapaaehtoispuolen rahoitukseen puolustusministeriö esitti 2 miljoonan määrärahaa, josta valtiovarainministeri Rinne on leikannut pois 200.000 euroa.

//pm

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014070818471401_uu.shtml
Aamulehti: Hallitus panostaa kielikylpyopetukseen koko maassa

Tiistai 8.7.2014 klo 04.51


Hallitus on laajentamassa kielikylpykoulutusta koko maan alueella, kertoo Aamulehti.

Lehden mukaan asia on kirjattu uuteen hallitusohjelmaan.

Kielikylpyopetuksen tavoitteena on saavuttaa toiminnallinen kaksikielisyys. Kielikylpyjä on tarjolla lähinnä vain rannikolla, ja suurin osa niistä on ruotsinkielistä opetusta suomenkielisille.

Puolustusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund sanoo lehdelle, että alustavasti on puhuttu 5-10 miljoonan euron tuesta kunnille. Lopullisista summista päätetään elokuun budjettineuvotteluissa.

- Ehkä valtio voisi maksaa tavallisen ja kielikylpykoulun välisen erotuksen. Sitä kautta useammilla kunnilla olisi varaa ylläpitää vähän kalliimpia kielikylpykouluja, Haglund sanoo Aamulehdelle.

STT
 
Budjettiesityksestä poimittua:

8900 HN-lentotuntia = Jos pilotteja on 1,5 per kone riittää lentotunteja noin 95 per lentäjä. Jos noudatetaan Ranskan standardia jossa ensilinjan hävittäjälentäjälle tulisi kertyä 180h riittäisi tunteja 49:lle lentäjälle. Quantitas Potentia Nostra, eli määrä luo laatua... Mikäli halukkuus olisi kouluttaa huippuluokan hävittäjälentäjiä ja noudattaa esim. RAF:n lentomääriäa 240h per lentäjä riittäisi lentotunteja 37:lle lentäjälle.

18000 kertausharjoituskoulutettavaa reserviläistä eli 7,8% sijoitetuista = SA-vahvuus edelleen siis noin 230000
 
Puolustusmenoihin iskee piiloleikkuri
TALOUS | Turun Sanomat 17:41 | 0

Budjettileikkuri osuu välillisesti myös puolustusvoimiin, vaikka valtiovarainministeriöstä toista väitetäänkin.

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd) avustajakunnasta kerrotaan, että puolustusvoimain normaaleihin toimintamenoihin leikkauksia ei tule.

VM kuitenkin höyläsi budjettiehdotusten perusteella puolustusvoimille ehdotetuista rahoista 11 miljoonaa euroa pois.

Selvästi valtaosa tästä summasta on puolustusministeriön mukaan lisäeläkevaroja, joita se on pyytänyt ulkoistamisesta johtuvan eläkejärjestelmän muutoksen vuoksi.

Muutos koskee maa- ja merivoimien materiaalin kunnossapito-osastoja, joita siirtyy 1. tammikuuta alkaen Millog Oy:lle. Muutoksen yhteydessä yritykseen siirtyy julkisen hallinnon puolelta yhteensä 366 henkilöä.

Tässä siirrossa näiden henkilöiden eläkeoikeudet myös muuttuvat. Tämä muutos vaatii puolustusministeriön talousjohtaja Timo Norbäckin mukaan yli 10 miljoonaa euroa.

Määrärahojen epääminen tuli puolustusministeriölle yllätyksenä.

– Aikaisemmin sekä meidän alalla että käsittääkseni myös muilla hallinnonaloilla on yhtiöittämisten yhteydessä tällainen toimintamallin muutokseen liittyvä meno hyväksytty, Norbäck sanoo.

Rinteen avustajakunnasta kerrotaan, että kyseinen lisäeläkekustannus ei ole sinänsä säästö vaan uusi meno, johon ei ole nyt ehdotettu rahaa. Asiaa kuitenkin aiotaan käsitellä.

Mikäli valtiovarainministeriö ei rahaa asiassa puolustusministeriölle myönnä, on Norbäckin mukaan korvaavat rahat revittävä puolustusvoimain muista toimintamenoista.

TS–STT
 
Antti Rinne=Putinin kamu
 
Noin kymmenen miljoonaa euroa maanpuolustuksen kuluista pois ja vastaava summa ruotsin (haista vitun) koulutukseen. Kaksi pinnaa maanpuolustustahdosta näillä uutisilla pois.
 
Budjettiesityksestä poimittua:

8900 HN-lentotuntia

Eli sotalaitoksella on tällä hetkellä liikaa hornetteja ja helikoptereita kun niillä ei kerran ole varaa lennellä. Mitä jos jätettäisiin ne hävittäjät tässä taloustilanteessa vaikka kokonaan hankkimatta tai esitettäisiin hankittavaksi hieman realistisempaa määrää? Niiden hankkimiseen menevät rahat kun valuvat kuitenkin moraalittoman kansainvälisen aseteollisuuden taskuun ja nehän ovat jo asejärjestelmänä ikävän hyökkäyksellisiä. Eikä hävittäjillä lentely edes edistä Suomen tavoitteita ilmastonmuutoksen torjunnassa. Lisäksi ne pitävät niin kovaa ääntäkin että metsän eläimet ja Pohjanlahden herkän meriekosysteemin selkärankaiset otukset voivat häiriintyä. Kaiken kaikkiaan Suomen maineen kannalta haitallisia siis.

Myöskin puolustusbudjetin korotuksista haaveilun voi kokonaan unohtaa sillä ei ne poliitikot sitä enää vaalien jälkeen toteuta kuitenkaan. Tulee vaan taas paha mieli. Eikä mikään takaa että ne korotukset puolustusbudjetissa meidän tavallisten pulliaisten turvallisuutta lisäisi millään tavalla, sotilaspoliittisen eliitin kavereiden taskuun ne verorahat ovat ennenkin valuneet epämääräisten ulkoistusten ja henkilöstöpoliittisten painotusten muodossa. Parempi vaikka lakkauttaa ensi alkuun varuskunnat Pohjois-Suomesta, se antaisi sellaisen positiivisen signaalin Venäjälle rauhanomaisista aikeistamme.
 
Puolustusvoimat ovat paremmassa kunnossa kuin koskaan, mutta jos budjettia lasketaan joudumme luopumaan koko maan puolustamisesta. Tämänhän me kaikki tiedämme. :)

Jos hävittäjiä hankitaan taas niin paljon että muu puolustusvoimien hankinnat ja toiminta vaaraantuu niin ei kai nitä niin paljon kannatakaan hankkia?
 
Pitemmän aikaa näitä budjetti- ja talouspaketteja seuranneena tulee väkisin mieleen skenaario jossa poljetaan oma puolustus tarpeeksi ahtaalle Nato jäsenyyden perusteluksi. Eivät nuo voi olla oikeasti tosissaan että leikkaavat tällaisen kytevän konfliktin äärellä. Huoltovarmuudestakin jo leikattiin pois... Vmp
 
Pitemmän aikaa näitä budjetti- ja talouspaketteja seuranneena tulee väkisin mieleen skenaario jossa poljetaan oma puolustus tarpeeksi ahtaalle Nato jäsenyyden perusteluksi. Eivät nuo voi olla oikeasti tosissaan että leikkaavat tällaisen kytevän konfliktin äärellä. Huoltovarmuudestakin jo leikattiin pois... Vmp

Ymmärrän ajatuksen, mutta ei toimi - Suomen maapuolustuksesta pitäisi pystyä suomalaisten vastaamaan kaikissa oloissa oltiin NATOssa tai ei, ja juuri siitä on leikattu pahiten. Kovin vaikea on tästä kokonaisuudesta punaista lankaa löytää.
 
Back
Top