Vuosi 2008 - tie Ukrainaan?

Vonka

Supreme Leader
Merkittävä vuosi. Barak Obamasta tuli presidentti, samoin Medvedevistä.

Syys-lokakuussa Amerikassa tapahtui paha pörssiromahdus. Finanssikriisiä nokitaan Euroopassa vielä ja pitkään. EU:n rahoitusneuvonantajat ovat samoja lobbareita, joiden väitetään tienanneen Yhdysvalloissa monimutkaisilla johdannaisillaan ajettuaan ensin porukat kuseen.

Kreikka esti Makedonian NATO-jäsenyyden huhtikuussa. Georgiaa ja Ukrainaa ei otettukaan MAP-ohjelmaan,vaan luvattiin palata asiaan myöhemmin.

Toukokuussa Jyri Häkämies ilmoitti puheessaan Atlantti-seurassa, että Ruotsin ja Suomen NATO-jäsenyys olisi hyväksi Pohjoismaiden yhteistyölle sekä NATO:n ja Venäjän suhteelle. Ruotsi ilmoitti, "ettei asia ole ajankohtainen" ja suomalaiset poliitikot paheksuivat hirveää Jyriä.

Venäjä hyökkäsi Georgiaan (johon GRU:n miehiä oli tullut jo syyskuussa 2007).Tagliavinin raportin mukaan Venäjä hyökkäsi kunnolla 7.8. 2008, jo ennen kuin Saakasvili tulitti raskailla aseilla. EU syytti Georgiaa, kun se muutti matalan intensiteetin sodan laajemmaksi sodaksi asettuessaan vastarintaan omassa maassaan. Yhdysvallat (vielä virassa ollut GWB) esti venäläisten marssin Tbilisiin asti. Sotatoimia ja infran tuhoamista ilmaiskuin Venäjä jatkoi monta päivää sen jälkeen, kun Medvedev ilmoitti keskeyttäneensä sotatoimet.

Kaikki pantiin tarkkaan merkille.

Sarah Palin sanoi tuolloin, senaattori Barak Obamaa seurattuaan, että mikäli Obama valitaan presidentiksi, Putin saattaa yrittää miehittää Ukrainan. Palinin lausunto tuomittiin typerän naisen höpinäksi.

Syyskuussa Bäckmanin Pronssisoturi-kirja ilmestyi. Teoksessa Bäckman lupasi Viron valtiolle kymmenen vuotta elinaikaa.

Ukrainassa Justsenko ja Timosenko taistelivat vallasta.

Etyjin puheenjohtajamaa Suomi yritti runnoa julistuksen Georgian ja Venäjän tulitaukosopimuksen velvoittavuudesta. Venäjä ei hyväksynyt.

Vuoden 2008 lopulla venäläislehti kirjoitti, että Obama on maailmanrauhalle vaarallisempi kuin McCain, koska hänen neuvonantajansa tulevat Wall Streetilta. Lehti ennusti etujen yhteenottoa, jonka polttopisteenä olisi Krim.

Yhdysvallat ja Ukraina solmivat strategisen sopimuksen, jossa sovittiin yhteistyön muotoja. Yhdysvaltain suurlähettiläs William Taylor sanoi, ettei sopimus sitouta kumpaakaan osapuolta tukemaan toisiaan sotilaallisesti. Sopimuksessa on silti pykälä
konsultaatioista maiden välillä, mikäli maiden rajoja tulee loukatuksi.

Sopimuksessa lukee pääasiassa, että molemmat osapuolet edistävät Ukrainan integroimista Euroopan järjestelmiin. Tavoitteena sanottiin olevan "vahva, itsenäinen ja demokraattinen Ukraina". Sopimuksessa kirjattiin, että Ukrainasta tulisi Naton sotilasliiton jäsenmaa ja että molemmat maat lähentäisivät yhteistyötään mm. sotilaskoulutuksen ja -kaluston osalta.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top