XA-202 eri versiot

Panzerjäger

Alikersantti
Eli kysyisin miten erottaa noita XA-202n eri versiota toisistaan. Viestipasi on selvä koska eroaa ulkonäön ja rekisterinumeron (Ps 922) perusteella toisista. Mutta EPA, KOPA ja TUPA näyttää ainakin tällaisen jalkaväen taistelijan silmään varsin samanlaisilta ja käsittääkseni rekkarikin alkaa kaikissa näissä 921-.
 
En tiedä jos tämä on väärä vastaus
Pasi XA-202
XA-200 -sarjaan perustuva panssaroitu ajoneuvo, joka on valmiusyhtymien johtamisjärjestelmien alustojen päätyyppi. XA-202 nimenä tarkoittaa noin 200 -hevosvoimaista Panssari-Sisun kolmatta kehitysversiota, joiden numerointi alkoi 0:sta.XA-202:ia on varustettu muille myös yhtymille komento- ja viestitarkoituksiin.

XA-202 perusmalli on VIPA (VIestiPAsi). XA-202 VIPA:ssa voi olla: suunnitteluvaunun laitteet (SEP; System Execution and Planning), valvontavaunun (OSC; Operation System Control) -laitteet sekä viestiasemien valvontalaitteet (FC; Facility Control), joiden kokoonpanoja on neljää mallia.

XA-202 VIPA:ssa on hydraulisesti nouseva teleskooppimasto linkkiradioasemaa varten. Tästä syystä siihen viitataan suomen puhekielessä Viesti-Pasina.[1] XA-202:n painopiste on korkeampi kuin tavallisen jääkäreiden käytössä olevan ajoneuvon kannella olevan nostettavan teleskooppimaston vuoksi. Korkean painopisteen ajoneuvo on kallistustilanteissa herkempi kaatumaan kuin matalamman painopisteen ajoneuvo. Turvallisuuden vuoksi ajoneuvoon on lisätty keulalle pystysuuntainen tanko kaapelinleikkuriksi, mikä estää liian matalalla roikkuvan, mahdollisesti osittain pudonnutta kaapelia vahingoittamasta vaunussa ulos katselevaa tähystäjää. Viesti-Pasissa on radiolaitteet ja kuuden hengen miehistö, yleensä ajaja, panssari-aliupseeri, viesti-aliupseeri, sekä kolme viestimiestä.

Viestiversion lisäksi XA-202:sta on ainakin kaksi eri komentopaikka mallia; KOPA (KOmentopaikka PAsi) Pataljoona tasolle ja EPA (Esikunta PAsi) sitä suuremmille johtoportaille sekä ainakin kaksi tuliasema mallia; KT-TUPA (KenttäTykistö - TUliasema PAsi) ja KRH-TUPA (KRanatinHeittimistö - TUliasema PAsi).

150px-XA-202_VIPA.jpg

XA-202 VIPA (VIestiPAsi)

150px-XA-202_EPA.jpg

XA-202 EPA (EsikuntaPAsi)
 
Juu tiedän nuo eri versiot, mutta lähinnä oli tarkoituksena kysyä miten nuo Ps 921 vaunut erottaa toisistaan.
 
Back
Top