Ydinasedoktriinista

jalkarätti

Kersantti
BAN
Siirrän tänne ja aloitan uuden ketjun, koska tämä ei enää liity suoranaisesti Ukrainan sodan seuraamiseen
Ihanko muiden olisi pakko valmistella ensi-iskua Venäjälle? Mielellään tietysti ydinasein, eikö niin?
Kyse on puhtaasti peliteoriasta ja juuri peliteoreettinen analyysi johti siihen, että ydinasedoktriinit alunperin kirjoitettiin.

Kysehän on siitä, että ydinsodassa kaikkein huonoin vaihtoehto on se, että joutuu yllätysiskun kohteeksi ja omat ydinaseet tuhotaan ennen kuin niitä on ehditty laukaista. Kun kaikki osapuolet ajattelevat näin, niin tämä johtaa siihen, että kaikki valmistautuvat iskemään ensimmäisenä, jotta eivät vaan olisi se, joka yllätettiin housut kintuissa.

Koska kaikki ymmärtävät tämän dynamiikan ja myös sen, että vahingossa aloietetun täysimittaisen ydinsodan välttäminen on kaikkien intresseissä, niin tuota liipasinherkkää tilannetta voi selvästi liennyttää sillä, että julkaisee oman ydinasedoktriinisa. Tällöin muiden ei tarvitse pelätä, että vahingossa ylittävät sellaisen punaisen viivan, jonka kyseinen maa oli salassa asettanut sille, että laukaisee kaikki ydinaseensa.

Ja maan todellakin kannattaa pitää kiinni siitä, että noudattaa sitä doktriiniaan, koska muuten seurauksena on se, että muut maat eivät voi olla varmoja, ettei se ryhdy yhtäkkiä ydinensi-iskun, mikä taas saa ne tekemään sen johtopäätöksen, että niiden on parempi iskeä ensin, jotta eivät menetä omia ydinaseitaan siinä ensi-iskussa.

Kyse on siis puhtaasti peliteoriasta, eikä se ota kantaa siihen, kuinka paskamainen maa muissa asioissa on tai miten paljon se valehtelee muissa kv-yhteyksissä. Tämä ei myöskään ota kantaa mitenkään siihen, onko ydinaseiden käyttö missään tilanteessa moraalisesti oikeutettua.

Mutta kysytään sinulta, jos tuo yllä kuvaamani peliteoreettinen malli ei mielestäsi päde, niin mikä siinä menee pieleen? Eikö sinusta muiden ydinasevaltioiden kannata valmistautua ensi-iskuun Venäjän ydinaseita vastaan siinä tilanteessa, kun tulevat johtopäätökseen, etteivät voi luottaa siihen, että Venäjä pitää kiinni ydinasedoktriinistaan vaan pitävät mahdollisena, että Venäjä saattaisi iskeä ensimmäisenä niiden omia ydinaseita vastaan?
 
Ongelmaksi Venäjän doktriini muodostui siinä vaiheessa, kun maa alkoi tuottaa omaa vääristynyttä todellisuudenkuvaansa.

Venäjä suojelee ydinasein omaa aluettaan: mitä tämä tarkoittaa miehitettyjen ja annektoitujen alueiden kohdalla? Tai kun Venäjä hyökkää naapuriinsa kaukaa omalta alueeltaan, onko hyökkääjää vastaan iskeminen Venäjän doktriinin näkökulmasta itsepuolustusta eikä hyökkäys Venäjälle?

Lisätään keittoon vastuuton ydinaseretoriikka ja huomataan että Venäjä on ryssinyt tämänkin sopan. Kuvaamasi ongelma on todellinen, mutta tuskin kukaan enää tietää missä menee Venäjän todellinen ydinasekynnys.
 
Hyvä, että siirsit keskustelun tänne. Ukraina-ketju on nykyisin ns. semijulkista keskustelua, koska sitä seuraa Suomessa paljon sekä ns. taviksia että toimittajia. Muuta foorumia luultavasti vähemmän.

Näen (semi)julkisessa keskustelussa ydinasedoktriineista muutaman ongelman, jotka voivat edistää ryssän etua, vaikka sitä et edes tarkoittaisi.

1. Keskustelu normalisoi ydinaseita ylipäätään. Tämä on toki meillä pieni ongelma, koska emme ole ydinasevalta, jolloin kynnys käyttöön ei voi madaltua. Mutta kaikkialla ei ole näin.

2. Etsimällä ja esittämällä logiikkaa Venäjän toimintaan tuet samaan aikaan ajatusta, että Venäjä yleensä toimisi loogisesti tai että sen vaatimuksissa olisi jokin legitimiteetti. Kaikkea ei pitäisi yrittää ymmärtää. Ja vaikka sinä tai minä et olisikaan vaarassa livetä venäjänymmärtäjäksi, se ei välttämättä päde kaikkiin lukijoihin. Yksikin putinisti lisää on liikaa.

Varmaan Tuomiojatkin näkevät jollakin kierolla tavalla Venäjän toimissa ja vaatimuksissa järkeä..

3. Keskustelu yhden ydinasevallan doktriineista ja muiden potentiaalisesta tarpeesta reagoida sen muutoksiin asettaa ikävällä tavalla muut ydinasevallat samalle viivalle. Eräänlaista whataboutismia ennakkoon. Vaikka tällä hetkellä vain yksi ydinasevalta, Venäjä, käy hyökkäyssotaa konventionaalisilla aseilla. Vain yksi ydinasevalta, Venäjä, toimii vastuuttomasti. Ja vain yksi ydinasevalta, Venäjä, kalistelee ydinaseitaan - epävirallisia tai virallisia kanavia pitkin. Miksi nostaa keskusteluun muut ydinasevallat?

Kuvaamasi peliteoreettinen malli ei sinänsä ole kritiikin ydin. Kauhun tasapaino on ns. peruskauraa selittämään kylmänsodan tapahtumia.
 
Back
Top