Yhdysvaltain maavoimat (US Army) ja merijalkaväki (USMC)

Kustaanmiekka

Kenraali

Uusia aseita ja varusteita Yhdysvaltojen merijalkaväelle ja maavoimille​


Vuodesta 2021 on tulossa todella mielenkiintoinen, ainakin Yhdysvaltain merijalkaväen (USMC) ja maavoimien (US Army) sotilaille.
Uusia aseita ja varusteita on tulossa reilusti lisää. Nämä uudet aseet ja innovatiiviset varusteet toimivat varmasti suunnannäyttäjinä muulle maailmalle.
Usein Yhdysvalloissa tehdyt ase- ja varusteratkaisut näkyvät monien länsimaisten armeijoiden valinnoissa, vaikka usein jokaisen maan olisi hyvä arvioida itse, mikä sopii omiin olosuhteisiin parhaiten.

Yhdysvaltain merijalkaväen (USMC) kokoa pienennetään vuodesta 2021 alkaen. Tavoitteena on vähentää kokoa 12 000 sotilaalla vuoden 2020 tasosta vuoteen 2030 mennessä.
Tällöin Yhdysvaltain merijalkaväen koko tulee olemaan noin 174 000 sotilasta.
Vähennyksien tarkoituksena on syntyneiden säästöjen avulla muokata merijalkaväen organisaatiota vastaamaan Kiinan aiheuttamaan uhkaan.
Poistolistalla on mm. M1 Abrams -taistelupanssarivaunut.

Uutta Yhdysvaltain merijalkaväelle​

Merijalkaväessä jatketaan uusien M18-palveluspistoolien käyttöönottoa, joka alkoi viime vuoden syyskuussa.
Se on ensimmäinen uusi pistooli merijalkaväessä 35-vuoteen ja sen tarkoituksena on korvata nykyinen pistooliarsenaali, kuten M9, M9A1, M45A1 ja M007.
M18-pistooli on kompaktimpi versio Yhdysvaltain armeijan M17-palveluspistoolista.
Molemmat aseet pohjautuvat Sig Sauerin P320-pistooliin. M17- ja M18-pistoolien kaliiperi on 9x19mm Parabellum.

M18-pistooli.jpg

Yhdysvaltain merijalkaväki alkaa saamaan uusia äänenvaimentimia 5,56x45mm -kaliiperisiin aseisiinsa, kuten M27 IAR -rynnäkkökivääri, M4- ja M4A1 CQB -karbiinit.
Äänenvaimentimien valmistajana toimii Knight’s Armament Company. Ne parantavat joukon suorituskykyä pienentyneen ääni- ja suuliekkiherätteen vaikutuksesta.

Merijalkaväen hankintalistalla on myös aikaisempaa 25 % kevyemmät ballistiset suojaliivit, jotka kulkevat nimellä ”Plate Carrier Generation III”.
Nämä ovat siis levynkantolaite-tyyppiset liivit, joten ne tarjoavat perinteisiin liiveihin verrattuna huonomman suojauspinta-alan, mutta paremman liikkuvuuden.
Liivien mukavuutta on myös pyritty lisäämään aiempaa paremmalla istuvuudella. Sotilaille, joille mikään valmis koko ei sovi, tehdään räätälöidysti omat liivit.

Generation III -levynkantolaitteisiin saa eteen ja taakse kovat ballistiset insertit, kuten lähes kaikilta liiveiltä voi odottaa.
Lisäksi kantalaitteen sivuille saa molemmille puolille 6 x 6 tuuman kokoiset sivusuojalevyt. Nämä suojaavat tehokkaasti munuaisia.

Plate Carrier.jpg

Ylimääräisenä kommenttina voidaan todeta, että levynkantolaitteet ovat asia, joka jakaa jopa asiantuntijoiden mielipiteet massa-armeijalle sopivana ballistisena suojana.
Toki suojat tulee aina valita tehtävän mukaan, mutta kyllä ennenkin perustaistelijat ovat jaksaneet kantaa kattavaa suojaa.
Painoero modernin kattavaa suojaa tarjoavan taktisen luotiliivin ja levynkantolaitteen välillä on melko pieni, ollen esimerkiksi noin 1,5 kiloa kotimaisia SIOEN:in tuotteita verrattaessa.
Levynkantolaitteet päällä sirpale löytää helposti tiensä kehoon alhaisen suojauspinta-alan vuoksi.
Toki hyviin puoliin pitää vielä mainita uudestaan parempi liikkuvuus ja lämpökuormakin on alhaisempi levynkantolaitteilla.

Uusia tarkka-ampujakivääreitä on tulossa sekä merijalkaväelle että maavoimille.
Tämän pulttilukkoisen tarkka-ampujakiväärin valmistajana on Barrett Firearms. Tarkka nimi uudelle tarkka-ampujakiväärille on ”Multi-Role Adaptive Design” (MRAD) Mk22.
MRAD-kiväärien toimitukset alkavat ensimmäisenä Yhdysvaltojen erikoisjoukoille (US SOCOM), mutta tänä vuonna niitä tullaan todennäköisesti näkemään konventionaalisilla joukoilla testaus- ja harjoittelukäytössä.
Barrett Firearmsin kotisivuilta voi lukea MRAD kiväärin tulevan vaihtoehtoisesti .338 Norma Magnum, .300 Norma Magnum tai 7,62x51mm NATO-kaliipereissa.

Merijalkaväelle tulee myös uusia sivulta ladattavia 40 millimetrin kaliiperin omaavia M320A1-kranaattipistooleja.

Merijalkaväen varusteuutuuksien luettelemisen voi lopettaa talviseen tunnelmaan, nimittäin merijalkaväki on saamassa uudet kylmän sään maihinnousukengät.
Kengät menevät nimellä ”Intense Cold Weather Boot” ja ne on tarkoitettu aina -20 Fahrenheitin lämpötilaan asti. Tämä on Celsius-asteissa noin miinus kolmekymmentä.


Uutta Yhdysvaltain maavoimille​

Tiedotusvälineissä on kerrottu Yhdysvaltain maavoimien aseuutuuksiksi vuodelle 2021 uutta 6,8 millimetrin patruunaa käyttävät aseet, joilla olisi tarkoitus korvata vanhat 5,56x45mm -kaliiperiset rynnäkkökiväärit/karbiinit ja M249-konekiväärit.
Uutinen on sinänsä hieman harhaanjohtava, sillä valintapäätökset uuden kaliiperin asevalmistaja tehdään aikaisintaan vuonna 2022.
Kilpailijoina ovat General Dynamics-OTS, AAI Corporation Textron Systems ja Sig Sauer.
Tästä aiheesta on kirjoitettu Jarmo Sinkkosen toimesta kattava artikkeli Suomen Sotilas -lehden numerossa 5/2020.

Integrated Visual Augmentation System” (IVAS) on Yhdysvaltojen maavoimille tarkoitettu yksittäisen taistelijan havainnointi- ja tiedustelukykyä parantava laite.
Kyseessä on suojalasit, joihin heijastetaan hologrammina lasien yläpuolella olevien sensorien näyttämää kuvaa. Taistelijalle voidaan esittää esimerkiksi lämpökameran näyttämää kuvaa.
IVAS-järjestelmä tuo hyvä lisäkeinon maalien etsintään. Se on kätevä siinä mielessä, että sensorien näkemä kuva näkyy isona silmiesi edessä, toisin kuin jos katsoisit perinteisillä valonvahvistimilla tai aseen tähtäimillä.
IVAS-järjestelmä perustuu Microsoftin HoloLens-tekniikaan.

IVAS-näkölaite.jpg
Lisätietona voidaan mainita, että hieman IVAS:ia vastaavan tyyppinen laite on käytössä Israelissa Merkava Mk4 ”Barak” -vaunujen miehistöllä.
Tässä ”Iron Vision” -järjestelmässä on vaunun ympärillä lukuisia kameroita, jotka kattavat täyden ympyrän.
Vaunumiehistö näkee silmien edessä olevassa näytössä täsmälleen saman kuvan, kuin miltä tilanne näyttäisi, jos miehistö pistäisi pään ulos vaunusta.
 
Ei ole tainnut vielä Suomen Sotilas itkee ja vinkuu huomata, että suomessakin on siirrytty plate carrier tyylisiin kantolaitteisiin. Sotilas aina jaksanut kantaa. Sirpoja yms ei ole ollut kovin kauaa käytössä, ehkä 20-30vuotta? Eli todella lyhyt aika. Ja 1.5kg liiveistä pois on paljon.
 

”Suurin huoli” – USA:n merijalkaväellä merkittävä muutos​

Panssarivaunuista ja kenttätykeistä luopuminen on herättänyt arvostelua upseerikunnassa ja kongressissa.


Yhdysvaltain asevoimien johtohahmojen kerrotaan olleen erimielisiä siitä, kuinka maan merijalkaväen toimintatapaa on muutettu Kiinan luoman uhkan vuoksi.

Merijalkaväki aloitti vuonna 2020 laajan hankkeen, jossa muun muassa luovuttiin kaikista taistelupanssarivaunuista. Leikkausten myötä perinteistä roolia nopean toiminnan joukkoina vähennettiin.

Tarkoituksena oli luoda pieniä ohjuksilla varustettuja osastoja, jotka pystyisivät toimimaan läntisen Tyynenmeren saaristoissa Kiinan kanssa käytävässä hypoteettisessa sodassa.

Merijalkaväen Lähi-idän joukoista vuosina 2018–2021 vastannut kenraaliluutnantti evp. Sam Mundy sanoo Wall Street Journal -lehdelle, että huomion siirtäminen Tyynellemerelle on perusteltua.

– Mutta olen huolissani siitä, miten tämä vaikuttaa mahdollisuuteen vastata tilanteisiin eri puolilla maailmaa, Mundy toteaa.

Hänen mukaansa Israelin ja Hamasin välinen konflikti osoittaa, ettei toimintaa kannata keskittää liiallisesti vain yhdelle maantieteelliselle alueelle. Välimerellä on tälläkin hetkellä usean tuhannen merijalkaväen sotilaan osasto kolmen maihinnousualuksen kyydissä.

Sotilaallisen läsnäolon tarkoituksena on ehkäistä laajemman sodan puhkeamista esimerkiksi Libanonin suunnalla.

Osa upseereista oli närkästyneitä siitä, että merijalkaväen yksiköt luopuivat tankkien ohella myös suuresta osasta kenttätykistöään ja pioneerijoukoistaan. Niitä korvaamaan kehitetään 16 miljardilla dollarilla pitkän kantaman ohjusjärjestelmiä ja muita kyvykkyyksiä.

Tilanne on huomattu myös kongressissa.

– Suurin huoleni on, että muuttuuko merijalkaväki tiukasti rajatuksi joukoksi sen maailmanlaajuisen toimintavastuun kustannuksella, merijalkaväen reserviupseeri ja republikaanisenaattori Dan Sullivan kysyy.
 
Back
Top