YK-joukkojen rikokset Keski-Afrikassa

Geronimo

Ylipäällikkö
Jos kaatuu EU mutta näyttää kaatuvan myös YK nyt alkaa ikävät ajat kansaivälisiä tehtäviä kärkkyville virkaheitoille politiikoille.

http://www.hs.fi/paivanlehti/29032016/a1459135966261
YK-järjestelmä kätkee häpeäänsä
Rauhanturvajoukkojen tekemien järjestelmällisten raiskausten jatkuminen on vakavin oire YK:n epäonnistumisesta
 
Kuka lottoaisi sen puolesta, että joku YK-viskaali istuu vielä tuomiolla tästä? Minä en lanttiakaan.

Mielenkiintoista, että Tuomiojakin aina jaksoi valehdella, että YK-operaatiot olisivat jotenkin parempia kuin Nato-operaatiot. Asia on päinvastoin. Jokainen vanha faitteri tietää, että kaikilla hitihateilla ei ole ihan samoja ihmisoikeuskäsityksiä kuin joillain ruotsalaisjoukoilla. YK se vasta kirjava laitos onkin.
 
Vai että sellaista porukkaa nämä rauhaanpakottajat. Kaikissa maissa YK ei ole mikään kovin arvostettu instanssi...
 
"hups.." . Ihmiset on ihmisiä, eipä ne hevillä muutu. Samaa kakkaa eri lipujen ja tittelin alla. Jos YK haluaisi oikeasti tehdä temppunsa huolelle, vastuussa olevat henkilöt sekä asiasta tietoisia olleet jotka eivät asialle tehneet mitään, tuodaan oikeuden eteen rankalla kädellä. Samalla osoitetaan että kyseessä on oikeasti ihmisoikeuksia ajava organisaatio, eikä vain ... joidenkin ihmisoikeuksia.. vai pankkitilejä.. kumpi se nyt olikaan..
 
Ranskan ja Gabonin joukot ovat sikailleet oikein kunnolla. Pakottaneet tyttöjä yhtymään koiran kanssa jne. 98 seksuaalirikosta paljastunut. Tästä on nyt jo monta juttua. YK on tiennyt pitkään.

http://www.codebluecampaign.com/press-releases/2016/3/30

Kuka lottoaisi sen puolesta, että joku YK-viskaali istuu vielä tuomiolla tästä? Minä en lanttiakaan.

Mielenkiintoista, että Tuomiojakin aina jaksoi valehdella, että YK-operaatiot olisivat jotenkin parempia kuin Nato-operaatiot. Asia on päinvastoin. Jokainen vanha faitteri tietää, että kaikilla hitihateilla ei ole ihan samoja ihmisoikeuskäsityksiä kuin joillain ruotsalaisjoukoilla. YK se vasta kirjava laitos onkin.

En todellakaan usko, että kukaan korkeamman profiilin henkilö YK:n taholta istuu päivääkään näiden tekojen tähden. Jos joku joskus joutuu tuomiolle on hän niitä "suorittavan portaan" henkilöitä - mikä tietenkin on aivan oikein - mutta he jotka ovat omalla vaikenemisellaan sallineet tämän tapahtuvaksi tuskin tulevat koskaan joutumaan tuomiolle teoistaan.

Sen verran olen seurauillut kv- tapahtumia jo 90-luvun puolelta ja tuolloin silloin tällöin nousi huhuina tai uutisina esille YK:kin operaatioihin liittyen eriasteiset väärinkäytökset ja seksuaalinen väkivalta, jota YK:n rauhanturvaajien/henkilökunnan taholta oli kohdistettu paikallisiin. Mitä ilmeisimmin ongelmaan ei tuolloinkaan puututtu, koska ongelma on edelleen olemassa oleva.

Ranskalaisilla on oma taustansa, mutta sitten kun mietitään, että etenkin Afrikan mantereen kriiseissä YK:n riveissä on ollut paljonkin rauhanturvaajia alueelta, usein köyhistä oloista tulleita ja puutteellisesti koulutettuja henkilöitä, niin eipä ihme, että eriasteisia rikkomuksia ja rikoksia suoritetaan. Ei se mentaliteetti muutu sillä, että sininen kypärä on päässä.

Toisaalta laajemmassakaan kontekstissa tämä ei ole yllätys. Eri tahot ovat hyötyneet jo reilun parin vuosikymmenen ajan alueellisissa kriiseissä YK:sta ja muista kv. toimijoista (kuten Punainen risti). Niitä ynnä korruptoituneita virkamiehiä on käytetty hyväksi salakuljetusbisneksessä (ml. asekauppa) - eikä YK ole kovinkaan pontevasti tähänkään toimintaan puuttunut vaikka asia on ollut tiedossa vuosien ajan, joten enpä pistäisi rahojani likoon sen puolesta, että korkeamman profiilin rikoksiin syyllistyneet toimitetaan edesvastuuseen ja että YK todella aktiivisesti olisi tässä mukana.

vlad
 
Hesarissa oli muistaakseni viime vuonna juttu jossa puitiin tätä samaa ongelmaa eli yk-rauhanturvaajien tekemiä rikoksia. Afrikan vaarallisimmilla alueilla rauhanturvaajina ovat yleensä afrikkalaiset, koska länsimaalaisille nämä alueet ovat liian vaarallisia.

Ruotsissa koulutuksessa olleet afrikkalaiset (en nyt muista mistä maasta) yk-sotilaat olivat saaneet koulutusta muun muassa tiedotustilaisuudessa toimimiseen. Tähän sisältyi harjoitus jossa afrikkalaisen upseerin piti kommentoida tietoa, jonka mukaan rauhanturvaaja oli löydetty harrastamasta seksiä 15-vuotiaan prostituoidun kanssa. Upseeri oli ihmetellyt että mikä tässä nyt on se ongelma ja miksi koko asiaa pitäisi kommentoida.

Samat sotilaat olivat kuulemma ihmeissään kun ruotsalaisessa varuskunnassa ei ollutkaan bordellia.

Kyllä länsimaalaisetkin osaa mutta kun Afrikassa rauhanturvaajien seula ei ole niin tiukka, kulttuuri sekä perinteet erilaisia ja tehtävät vaarallisia niin kaikkea voi tapahtua.

Johtuuko YK:n näistä asioista vaikeneminen siitä että pelätään, ettei ketään muutakaan saataisi näitä "paskahommia" hoitamaan?
 
YK operaatioihin kuuluu jotenkin valuvikana epätasainen laatu. Se on luonnollinen seuraus joustavasti kokoonpannun ja kuhunkin tilanteeseen mahdollisimman "hyvin" sopivan operaation olemuksesta. Kun joukko muodostuu usean eri kulttuurin sotaväestä, osa ammattilaisia, varusmiehiä ja reserviläisiä varustettuna kirjavalla kalustolla ja voimankäyttöoikeuksilla, jokainen tehtävä on oma yksilönsä ja sen osatkaan eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Ei välttämättä edes yhden muuten homogeenisen joukko-osaston sisällä.

Kuten veli Vonka tuossa edellä mainitsi, joka yksiköllä ei ole samoja ihmisoikeuskäsityksiä, eikä juuri mitään muutakaan samaa lähtien vaikka aseen käsittelystä tai suhteesta paikalliseen väestöön.

Lisäksi YK joukolla on muitakin alueellisia vaikutuksia, osa paikallisista saattaa kuvitella sen olevan jollain puolella, osa aiheesta, ja osa joukoista itsekin saattaa "luulla" niin. Myös joukko saattaa aiheuttaa taloudellista rasitusta toiminta-alueelleen tai ehkä todennäköisemmin muodostaa uusia toimeentulomalleja ja luoda taloudellista hyvinvointia. Joka taas saattaa johtaa ympäröivässä yhteisössä odottamattomiin reaktioihin.

Olisi tärkeää että YK joukoista päätettäessä, päättäjillä olisi mahdollisimman realistinen kuva kaikesta tästä.. ja muusta.
 
Back
Top