Yle: Doupattu sotilas taistelee tykimmin – Puolustusvoimat vaitonaisena piristeistä

Umkhonto

Ylipäällikkö
Doupattu sotilas taistelee tykimmin – Puolustusvoimat vaitonaisena piristeistä
Eri maiden asevoimat käyttävät piristäviä lääkeaineita varsinkin lentäjien ja erikoisjoukkojen suorituskyvyn parantamiseen. Varjopuolena aineet voivat heikentää sotilaiden arviointikykyä ja aiheuttaa muita sivuvaikutuksia.

Suomalaisia lumipukuisia sotilaita konekivääriasemassa rintamalla, Laatokan Karjalassa etulinjassa. Kuva: SA-kuva
Huumeiksi ja dopingaineiksi luokiteltavat piristävät lääkkeet auttavat sotilaita suoriutumaan paremmin taistelukentillä ja pommituslennoilla. Suomen Puolustusvoimat ei paljasta, onko se mahdollisesti varautunut piristävillä lääkeaineilla sotatilanteeseen.

Yle esitti äskettäin dokumenttisarjaa Huume-Suomen historia, jossa käsiteltiin muun muassa Pervitin-nimisen metamfetamiinivalmisteen käyttöä jatkosodassa. Piristävä metamfetamiini luokitellaan nykyisin laittomaksi kovaksi huumeeksi.

Dokumentin mukaan esimerkiksi kaukopartiomiehet käyttivät Pervitiniä parantaakseen suorituskykyään, pysyäkseen valppaina ja torjuakseen näläntunnetta.

Puolustusvoimien sotilasapteekin johtajan Jarkko Kangasmäen mukaan Puolustusvoimat ei paljasta, millaisia lääkeaineita sillä on nykyään varastossa sodan varalta. Puolustusvoimat ei kommentoi myöskään piristeiden käyttöä muiden maiden asevoimissa.

Ylioppilaslehti kertoi vuonna 2001, että Puolustusvoimilla oli ainakin tuolloin varastoissaan Stimulan-nimisiä amfetamiinitabletteja. Juttu aiheutti aikoinaan kohun. Ylioppilaslehden alkuperäinen artikkeli on poistettu netistä.

Pääesikunta kertoi myöhemmin, että amfetamiinilääkettä oli ilmavoimien taistelulentäjien ensiapupakkauksissa. Se oli tarkoitettu käytettäväksi äärimmäisissä ja hengenvaarallisissa tilanteissa. Puolustusvoimien mukaan Stimulania ei käytetä Suomessa missään tapauksessa rauhanajan lentotehtävissä.

Taistelulentäjien ensiapupakkauksessa oli myös Temgesic-nimistä buprenorfiinivalmistetta koviin kipuihin. Buprenorfiinia käytetään muun muassa opiaattiriippuvaisten korvaushoitolääkkeenä.

Menopillereistä potkua pommituslennoille
Piristeistä on hyötyä varsinkin vaativissa oloissa pitkiä aikoja ilman lepoa toimiville erikoisjoukoille ja sotilaslentäjille.

Yhdysvaltain ilmavoimien lentäjät ovat käyttäneet 2000-luvulla Dexedrine-nimistä deksamfetamiinivalmistetta. The New York Times -lehden mukaan Yhdysvaltain sotilaat käyttävät aineesta nimeä "go pills" eli menopillerit.

Piristeiden on tarkoitus pitää sotilaslentäjät valppaina ja toimintakykyisinä pitkillä lennoilla. Väsymys on hengenvaarallinen riski taistelutilanteessa, koska se johtaa tarkkaavaisuuden ja suorituskyvyn heikkenemiseen.

Aineiden avulla sotilas jaksaa olla vaikka vuorokauden poterossa ja tähdätä, eikä väsytä ollenkaan.

– Timo Seppälä

Lehden mukaan amfetamiinit ovat hyödyllisiä työkaluja Yhdysvaltain moderneille asevoimille, jotka pyrkivät toimimaan öisin, koska teknologinen ylivoima auttaa maan joukkoja iskemään pimeässä.

Yhdysvaltalaiset tutkijat pyrkivät kehittämään entistä vahvempia piristeitä, joiden avulla taistelujoukot voisivat pysyä virkeinä yli 40 tunnin ajan kerrallaan.

Syyriasta puolestaan tuli sodan puhkeamisen myötä merkittävä amfetamiinin tuottaja. Syyrian hallituksen joukot ja kapinalliset ovat syyttäneet toisiaan amfetamiinijohdannaisten käytöstä taisteluissa.

Modafiniili kiinnostaa asevoimia
Slate-verkkolehden mukaan eri maiden asevoimat ovat erityisen kiinnostuneita modafiniilistä. Se on 1980- ja -90 lukujen taitteessa markkinoille tullut unihäiriöiden hoitoon tarkoitettu piriste, jolla on mahdollisesti deksamfetamiinia vähemmän sivuvaikutuksia.

Esimerkiksi Ranskan muukalaislegioona käytti modafiniiliä jo vuonna 1991 Persianlahden sodassa. Nykyisin lukuisat brittiopiskelijat käyttävät modafiniiliä luvattomana "älylääkkeenä". Aine parantaa tutkimusten mukaan kognitiivia toimintoja kuten oppimista ja muistia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri ja Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä kertoo, että deksamfetamiini ja modafiniili kuuluvat urheilussa kiellettyjen dopingaineiden listalle.

Lääkekäytössä amfetamiinilla hoidetaan tarkkaavaisuushäiriöitä kuten ADHD:ta ja vaikeaa narkolepsiaa. Aiemmin amfetamiinivalmisteita on käytetty myös laihdutuslääkkeinä.

"Oikein isot annokset voivat tappaa rytmihäiriöihin, aivoverenvuotoon tai lämpöhalvaukseen."

– Timo Seppälä

Seppälän mukaan amfetamiinien hoidolliset pienet kerta-annokset suun kautta nautittuna aiheuttavat lievää mielialan kohoamista, lisääntynyttä vireystilaa ja valppautta sekä vähentävät ruokahalua.

– Mitä isompi annos, niin sitä enemmän tulee vaikutuksia. Jos ajatellaan modafiniiliä, niin sillä on itse asiassa jotakuinkin samat vaikutukset. Ne vaikuttavat samalla tavalla keskushermostossa.

Piristeet parantavat suorituskykyä
Seppälän mukaan urheilussa amfetamiinilla ja modafiniililla on aineenvaihdunnallisia vaikutuksia, jotka lisäävät kestävyyttä. Toisaalta myös räjähtävyys urheilusuorituksessa parantuu selvästi.

– Sotilaskäytössä aineiden avulla sotilas jaksaa olla vaikka vuorokauden poterossa ja tähdätä, eikä väsytä ollenkaan. Samaten ei ole niin nälkä. Armeijoillahan on ollut varastoja, missä näitä aineita ja muita sukulaisaineita pidetään suhteellisen suuria määriä. En tiedä, onko niitä tällä hetkellä.

Deksamfetamiinin ja modafiniilin haittavaikutukset ovat samankaltaisia. Ne voivat aiheuttaa suurina annoksina vapinaa ja motorisia häiriöitä, kouristelua, neuroottisuutta, lämmönsäätelyn häiriöitä, rauhattomuutta, ahdistuneisuutta ja aistiharhoja. Vahvat piristeet aiheuttavat myös riippuvuutta.

– Oikein isot annokset voivat tappaa rytmihäiriöihin, aivoverenvuotoon tai lämpöhalvaukseen. Itse asiassa urheilijoita on kuollut amfetamiiniin sen takia, kun he ovat kovasti polkeneet ja kuivaneet siinä samassa, kun on kova fyysinen rasitus ja lämmönsäätely häiriintynyt.

Aineet voivat heikentää arviointikykyä
Pillerien voimalla sotimisessa on myös varjopuolensa. Seppälän mukaan amfetamiinin avulla pitkään valvomisesta seuraa hyvin raskas olo ja siihen liittyy usein myös masentuneisuutta. Se heikentää toimintakykyä.


Kuvassa yhdysvaltalainen F-35-hävittäjä. Kuva: US Air Force / EPA
Ylikierroksilla piristeiden takia käyvä sotilas saattaa tehdä myös virhearviointeja. Neljä kanadalaista sotilasta kuoli vuonna 2002 Yhdysvaltain ilmaiskussa Afganistanissa, kun menopillereitä syöneet lentäjät iskivät vahingossa Kanadan maajoukkojen harjoituksiin.

Pilotit syyttivät lääkitystään arviointikykynsä sumentumisesta. Tapaus nosti aikoinaan lentäjien amfetamiinin käytön arvioitavaksi. Yhdysvaltain ilmavoimat korvasi vuonna 2012 deksamfetamiinin menopillerinä modafiniilillä.

Seppälän mukaan modafiniili tuotiin alunperin markkinoille, koska sen arvioitiin olevan turvallisempi aine kuin amfetamiini.

– Voihan se käytössä olla ehkä vähän miedompi. Mutta se on annoskysymys, kuinka aineet vaikuttavat.

Mikko Leppänen / Yle Savo

http://yle.fi/uutiset/doupattu_soti...lustusvoimat_vaitonaisena_piristeista/8261044

Lue myös
Syyriasta tuli merkittävä amfetamiinin tuottaja

13.1.2014
Pääesikunta rauhoittelee amfetamiinikohua
Yle / STT
Pääesikunta kommentoi piristeiden käyttöä
Kaleva
The War on Sleep
Slate
THREATS AND RESPONSES: MILITARY; Bombing Error Puts a Spotlight On Pilots' Pills
The New York Times
Wired awake
The Guardian
 
Vaikka nykytilaa ei kommentoidakaan, niin ihmettelisin suuresti, jos Puolustusvoimien varastoista ei löytyisi enää minkäänlaisia stimulantteja. Sen verran tärkeästä komponentista puhutaan kuitenkin.

Nyt mainittujen aineiden lisäksi toimittaja olisi voinut mainita etenkin suuressa maailmassa, jossakin määrin myös Suomessa, lääkkeenä käytettävän metyylifenidaatin. Sotilaskäytössä se ei tosin ole tainnut lyödä itseään läpi, mistä lie johtuu. Ilmeisesti modafiniili on todettu riittävän "valvottavaksi" ilman muita vaikutuksia ja amfetamiini on sitten nähty tehokkaana yleispätevänä ratkaisuna kaikkiin ongelmiin tappiomielialasta väsymykseen.

Tosin henkilökohtaisesta kokemuksesta voin kertoa, että nuo stimulantit eivät ole täysin ongelmattomia. Enkä puhu nyt riippuvuudesta, vaan ihan fyysisistä sivuvaikutuksista, kuten lihaskivut. Tosin voittavat varmasti Hornetin ohjaamoon nukahtamisen tai hankeen hyytymisen.
 
Sotien ajan kaukopartiotoiminnassa sotilaat vierastivat Pervitiinin käyttöä sen jälkivaikutuksen vuoksi.
Ilmeisesti kaverit olivat niin kovia että pystyivät ilmankin huumetta ajamaan itsensä tyhjäksi; noutokyydin tullessa porukka joskus nukahti suoraan lavalle päästyään.
Ehkä jossain tuliasemassa toimiessa tilanne on toinen kuin pitkiä matkoja liikkuvilla joukoilla.
 
Back
Top