Yleisen asevelvollisuuden kannatus pudotuksessa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja skärdis
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

skärdis

Greatest Leader
Suomalaisten tuki nykyisen kaltaiselle yleiselle asevelvollisuudelle on vähentynyt.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) viime ja tänä vuonna julkistamista kyselyistä ilmenee, että asevelvollisuuden kannatus on supistunut 51–59 prosenttiin väestöstä.

"Nykyisen järjestelmän perälauta tulee vastaan kymmenen vuoden sisällä. Olen varma, että järjestelmä on muuttumassa", sanoo varusmiespalvelusta tutkinut valtiotieteen tohtori Mikko Salasuo Nuorisotutkimusverkostosta.

Hiipumisen taustalla on sotilaallisten uhkakuvien väheneminen.

Salasuon mukaan asevelvollisuuden sisältöä pitäisi muuttaa vastaamaan myös muihin uhkiin kuin aseelliseen hyökkäykseen. Näitä olisivat esimerkiksi luonnonkatastrofit ja ydinonnettomuudet.

"Eivät varusmiehet tyhmiä ole. Totta kai he kysyvät, mihin heidän koulutuksensa on tarkoitettu."

Suomi on lähes huomaamatta siirtynyt kohti valikoivaa asevelvollisuutta. Yleinen epäilys on, että tänä vuonna kutsuntoihin menevästä ikäluokasta enää 60–70 prosenttia suorittaa aseellisen palveluksen.

Erikoistutkija Joonas Sipilä Maanpuolustuskorkeakoulusta huomauttaa, että 70 prosenttiakin on paljon.

"Toistaiseksi tuntuu, että nykyiselle järjestelmälle on kansan syvien rivien tuki, mutta muutostrendejä voi syntyä tietysti nopeastikin. Luulen, että tämä keskustelu on vielä edessä."

http://www.hs.fi/kotimaa/Yleisen+asevelvollisuuden+kannatus+v%C3%A4henee/a1305554696915

Printtiversiossa kerrottiin hieman toisenlainen totuus tuosta 70 %:kin eli Puolustusvoimat tekee tilinpäätöksen vasta ikäluokan täyttäessä 30 vuotta eli nyt ilmoitettu 70 %:a koskee vuonna 1981 syntyneitä miehiä. Yleinen olettamus on, että nyt palveluksessa olevien 90-luvun miesten kohdalla prosentti on jatkanut laskuaan.

Lehdessä haastateltiin myös varusmiehiä, joista esim. 12 kk:n palvelusta suorittanut autonkuljettaja (ilmeisesti tykkimies) valitteli homman mielekkyyttä tai pikemminkin sen puutetta. Ko. taistelijan nakkina oli päivystää viikon (!) ajan sotkussa ja huolehtia limonaadiautomaatin täyttämisestä. Toinen, lääkintämiehenä palveleva, varusmies valittaa, että viimeiset 3 kk on tapettu vain aikaa vailla mitään mielekästä tekemistä. Eikö nuo ajat pitäneet olla jo takana?
 
Huomatkaa, miten nettijutusta on sopivasti jäänyt pois kysymykset ja data. Todetaan vain, että "Asevelvollisuuden kannatus riippuu myös siitä, miten asiaa kysytään", eikä esitetä kaikkia tuloksia. Ainoastaan toimittajien valitsemaa tulkintaa tukevaa dataa annetaan.

Painetussa hesarissa oli kyllä kolmet kvantitatiiviset vastaukset, joista alimman kannatusvastauksen saaneessa kysymyksen asettelussa asevelvollisuudella oli yhteensä 72% kannatus. 51% kannatti nykyisen kaltaista asevelvollisuusjärjestelmää ja 21% kannatti valikoivuuden lisäämistä asevelvollisuusjärjestelmässä. 28% jakaantui siten, että 16% kannatti vapaaehtoista palvelusta ja 9 % palkka-armeijaa.

Jos 51% kannattaa nykyisen kaltaista asevelvollisuutta ja 21% valikoivuuden lisäämistä asevelvollisuudessa, vaihtoehtojen ollessa vapaaehtoinen palvelus ja palkka-armeija, niin kyllä siinä 72% otoksesta kannattaa asevelvollisuuden säilyttämistä. Toimittajat menkööt kvantitatiivisten tutkimusmenetelmien kertauskurssille ja opetelkoot tekemään propagandastaan hienovaraisempaa. Helsingin Sanomilta tämä ei tietenkään ole yllättävä linjanveto.

Oman näkemykseni mukaan nämä molemmat vaihtoehdot asevelvollisuudelle ovat tietenkin pitkällä aikavälillä sama asia kuin puolustuksen lakkauttaminen.
 
Back
Top