Yliluutnantille huumetuomio

Huhta

Greatest Leader
Nappiin meni! :eek:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/49a1fe7e-a2bb-4acb-8fea-fbd78b4212cb_u0.shtml

Ilmavoimien yliluutnantille huumetuomio: Johti ammuntaa päihteissä - vetosi itse kovaan flunssaan
Tänään klo 13:13 (muokattu klo 15:57)
Ilmavoimien kouluttaja tuomittiin käräjäoikeudessa ampumaharjoituksen johtamisesta mm. amfetamiinin ja metamfetamiinin vaikutuksen alaisena.
Nelikymppinen ilmavoimissa työskentelevä kouluttaja kielsi käyttäneensä huumeita ja vetosi oikeudessa kovaan flunssakuumeeseen, jonka takia hän oli myös pyytänyt vapautusta tehtävistään.
Nelikymppinen ilmavoimissa työskentelevä kouluttaja kielsi käyttäneensä huumeita ja vetosi oikeudessa kovaan flunssakuumeeseen, jonka takia hän oli myös pyytänyt vapautusta tehtävistään.
Nelikymppinen ilmavoimissa työskentelevä kouluttaja kielsi käyttäneensä huumeita ja vetosi oikeudessa kovaan flunssakuumeeseen, jonka takia hän oli myös pyytänyt vapautusta tehtävistään. ILMAVOIMAT

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi nelikymppisen ilmavoimissa työskentelevän opistoupseerin sakkoihin palvelusrikoksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta. Oikeuden mukaan mies oli toiminut ilmavoimien ampumaleirillä Lohtajalla päihteiden vaikutuksen alaisena, johtaessaan ryhmän puolustusammuntaa.

Yliluutnantti kiisti itse oikeudessa päihteiden käytön sekä hallussapidon ja vetosi kovaan flunssakuumeeseen, jonka takia hän oli myös pyytänyt esimiehiltä vapautusta tehtävistään jo matkalla ampumaleirille. Häntä oli kuitenkin vain pyydetty ”tsemppaamaan” enemmän ja jatkamaan tehtävässään. Miehen mukaan sairastelu oli jatkunut koko leirin ajan.

Maanantaiaamuna tapauksessa päätöksensä antanut Keski-Suomen käräjäoikeus ei kuitenkaan uskonut yliluutnanttia, vaan piti ampumaleirillä taisteluharjoitusta johtaneen upseerin todistusta ja laboratorionäytteitä riittävinä todisteina. Syytetyn miehen laboratorionäytteestä löytyi pitoisuuksia amfetamiinista, metamfetamiinista ja kahdesta voimakkaasta lääkkeestä.
Hikoilua ja tärinäkohtauksia

Yliluutnantin huonosta kunnosta ilmoittaneen koko taisteluammuntaa johtaneen upseerin mukaan mies ei ollut saanut ammuntaa edeltävää ampumakäskyä valmiiksi määräajassa.

Kun määräaikaa jatkettiin seuraavaan aamuun saakka, oli harjoituksen johtaja löytänyt miehen aamulla edelleen laatimasta käskyä. Hänen toimintansa oli tällöin ollut epäloogista. Lopulta ampumakäsky valmistui puoleenpäivään mennessä ja ammunta pystyttiin toteuttamaan.

Harjoituksen johtaja kertoi oikeudessa myös, että kouluttaja esiintyi ammunnan palautetilaisuudessa hikoilevana ja tärinäkohtauksia saaden. Lisäksi hänen toimintansa ei ollut yhtä määrätietoista ja huolellista kuin normaalisti. Hän myös unohti tilaisuudessa antaa normaaliin tapaan kuuluvan puheenvuoron esimiehelleen. Huolimaton ja epätyypillinen toiminta oli jatkunut koko leirin ajan.

Palautetilaisuuden jälkeen kenttäsairaanhoitaja oli ilmoittanut harjoituksen johtajalle huolensa yliluutnantin toimintakyvyn heikkenemisestä. Tämän jälkeen harjoituksen johtaja päätti ilmoittaa miehestä ilmasotakoulun johtajalle.

Syytetyn yliluutnantin oma esimies puolusti tätä oikeudessa. Esimiehen mukaan he olivat matkustaneet yhdessä ampumaleirille Lohtajalle ja pysähtyneet matkalla terveyskeskukseen, jotta kovaa flunssaansa valitellut mies sai lääkettä tautiinsa. Hänen mukaansa kouluttaja oli osallistunut leiriin ”äärimmäisen hyvällä asenteella ja innokkaana”, eikä hän nähnyt tämän käytöksessä flunssaa ja väsymystä lukuun ottamatta mitään poikkeavaa.
Diapamin käytöstä jo aikaa

Käräjäoikeudessa esiteltiin yliluutnantille tehdyt huumetestit, joista ensimmäisestä löytyi jäämiä päihteistä, mutta yli kuukauden päästä tehdystä jälkimmäisestä testistä ei. Lisäksi oikeus kävi läpi kouluttajalle tapahtuneen jälkeen tehdyn päihdeseuranta-asiakirjan, joka julistettiin salaiseksi. Sen mukaan miehelle oli tehty useita huumetestejä, eikä niissä löytynyt enää jälkiä huumeista tai lääkkeistä.

Mies kiisti oikeudessa käyttäneensä tai pitäneensä hallussaan koskaan huumeita. Oman kertomansa mukaan hänelle oli muutama vuosi sitten määrätty vahvaa Diapam-lääkettä, mutta hän ei ollut sitä nauttinut enää pariin vuoteen. Huumetestissä hän epäili tapahtuneen virheen.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi yliluutnantin 60 päiväsakkoon, josta hänelle kertyy maksettavaa 660 euroa. Lisäksi hänen tulee suorittaa valtiolle rikosuhrimaksua 80 euroa.

Kouluttajaa syytettiin oikeudessa myös huonosta toiminnasta viestiessään varo-verkossa ammunnan aikana. Tämä syyte kuitenkin hylättiin näytön puutteessa.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Yliluutnantti on ilmoittanut valittavansa tuomiosta hovioikeuteen.

(Juttua muokattu klo 15.56: Vaihdettu upseeri -termit yliluutnantiksi ja kouluttajaksi.)
Matti Tanner
[email protected]
 
Back
Top